Mięso kurczaka wyhodowane w laboratorium wkrótce w restauracjach w Singapurze

Mięso z kurczaka, które będzie można zjeść w singapurskej restauracji, nie pochodzi z uboju zwierząt. Wyhodowano je w bioreaktorze z komórek pobranych od żywych zwierząt. Natomiast pożywkę, w której rozwijały się komórki kurczaka, pozyskano z roślin. Jest to mieszanka białek, aminokwasów, minerałów, cukrów, witamin i soli mineralnych.

Kurczak z laboratorium może uratować świat

Do wyhodowania "kurczaka z probówki" wykorzystuje się technologie znane z naukowego laboratorium. Mówiąc w skrócie, jest to proces hodowli tkanek (w tym wypadku mięśnia kurczaka) prowadzony na specjalnych pożywkach w kontrolowanych warunkach. Przy czym należy zaznaczyć, że nie jest to alternatywne białko roślinne, lecz białko wyhodowane na bazie komórek zwierzęcych. 

Amerykański startup Eat Just (firma ma też w ofercie zamiennik kurzego jajka) zelektryzował świat, gdy podał do publicznej wiadomości, że mięso kurczaka stworzone w ich laboratorium znajdzie się w menu singapurskich restauracji. Produkt otrzymał właśnie oficjalną zgodę na wprowadzenie na lokalny rynek od Singapurskiej Agencji ds. Żywności (Singapore Food Agency - SFA). Na początek będę to nuggetsy, ale firma planuje też hodowlę piersi kurczaka.

Tzw. czyste mięso powstaje w odpowiedzi na rosnące globalne zapotrzebowanie na białko zwierzęce, któremu tradycyjne hodowle wkrótce mogą nie sprostać. Przede wszystkim dlatego, że hodowla zwierząt stanowi ogromne obciążenie dla naszej planety. Olbrzymie stada bydła to jedna z głównych przyczyn globalnego ocieplenia - uważają eksperci. Rolnictwo emituje ogromne ilości gazów cieplarnianych, a także zajmuje coraz większe połacie ziemi. W celu powiększania pastwisk koniecznych do wykarmienia rosnącej populacji zwierząt hodowlanych, karczuje się i wypala całe tysiące kilometrów kwadratowych lasów. Do tego dochodzi kwestia etyczna, związana z cierpieniem zwierząt, a także fakt, że są rezerwuarem wielu patogenów, z których część jest groźna dla człowieka.

Producent czystego mięsa z kurczaka zapewnia też, że nie używał w jego hodowli żadnych antybiotyków. To ważne, ponieważ zwykłe farmy często nadużywają antybiotyków, przyczyniając się do rosnącej antybiotykooporności.

Oprócz startupu Eat Just istnieje jeszcze kilka firm, które są daleko zaawansowane w pracach nad hodowlą czystego mięsa. Wśród nich można wymienić: Future Meat Technologies (Izrael), Mephis Meats, należąca do Billa Gates'a, singapurska Ahiok Meats (pracują nad hodowlą mięsa skorupiaków.)

Zobacz wideo Prof. Malinowski: Cały czas możemy uniknąć najgorszego

Czym jest "alternatywne białko"?

- Innowacyjne produkty, takie jak alternatywne białka mogą potencjalnie sprostać wyzwaniom, związanym z produkcją żywności, ponieważ można je wytwarzać na stosunkowo niewielkich kawałkach ziemi i z minimalnym wykorzystaniem siły roboczej. Ten sposób pozyskiwania żywności jest też odporny na zmiany klimatyczne - czytamy na stronie Singapurskiej Agencji ds. Żywności (Singapore Food Agency - SFA).

W Singapurze wymaga się, aby alternatywne produkty białkowe sprawdzane były pod względem toksyczności, alergenności, bezpieczeństwa metody produkcji oraz ewentualnych skutków dietetycznych, wynikających z ich spożycia. Producenci muszą podać szczegółowe informacje na temat materiałów używanych do produkcji alternatywnego białka oraz sposobów kontrolowania bezpieczeństwa żywności w trakcie procesu produkcji.

Po dopuszczeniu do sprzedaży tego typu produktów na ich opakowaniu musi być umieszczona informacja wskazująca, że jest to żywność stworzona na bazie roślin lub tkanek zwierzęcych.

Źródła: Eat JustScienceAlert.comSingapure Food Agency

Więcej o: