Miêso kurczaka wyhodowane w laboratorium wkrótce w restauracjach w Singapurze

Miêso z kurczaka, które bêdzie mo¿na zje¶æ w singapurskej restauracji, nie pochodzi z uboju zwierz±t. Wyhodowano je w bioreaktorze z komórek pobranych od ¿ywych zwierz±t. Natomiast po¿ywkê, w której rozwija³y siê komórki kurczaka, pozyskano z ro¶lin. Jest to mieszanka bia³ek, aminokwasów, minera³ów, cukrów, witamin i soli mineralnych.

Kurczak z laboratorium mo¿e uratowaæ ¶wiat

Do wyhodowania "kurczaka z probówki" wykorzystuje siê technologie znane z naukowego laboratorium. Mówi±c w skrócie, jest to proces hodowli tkanek (w tym wypadku miê¶nia kurczaka) prowadzony na specjalnych po¿ywkach w kontrolowanych warunkach. Przy czym nale¿y zaznaczyæ, ¿e nie jest to alternatywne bia³ko ro¶linne, lecz bia³ko wyhodowane na bazie komórek zwierzêcych. 

Amerykañski startup Eat Just (firma ma te¿ w ofercie zamiennik kurzego jajka) zelektryzowa³ ¶wiat, gdy poda³ do publicznej wiadomo¶ci, ¿e miêso kurczaka stworzone w ich laboratorium znajdzie siê w menu singapurskich restauracji. Produkt otrzyma³ w³a¶nie oficjaln± zgodê na wprowadzenie na lokalny rynek od Singapurskiej Agencji ds. ¯ywno¶ci (Singapore Food Agency - SFA). Na pocz±tek bêdê to nuggetsy, ale firma planuje te¿ hodowlê piersi kurczaka.

Tzw. czyste miêso powstaje w odpowiedzi na rosn±ce globalne zapotrzebowanie na bia³ko zwierzêce, któremu tradycyjne hodowle wkrótce mog± nie sprostaæ. Przede wszystkim dlatego, ¿e hodowla zwierz±t stanowi ogromne obci±¿enie dla naszej planety. Olbrzymie stada byd³a to jedna z g³ównych przyczyn globalnego ocieplenia - uwa¿aj± eksperci. Rolnictwo emituje ogromne ilo¶ci gazów cieplarnianych, a tak¿e zajmuje coraz wiêksze po³acie ziemi. W celu powiêkszania pastwisk koniecznych do wykarmienia rosn±cej populacji zwierz±t hodowlanych, karczuje siê i wypala ca³e tysi±ce kilometrów kwadratowych lasów. Do tego dochodzi kwestia etyczna, zwi±zana z cierpieniem zwierz±t, a tak¿e fakt, ¿e s± rezerwuarem wielu patogenów, z których czê¶æ jest gro¼na dla cz³owieka.

Producent czystego miêsa z kurczaka zapewnia te¿, ¿e nie u¿ywa³ w jego hodowli ¿adnych antybiotyków. To wa¿ne, poniewa¿ zwyk³e farmy czêsto nadu¿ywaj± antybiotyków, przyczyniaj±c siê do rosn±cej antybiotykooporno¶ci.

Oprócz startupu Eat Just istnieje jeszcze kilka firm, które s± daleko zaawansowane w pracach nad hodowl± czystego miêsa. W¶ród nich mo¿na wymieniæ: Future Meat Technologies (Izrael), Mephis Meats, nale¿±ca do Billa Gates'a, singapurska Ahiok Meats (pracuj± nad hodowl± miêsa skorupiaków.)

Zobacz wideo Prof. Malinowski: Ca³y czas mo¿emy unikn±æ najgorszego

Czym jest "alternatywne bia³ko"?

- Innowacyjne produkty, takie jak alternatywne bia³ka mog± potencjalnie sprostaæ wyzwaniom, zwi±zanym z produkcj± ¿ywno¶ci, poniewa¿ mo¿na je wytwarzaæ na stosunkowo niewielkich kawa³kach ziemi i z minimalnym wykorzystaniem si³y roboczej. Ten sposób pozyskiwania ¿ywno¶ci jest te¿ odporny na zmiany klimatyczne - czytamy na stronie Singapurskiej Agencji ds. ¯ywno¶ci (Singapore Food Agency - SFA).

W Singapurze wymaga siê, aby alternatywne produkty bia³kowe sprawdzane by³y pod wzglêdem toksyczno¶ci, alergenno¶ci, bezpieczeñstwa metody produkcji oraz ewentualnych skutków dietetycznych, wynikaj±cych z ich spo¿ycia. Producenci musz± podaæ szczegó³owe informacje na temat materia³ów u¿ywanych do produkcji alternatywnego bia³ka oraz sposobów kontrolowania bezpieczeñstwa ¿ywno¶ci w trakcie procesu produkcji.

Po dopuszczeniu do sprzeda¿y tego typu produktów na ich opakowaniu musi byæ umieszczona informacja wskazuj±ca, ¿e jest to ¿ywno¶æ stworzona na bazie ro¶lin lub tkanek zwierzêcych.

¬ród³a: Eat JustScienceAlert.comSingapure Food Agency