Gęś (gęsina) - pyszna i zdrowa. Jak ją przyrządzić? [WSKAZÓWKI]

Gęś (gęsina) to bardzo zdrowe mięso. Jest źródłem m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu minerałów. Mimo to nie cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić gęsinę do jadłospisu.

Gęś (gęsina) - zdrowa i smaczna, ale niepopularna

Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs. Mimo że jest dosyć tłusta, warto więc raz na jakiś czas włączyć ją do swojej diety. Dobrą okazją do tego jest dzień świętego Marcina z Tours, który wypada każdego roku 11 listopada. Gęsina nierozerwalnie jest związana z tym świętem.

Co ciekawe, statystyczny Polak zjada rocznie tylko 17 gram gęsiny. To bardzo mało, gdy zestawimy to ze statystykami dotyczącymi spożywania innych rodzajów drobiu. Szacuje się, że przeciętna osoba pochłania aż 27 kilogramów kurczaka rocznie! Te liczby są dosyć zaskakujące, gdy dowiemy się, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie.

Spis treści:

  1. Gęsina - właściwości odżywcze
  2. Dlaczego warto jeść gęsinę?
  3. Gęś (gęsina) - kalorie
  4. Jak przyrządzić gęś? [WSKAZÓWKI]
  5. Gęsina w roli głównej - poznaj inspirujące PRZEPISY

Gęsina to pyszne mięso. Poznaj przepis na gęś faszerowaną kaszą z grzybami >>

Gęsina - właściwości odżywcze

Mięso z gęsi wyróżnia przede wszystkim duża zawartość cennych składników. To m.in.:

Gęsina to także źródło wielu minerałów - m.in. cynku, żelaza, magnezu, potasu i fosforu.

Dlaczego warto jeść gęsinę?

Zawarte w gęsinie nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3 i kwasy omega-6) są bardzo istotne dla zachowania zdrowia. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a także wspierają funkcjonowanie mózgu. 

Kolejnym cennym składnikiem jest niacyna (znana także jako witamina PP i witamina B3). Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować jej odpowiedniej ilości. Dlatego warto zadbać o dietę, która zwiększy poziom tej witaminy.

Niacyna, podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, dobrze wpływa na pracę mózgu. Poza tym poprawia funkcjonowanie obwodowego układu pokarmowego. Z kolei jej niedobór może prowadzić do pelagry.

Gęś (Gęsina) to źródło niacyny. Dowiedz się więcej na temat tej witaminy >>

Kurczak w aksamitnym sosie serowym z cukinią

Gęś (gęsina) - kalorie

Dlaczego pyszna gęsina nie cieszy się dużą popularnością jak kurczak? Wiele osób do tego mięsa zniechęca przede wszystkim jego wysoka kaloryczność. Gęsina jest pod tym względem liderem wśród mięs drobiowych. 100 gram tego mięsa to około 340 kcal. Dla porównania warto wspomnieć, ile kalorii mają inne popularne mięsa drobiowe:

  • Kurczak, 100 gram - 158 kcal
  • Indyk, 100 gram - 129 kcal

Codzienne jedzenie gęsiny nie jest więc zalecanym krokiem. Warto jednak raz na jakiś czas włączyć to mięso do naszego jadłospisu.

Wątróbka - niesmaczne danie z dzieciństwa, które warto polubić >>

Jak przyrządzić gęś? [WSKAZÓWKI]

Chcesz przygotować wyśmienitą gęś? Oto kilka wskazówek, które ci w tym pomogą.

  1. Ważnym etapem jest sam zakup mięsa. Wybieraj to, które pochodzi z młodych gęsi. Starsze jest znacznie tłustsze i ma gorszy smak. 
  2. Przed pieczeniem dobrze jest na 2-3 godziny zamoczyć mięso w wodzie.
  3. Następnie natrzyj je wybranymi przyprawami i odstaw na dwie godziny do lodówki.
  4. Przyprawy, które pasują do gęsiny to m.in. majeranek, imbir, jałowiec, rozmaryn i kminek mielony.
  5. Dobrymi dodatkami do dania mogą być jabłka i cytrusy.
  6. Gęś piecze się około 2-3 godzin w temperaturze od 190 do 200 stopni Celsjusza.

Z czym podaje się gęsinę? Mięso to dobrze smakuje na przykład z duszoną czerwoną kapustą. Łączy się także z różnymi klasycznymi dodatkami - pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, a także kaszą pęczak. Dobrze sprawdzi się także połączenie gęsiny z różnymi typami risotto.

Kurczak to ulubione mięso Polaków. Jakie ma właściwości odżywcze i jak go przyrządzać? >>

Gęś w roli głównej - poznaj przepisy

A oto kilka przepisów, w których gęsina odgrywa najważniejszą rolę:

Gęsina - o tym pamiętaj

Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs m.in. ze względu na jej cenne składniki - niacynę i nienasycone kwasy tłuszczowe.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Gęsina nierozerwalnie wiąże się z dniem świętego Marcina.
  • Przeciętny Polak zjada rocznie tylko 17 gram tego mięsa.
  • Gęsina jest źródłem m.in. pełnowartościowego białka, a także witamin - A, E, B
  • Jest to jednak mięso kaloryczne. 100 gram tego mięsa to około 340 kcal.
Więcej o: