Podroby to bardzo kontrowersyjne mięso. Jest tanie, przez co wiele osób uznaje je za mięso drugiej kategorii. Poza tym nie wszyscy za nim przepadają ze względu na specyficzny smak. Jednego jednak nie sposób mu odmówić - jest wyjątkowo zdrowe, przez co dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników.
Spis treści:
Podroby to zbiorcza nazwa na różne jadalne części ciała i narządy wewnętrzne zwierząt. Ich lista jest dosyć długa. To m.in.:
Podroby i inne produkty bogate w białko. Co warto o nich wiedzieć? >>
Podroby to nie tylko wątróbka. Poznaj przepis na risotto z gęsimi żołądkami >>
Podroby - podział na cztery klasy
Eksperci dzielą podroby na cztery klasy. Podział opiera się w oparciu na ich wartości odżywcze.
Przyjrzyjmy się więc wartościom odżywczym najcenniejszych podrobów.
Dla większości z nas danie to kojarzy się głównie z okresem dzieciństwa, kiedy to byliśmy zmuszani do jedzenia go przez rodziców. Dlaczego? Bo jest bardzo zdrowe. Co ciekawe, kiedyś wątróbki uchodziły za kulinarny rarytas. Zdaniem prof. Bralczyka dawne powiedzenie "karmić wątróbkami" oznaczało karminie czymś wyjątkowo dobrym.
I mimo że wątróbka wielu z nas nigdy nie smakowała, nasi rodzice mieli rację, co do jej cennych właściwości. Wątróbka drobiowa skutecznie chroni przed anemią, wspomaga pracę narządu wzroku i układu nerwowego. To dlatego, że w jej składzie znajdują się m.in.:
Warto także wspomnieć, że nie jest to danie bardzo kaloryczne. Przykładowo, 100 gram surowej wątróbki z kurczaka to około 130-140 kcal.
Podroby. Nielubiane dania z dzieciństwa, które warto polubić >>
Jednym z najbardziej wartościowych podrobów jest także mózg. To bardzo delikatne danie, które powinno zachęcać przede wszystkim cennymi składnikami.
Mózg jest bogaty m.in. w :
W drugiej klasie podrobów znajdują się m.in. nerki. Dlaczego warto włączyć je do jadłospisu? To przede wszystkim źródło:
Podroby to m.in. źródło niacyny. Dowiedz się więcej na jej temat >>
Do drugiej grupy zaliczane są także serca. Są one bardzo dobrym źródłem niacyny (witaminy PP), która jest bardzo istotna dla pracy mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jej niedobór jest przyczyną pelagry.
Chcesz przyrządzić zdrowe podroby? To może być ciekawe i smaczne danie. A oto kilka kulinarnych inspiracji, które pomogą ci w tym zadaniu:
Podroby to zbiorcza nazwa na różne jadalne części ciała i narządy wewnętrzne zwierząt. To m.in. wątroba, nerki, serca, żołądki, płuca, jelita, mózgi, wymiona i wiele innych. Mimo że są bardzo zdrowe, nie cieszą się dużą popularnością.
O czym jeszcze warto pamiętać?