Podroby - dlaczego warto włączyć je do diety? Sprawdź, które z nich są najzdrowsze

Podroby to przede wszystkim źródło wartościowego białka. Niestety często ze względu na niską cenę są traktowane jako produkty drugiej kategorii. Dowiedz się, dlaczego warto jednak przekonać się do podrobów.

Podroby to bardzo kontrowersyjne mięso. Jest tanie, przez co wiele osób uznaje je za mięso drugiej kategorii. Poza tym nie wszyscy za nim przepadają ze względu na specyficzny smak. Jednego jednak nie sposób mu odmówić - jest wyjątkowo zdrowe, przez co dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników.

Spis treści:

  1. Podroby - co to jest?
  2. Podroby - podział na cztery klasy
  3. Wątróbka - nielubiane danie z dzieciństwa
  4. Mózg - bogaty w kolagen i elastynę
  5. Nerki - źródło wysokowartościowego białka
  6. Serce - źródło niacyny
  7. Podroby w roli głównej - przepisy

Podroby - co to jest?

Podroby to zbiorcza nazwa na różne jadalne części ciała i narządy wewnętrzne zwierząt. Ich lista jest dosyć długa. To m.in.:

  • wątroba
  • płuca
  • nerki
  • żołądki
  • jelita
  • przepony
  • jądra
  • ozory (języki)
  • mózgi
  • śledziony
  • grasice
  • stopy
  • wymiona
  • wargi
  • uszy

Podroby i inne produkty bogate w białko. Co warto o nich wiedzieć? >>

Kurczak w aksamitnym sosie serowym z cukinią

Podroby to nie tylko wątróbka. Poznaj przepis na risotto z gęsimi żołądkami >>

Podroby - podział na cztery klasy

Eksperci dzielą podroby na cztery klasy. Podział opiera się w oparciu na ich wartości odżywcze.

  1. Do pierwszej grupy zaliczana jest wątroba i mózg.
  2. W drugiej znajdują się ozory, nerki oraz serca.
  3. Do trzeciej zaliczane są flaki, żołądki, śledziony i płuca.
  4. Z kolei w ostatniej znajdują się ogony, wymiona, głowy

Przyjrzyjmy się więc wartościom odżywczym najcenniejszych podrobów. 

Wątróbka - nielubiane danie z dzieciństwa

Dla większości z nas danie to kojarzy się głównie z okresem dzieciństwa, kiedy to byliśmy zmuszani do jedzenia go przez rodziców. Dlaczego? Bo jest bardzo zdrowe. Co ciekawe, kiedyś wątróbki uchodziły za kulinarny rarytas. Zdaniem prof. Bralczyka dawne powiedzenie "karmić wątróbkami" oznaczało karminie czymś wyjątkowo dobrym.

I mimo że wątróbka wielu z nas nigdy nie smakowała, nasi rodzice mieli rację, co do jej cennych właściwości. Wątróbka drobiowa skutecznie chroni przed anemią, wspomaga pracę narządu wzroku i układu nerwowego. To dlatego, że w jej składzie znajdują się m.in.:

  • witamin z grupy B
  • witaminy A
  • białka
  • żelaza
  • selenu

Warto także wspomnieć, że nie jest to danie bardzo kaloryczne. Przykładowo, 100 gram surowej wątróbki z kurczaka to około 130-140 kcal.

Podroby. Nielubiane dania z dzieciństwa, które warto polubić >>

Mózg - bogaty w kolagen i elastynę

Jednym z najbardziej wartościowych podrobów jest także mózg. To bardzo delikatne danie, które powinno zachęcać przede wszystkim cennymi składnikami.

Mózg jest bogaty m.in. w :

  • elastynę
  • kolagen
  • fosforu

Nerki - źródło wysokowartościowego białka

W drugiej klasie podrobów znajdują się m.in. nerki. Dlaczego warto włączyć je do jadłospisu? To przede wszystkim źródło:

  • witaminy A
  • witaminy B
  • żelaza
  • wysokowartościowego białka
  • fosforu 
  • wapnia

Podroby to m.in. źródło niacyny. Dowiedz się więcej na jej temat >>

Serce - źródło niacyny

Do drugiej grupy zaliczane są także serca. Są one bardzo dobrym  źródłem niacyny (witaminy PP), która jest bardzo istotna dla pracy mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jej niedobór jest przyczyną pelagry.

Podroby w roli głównej - poznaj przepisy

Chcesz przyrządzić zdrowe podroby? To może być ciekawe i smaczne danie. A oto kilka kulinarnych inspiracji, które pomogą ci w tym zadaniu:

Podroby - o tym pamiętaj

Podroby to zbiorcza nazwa na różne jadalne części ciała i narządy wewnętrzne zwierząt. To m.in. wątroba, nerki, serca, żołądki, płuca, jelita, mózgi, wymiona i wiele innych. Mimo że są bardzo zdrowe, nie cieszą się dużą popularnością. 

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Z najbardziej wartościowe podroby uznaje się wątrobę i mózg. Zaliczane są one do pierwszej klasy.
  • Cenne pod względem licznych składników są także serca, nerki i ozory.
  • Obecnie wątróbka kojarzy się głównie jako nielubiane danie z okresu dzieciństwa. Warto jednak wspomnieć, że wiele lat temu uchodziła ona za kulinarny rarytas.
  • Wątróbka jest źródłem witamin A i B, a także żelaza, białka i selenu. Jej spożywanie jest dobrą ochroną przed anemią.
  • Warto także wspomnieć, że nie jest to danie bardzo kaloryczne. Przykładowo, 100 gram surowej wątróbki z kurczaka to około 130-140 kcal.
  • Z kolei mózg dostarcza nam kolagenu, elastyny i fosforu.
  • Nerki to źródło m.in. wysokowartościowego białka, żelaza i wapnia.
Więcej o: