Kurczak to danie, które ma swoje korzenie w kuchni azjatyckiej. Dzisiaj jednak cieszy się popularnością na całym świecie. W Polsce mięso to jest szczególnie lubiane. Szacuje się, że rocznie przeciętny Polak zjada aż 27 kg kurczaka! Co ciekawe, jesteśmy także na pierwszym miejscu w Europie jeśli chodzi o eksport tego mięsa.
Kurczak ma nie tylko doskonały smak, ale jest także źródłem wielu cenny składników odżywczych. Dlatego możemy wzbogacić nasz jadłospis o taki element bez wyrzutów sumienia. Warto jednak przed zakupem upewnić się, czy dane mięso jest wolne od antybiotyków i hormonów.
Spis treści:
W ostatnich latach kurczak często jest zalecany osobom, które uprawiają sporty bądź chcą zwiększyć swoją masę mięśniową. To ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, które nasz organizm zamienia w tkankę mięśniową. Warto wspomnieć, że w kurczaku jest go więcej niż w wieprzowinie czy wołowinie.
Warto wiedzieć, że mięso z kurczaka jest także źródłem wielu witamin i minerałów. To m.in.:
Kurczak i dieta bezglutenowa. O czym powinieneś wiedzieć? >>
Kurczak jest zalecany osobom na diecie nie tylko ze względu na wysoką zawartość białka. Istnieje jeszcze inny ważny powód - mięso to jest nisko kaloryczne. 100 g piersi z kurczaka to jedynie 198 kcal.
Łatwo jednak domyślić się, że kaloryczność dania zależy w tym przypadku od sposobu jego przygotowania. Kaloryczność mięsa wzrasta na przykład, gdy dodamy do niego panierkę. Wówczas, filet w panierce ma około 280 kcal.
Warto także wspomnieć o tym, że nisko kalorycznym daniem jest wątróbka z kurczaka. Mimo że wielu z nas kojarzy się ona głównie z nielubianym jedzeniem z okresu dzieciństwa, warto czasami włączyć ją do jadłospisu. To cenne źródło m.in. żelaza, białka i witaminy A. Nie powinny jeść jej jednak kobiety w ciąży. Nadmiar witaminy A może prowadzić do wad wrodzonych u płodu.
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami. Poznaj sprawdzony przepis >>
Mięso z kurczaka pojawia się w różnych odsłonach. Może być głównym daniem mięsnym, dodatkiem do sałatek, makaronów, placków czy kebabów. Co ważne, jego przyrządzenie nie wymaga dużych kulinarnych umiejętności. Nawet osoby mniej doświadczone w kuchni powinny sobie poradzić z tym zadaniem. Warunkiem w takich przypadkach są oczywiście dobre przepisy.
O czym musimy pamiętać w trakcie przyrządzania kurczaka? Oto kilka wskazówek:
Kurczak to niewątpliwie najchętniej wybierane mięso drobiowe. W Polsce jest szczególnie lubiane. Szacuje się, że rocznie przeciętny Polak zjada aż 27 kg drobiu! Co ciekawe, jesteśmy także na pierwszym miejscu w Europie jeśli chodzi o eksport tego mięsa. O czym jeszcze warto wiedzieć?