Kurczak to ulubione mięso Polaków. Jakie ma właściwości odżywcze i jak go przyrządzać?

Kurczak to bardzo popularne mięso na całym świeci. Co zawiera i jak najlepiej je przyrządzać? Czy kurczak jest daniem kalorycznym? Wyjaśniamy.

Kurczak - ulubione mięso Polaków

Kurczak to danie, które ma swoje korzenie w kuchni azjatyckiej. Dzisiaj jednak cieszy się popularnością na całym świecie. W Polsce mięso to jest szczególnie lubiane. Szacuje się, że rocznie przeciętny Polak zjada aż 27 kg kurczaka! Co ciekawe, jesteśmy także na pierwszym miejscu w Europie jeśli chodzi o eksport tego mięsa.

Kurczak ma nie tylko doskonały smak, ale jest także źródłem wielu cenny składników odżywczych. Dlatego możemy wzbogacić nasz jadłospis o taki element bez wyrzutów sumienia. Warto jednak przed zakupem upewnić się, czy dane mięso jest wolne od antybiotyków i hormonów. 

Spis treści:

  1. Kurczak i jego właściwości odżywcze
  2. Kurczak - ile ma kalorii?
  3. Wątróbka z kurczaka - zdrowa i lekka
  4. Jak przyrządzać kurczaka?
  5. Kurczak w roli głównej - PRZEPISY

Kurczak w aksamitnym sosie serowym z cukinią

Kurczak i jego właściwości odżywcze

W ostatnich latach kurczak często jest zalecany osobom, które uprawiają sporty bądź chcą zwiększyć swoją masę mięśniową. To ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, które nasz organizm zamienia w tkankę mięśniową. Warto wspomnieć, że w kurczaku jest go więcej niż w wieprzowinie czy wołowinie.

Warto wiedzieć, że mięso z kurczaka jest także źródłem wielu witamin i minerałów. To m.in.:

  • Witaminy A
  • Witamina E
  • Witamin z grupy B - zwłaszcza B3 i B6
  • Witaminy PP
  • Kwas foliowy
  • Cynk
  • Selen
  • Magnez
  • Potas
  • Żelazo
  • Wapń
  • Fosfor

Kurczak i dieta bezglutenowa. O czym powinieneś wiedzieć? >>

Kurczak - ile ma kalorii?

Kurczak jest zalecany osobom na diecie nie tylko ze względu na wysoką zawartość białka. Istnieje jeszcze inny ważny powód - mięso to jest nisko kaloryczne. 100 g piersi z kurczaka to jedynie 198 kcal.

Łatwo jednak domyślić się, że kaloryczność dania zależy w tym przypadku od sposobu jego przygotowania. Kaloryczność mięsa wzrasta na przykład, gdy dodamy do niego panierkę. Wówczas, filet w panierce ma około 280 kcal.

Wątróbka z kurczaka - zdrowa i lekka

Warto także wspomnieć o tym, że nisko kalorycznym daniem jest wątróbka z kurczaka. Mimo że wielu z nas kojarzy się ona głównie z nielubianym jedzeniem z okresu dzieciństwa, warto czasami włączyć ją do jadłospisu. To cenne źródło m.in. żelaza, białka i witaminy A. Nie powinny jeść jej jednak kobiety w ciąży. Nadmiar witaminy A może prowadzić do wad wrodzonych u płodu.

Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami. Poznaj sprawdzony przepis >>

Jak przyrządzić kurczaka?

Mięso z kurczaka pojawia się w różnych odsłonach. Może być głównym daniem mięsnym, dodatkiem do sałatek, makaronów, placków czy kebabów. Co ważne, jego przyrządzenie nie wymaga dużych kulinarnych umiejętności. Nawet osoby mniej doświadczone w kuchni powinny sobie poradzić z tym zadaniem. Warunkiem w takich przypadkach są oczywiście dobre przepisy.

O czym musimy pamiętać w trakcie przyrządzania kurczaka? Oto kilka wskazówek:

  • Mięso, które kupujemy, powinno mieć bladoróżowy kolor. To oznaka, że jest świeże. 
  • Sposób przygotowania najlepiej uzależnić od części kurczaka. Przykładowo, skrzydełka najlepiej smakują z piekarnika, a udka z grilla.
  • Radzi się, by przed przystąpieniem do pieczenia zamarynować mięso. 
  • Inna opcja to użycie przypraw. Wśród najczęstszych propozycji wymienia się m.in. curry, tymianek, estragon, oregano, rozmaryn.

Kurczak w roli głównej - poznaj inspirujące przepisy

Kurczak - o tym pamiętaj

Kurczak to niewątpliwie najchętniej wybierane mięso drobiowe. W Polsce jest szczególnie lubiane. Szacuje się, że rocznie przeciętny Polak zjada aż 27 kg drobiu! Co ciekawe, jesteśmy także na pierwszym miejscu w Europie jeśli chodzi o eksport tego mięsa. O czym jeszcze warto wiedzieć?

  • Mięso z kurczaka ma wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, które nasz organizm zamienia w tkankę mięśniową.
  • Kurczak jest także źródłem wielu witamin i minerałów. To m.in. witamina A, witamina E, witaminy z grupy B, a także cynk, selen i magnez.
  • Mięso z kurczaka nie jest bardzo kaloryczne. Przykładowo, 100 g piersi z kurczaka to jedynie 198 kcal.
  • Warto także wspomnieć o tym, że nisko kalorycznym daniem jest wątróbka z kurczaka. Ma ona także wysoką zawartość żelaza i białka.
  • Mięso, które kupujemy, powinno mieć bladoróżowy kolor. To znak, że jest świeże.
  • Do dania z kurczaka warto dodać przyprawy. Wśród najczęstszych propozycji wymienia się m.in. curry, tymianek, estragon, oregano, rozmaryn.
Więcej o: