O tym, że wątróbka jest zdrowa, większość z nas wie już od dziecka. Bo wtedy najczęściej jesteśmy zmuszani przez rodziców do jej jedzenia. Obok szpinaku jest to jedno z tych dań, których dzieci nie znoszą. Kojarzy im się przede wszystkim z żywieniowym obowiązkiem - trzeba to zjeść i koniec!
Wielu z nas ta niechęć do wątróbki pozostaje na długie lata. Jednak raz na jakiś czas warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Dowiedz się więcej o cennych właściwościach wątróbki, a także poznaj przepisy, które pomogą ci stworzyć smaczne danie.
Spis treści:
Nie tylko wątróbka. Najbardziej znienawidzone dania z okresu dzieciństwa >>
Małym dzieciom powtarza się, że wątróbka jest bardzo zdrowym daniem. Co o tym decyduje?
Wątróbka drobiowa jest przede wszystkim źródłem:
Wątróbka znana jest przede wszystkim jako danie chroniące przed anemią. To dlatego, że jest ona doskonałym źródłem witaminy B12 oraz żelaza. A to niedobór któregoś z tych składników prowadzi do choroby. Przypomnijmy, że witamina B12 i żelazo mają duży wpływ nie tylko na jakość naszej krwi, ale także na ilość obecnych w niej czerwonych krwinek. Warto wspomnieć, że wątróbka jest także zalecana w codziennej diecie osób, u których anemia została już zdiagnozowana.
O czym jeszcze warto wiedzieć?
Kolejnym powodem, który może przekonać nas do jedzenia wątróbki, jest jej dosyć mała kaloryczność. 100 gram surowej wątróbki, czyli trzy niezbyt duże kawałki, to mniej więcej od 130 do 140 kcal. Liczby te dotyczą wątróbki z kurczaka - ta z indyka jest nieco bardziej kaloryczna. Skąd ta różnica? Indyki są większe, a ich narządy wewnętrzne są bardziej otłuszczone. Szacuje się, że 100 gram surowej wątróbki z indyka dostarcza mniej więcej 230 kcal.
Jak więc odróżnić od siebie te wątróbki? To może być dla wielu osób zastanawiające, gdyż często obie pojawiają się pod nazwą "wątróbka drobiowa". Warto więc wiedzieć, że:
Wątróbka i inne produkty bogate w białko. Dlaczego warto je jeść? >>
Mimo że wątróbka jest bardzo zdrowa, istnieje kilka grup osób, które nie powinny włączać jej do swojej diety. Jedną z nich są kobiety w ciąży. Ciężarnym odradza się spożywanie wątróbki ze względu na wysoką zwartość witaminy A. To z kolei może mieć bardzo zły wpływ na płód (grozi to m.in. wadami rozwojowymi).
Nie tylko wątróbka. Zobacz, czego nie powinna jeść kobieta w ciąży >>
Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, także często słyszą radę, by wykluczyć wątróbkę ze swojej diety. Zdania na ten temat wśród specjalistów są jednak podzielone. Obecnie przeważa pogląd, że osoby z podwyższonym cholesterolem nie muszą całkowicie rezygnować z tego dania. Nie powinny jednak spożywać wątróbki zbyt często.
Wątróbka i inne produkty bogate w żelazo. Jak je wybierać? >>
A oto lista przepisów, które mogą zainspirować cię do przygotowania pysznego dania z ze zdrową wątróbką w roli głównej. Pamiętaj - w tym przypadku nie może być nudno i niesmacznie!
O tym, że wątróbka jest zdrowa, większość z nas wie od dziecka. O czym jeszcze warto pamiętać?