Hesperydyna zawdzięcza swoją nazwę greckim nimfom ogrodów Hesperydom. Jest to organiczny związek chemiczny należący do flawonoidów, które odpowiadają w roślinie za barwę. Hesperydyna jest żółtym barwnikiem występującym w owocach cytrusowych, a najwięcej tego barwnika znajduje się w białym miąższu skórki cytryny. Ponadto sporo hesperydyny jest w pomarańczach, owocach tangelo (połączenie mandarynki i grejpfruta), zdarza się nawet w zielonych warzywach. Hesperydynę znajdziemy też w grejpfrutach, morelach, jeżynach, kaparach, w aronii, czarnym bzie, w czarnej porzeczce, w papryce i w wielu jeszcze owocach i warzywach.
Dawniej nazywana była witaminą P. Jest wykorzystywana do produkcji leków i suplementów diety. Często łączona jest z diosminą, innym flawonoidem, wykorzystywanym do leczenia żylaków kończyn dolnych. Jeśli chodzi o cechy chemiczne hesperydyny to wykazuje własności higroskopijne, czyli łatwo wchłania wilgoć. Przybiera postać bezwonnych brązowawych igiełek.
Jako flawonoid hesperydyna wykazuje szereg właściwości istotnych dla zdrowia. Hesperydyna ma działanie:
Hesperydyna sprawdza się w pielęgnacji skóry naczynkowej. Redukuje uczucie pieczenia i napięcia skóry, a wzmacniając ścianki naczyń krwionośnych powoduje zmniejszenie zaczerwienienia skóry oraz działa łagodząco na skórę cierpiącą z powodu trądziku różowatego. Jako składnik kremów wspiera działanie kwasu hialuronowego. Balsamy do ciała z hesperydyną pomagają natomiast zwalczać uczucie "ciężkich nóg".
Na rynku suplementów diety nie ma preparatów z samą hesperydyną. Jest dostępna w połączeniu z kwercetyną, rutyną i kwasem askorbinowym, jako preparat wspomagający odporność organizmu.
Hesperydyna, łączona z diosminą, zalecana jest osobom z niewydolnością krążenia żylnego kończyn dolnych, z żylakami odbytu oraz z obrzękami limfatycznymi powstałymi na skutek długiego leżenia. Związki hesperydyny i diosminy wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może szybciej krążyć, a więc zmniejszają się zastoje krwi w żyłach i zmniejszają nadciśnienie w kończynach dolnych. Dobroczynne działanie flawonoidów polega, m.in. na łagodzeniu uczucia ciężkości nóg, drętwienia czy pieczenia. Diosmina z hesperydyną zmniejsza opuchliznę nóg. Zwalcza skurcze łydek i bóle nóg. Jest pomocna przy obrzękach limfatycznych oraz po zakrzepach. W przypadku odleżyn zmniejsza niedokrwienie ciała osoby leżącej.
Jak działają bioflawonoidy w organizmie? Przede wszystkim hamują enzym hialuronidazy, który jest odpowiedzialny za rozkładanie kwasu hialuronowego, głównego składnika śródbłonka naczyń. Ponadto hesperydyna z diosminą przedłużają działanie kwasu askorbinowego (witaminy C), która chroni ścianki naczyń przed utleniaczami oraz jest niezbędna dla produkcji kolagenu. Dzięki takiemu mechanizmowy bioflawonoidy chronią szczelność ścian naczyń krwionośnych.
Lekarstwa na bazie bioflowonoidów: diosminy i hesperydyny, dostępne są tylko na receptę.