Chcesz mieć dobry wzrok po 50-tce? Jedz pomarańcze. Naukowcy wyliczyli optymalną porcję

Trwające 15 lat badania australijskich naukowców dowodzą, że regularne jedzenie pomarańczy zmniejsza ryzyko problemów ze wzrokiem po 50-tce. Według badaczy już jedna porcja cytrusów tygodniowo robi różnicę, ale najlepiej jeść je codziennie.

Wzrok pogarsza się z wiekiem i często ten proces przyspieszają różnego rodzaju schorzenia. Jednym z nich jest zwyrodnienie plamki żółtej, które jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u ludzi po 50. roku życia. Na świecie choruje na nią około 50 mln ludzi, dotyka około 9 proc. społeczeństwa.

Potoczna nazwa tej nieuleczalnej i postępującej w miarę upływu lat choroby to zresztą po prostu zwyrodnienie plamki związanej z wiekiem. W jej wyniku dochodzi do uszkodzenia siatkówki - zwłaszcza jej centralnej części, czyli plamki żółtej. To zaś prowadzi do ubytków albo całkowitej utraty widzenia centralnego, co z kolei może się skończyć całkowitą ślepotą.

Konsekwencje tego zwyrodnienia są więc bardzo poważne. Okazuje się jednak, że można w łatwy i przyjemny sposób znacząco (o 60 procent) zredukować ryzyko jego wystąpienia - wystarczy regularnie jeść pomarańcze. Dokładnie jedną porcję (jeden owoc) dziennie, choć pozytywne efekty ma zapewniać nawet jedna pomarańcza tygodniowo.

Tak przynajmniej twierdzi zespół prof. Bamini Gopinath z Uniwersytetu w Sydney. Naukowcy wzięli pod uwagę dane gromadzone przez 15 lat od ponad dwóch tysięcy ochotników (mieszkańców Australii po 50. roku życia) oraz wyniki własnych eksperymentów dotyczących wpływu flawonoidów na zdrowie.

Wyjątkowe "pomarańczowe" flawonoidy

Flawonoidy to przeciwutleniacze, czyli związki organiczne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, zapobiegają wielu chorobom (w tym nowotworowym) i opóźniają proces starzenia się. Oprócz pomarańczy, flawonoidy zawiera większość owoców i warzyw, a nawet herbata czy czerwone wino.

Z badań australijskich naukowców wynika jednak jasno, że tylko te w pomarańczach działają na korzyść "starzejącego się" wzroku. - Przetestowaliśmy różne popularne produkty spożywcze, które są bogate we flawonoidy. Jednak tylko w przypadku pomarańczy zaobserwowaliśmy ich właściwości chroniące siatkówkę oka przed degeneracją - zauważa prof. Bamini Gopinath.

Ekspertka twierdzi, że ich wnioski to nowość, zwłaszcza, że większość badań dotyczących kondycji i poprawy wzroku skupia się na właściwościach witamin A, E czy C. Równocześnie z tego samego powodu badaczka jest ostrożna w podsumowaniu wyników swojej pracy. Ostatecznie stwierdza, że "potrzebne są dalsze badania, by z całym przekonaniem potwierdzić prawdziwość tych doniesień".

Źródła: The American Journal of Clinical Nutrition, The Weastmed Institute

ZOBACZ TEŻ:

Więcej o: