Swoją nazwę kwercetyna otrzymała od łacińskiego słowa quercetum oznaczającego las dębowy. Należy do flawonoidów, grupy związków bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Flawonoidy to niezwykle liczna i zróżnicowana grupa. Wyróżniono do tej pory około 8 tys. związków flawonoidowych, które dzielą się na: flawanole, flawony, flawanony, flawonole, izoflawony oraz antyocyjanidy. Sama kwercetyna należy do podklasy flawonole.
Z punktu widzenia chemicznego jest organicznym wielopierścieniowym związkiem aromatycznym. Istnieje ponad 140 różnych postaci kwercetyny. Powstaje w komórkach roślinnych, gdzie pełni różnorodne role. Służy roślinie do odstraszania roślinożernych zwierząt, zapobiega infekcjom dzięki właściwościom bakteriobójczym i grzybobójczym, chroni ponadto roślinę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Może także pełnić funkcję wabiącą, przyciągając pszczoły czy motyle i inne owady, co pomaga w zapylaniu.
Kwercetyna gromadzi się w różnych częściach roślin, głównie pod skórą, nadając im żółty kolor. Znajdziemy zatem ten związek zarówno w łodygach i liściach, jak i w kwiatach, w owocach czy nasionach oraz w korzeniach. Żółty barwnik roślinny, czyli kwercetyna, wpływa na zabarwienie herbaty, wina, soków owocowych i warzywnych, miodu itp.
Źródłem kwercetyny są dla nas owoce i warzywa, a najwięcej znajdziemy jej w cebuli, szpinaku, w brokułach, papryce, pomidorach, kapuście, jarmużu. Sporo kwercetyny znajduje się w czerwonej cebuli. Wśród owoców kwercetynę zawierają jabłka, pomarańcze, borówki, czarna porzeczka, żurawina, winogrona, wiśnie. Kwercetynę zawierają ponadto zioła, a wśród nich rumianek, dziurawiec,skrzyp, głóg oraz czarny bez i miłorząb japoński. Obfitym źródłem kwercetyny jest też zielona herbata i czerwone wino.
Pozytywny wpływ kwercetyny na nasze zdrowie nie ulega wątpliwości. Potwierdzają to liczne badania. Uważa się, że kwercetyna:
Źródło: NCEŻ IZZ, MedicalNewsToday