Kwercetyna może obniżać ciśnienie krwi. Jakie jeszcze właściwości ma ten związek?

Kwercetyna to naturalny związek chemiczny, znajdujący się w roślinach, należący do flawonoidów. To tzw. fitoskładnik, mający za zadanie chronić roślinę przed infekcjami, szkodliwym promieniowanien słonecznym lub służyć do odstraszania roślinożerców. Jest uznawany za składnik korzystny dla ludzkiego zdrowia. Dostarczamy ją organizmowi jedząc warzywa i owoce lub pijąc soki. Jest to korzystniejszy sposób dostarczania kwercytyny do organizmu niż suplementy diety.

Kwercetyna należy do flawonoli. Barwi rośliny na żółto

Swoją nazwę kwercetyna otrzymała od łacińskiego słowa quercetum oznaczającego las dębowy. Należy do flawonoidów, grupy związków bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Flawonoidy to niezwykle liczna i zróżnicowana grupa. Wyróżniono do tej pory około 8 tys. związków flawonoidowych, które dzielą się na: flawanole, flawony, flawanony, flawonole, izoflawony oraz antyocyjanidy. Sama kwercetyna należy do podklasy flawonole.

Z punktu widzenia chemicznego jest organicznym wielopierścieniowym związkiem aromatycznym. Istnieje ponad 140 różnych postaci kwercetyny. Powstaje w komórkach roślinnych, gdzie pełni różnorodne role. Służy roślinie do odstraszania roślinożernych zwierząt, zapobiega infekcjom dzięki właściwościom bakteriobójczym i grzybobójczym, chroni ponadto roślinę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Może także pełnić funkcję wabiącą, przyciągając pszczoły czy motyle i inne owady, co pomaga w zapylaniu.

Kwercetyna gromadzi się w różnych częściach roślin, głównie pod skórą, nadając im żółty kolor. Znajdziemy zatem ten związek zarówno w łodygach i liściach, jak i w kwiatach, w owocach czy nasionach oraz w korzeniach. Żółty barwnik roślinny, czyli kwercetyna, wpływa na zabarwienie herbaty, wina, soków owocowych i warzywnych, miodu itp.

Zobacz wideo

Kwercetyna - gdzie znajdziemy ten związek?

Źródłem kwercetyny są dla nas owoce i warzywa, a najwięcej znajdziemy jej w cebuli, szpinaku, w brokułach, papryce, pomidorach, kapuście, jarmużu. Sporo kwercetyny znajduje się w czerwonej cebuli. Wśród owoców kwercetynę zawierają jabłka, pomarańcze, borówki, czarna porzeczka, żurawina, winogrona, wiśnie. Kwercetynę zawierają ponadto zioła, a wśród nich rumianek, dziurawiec,skrzyp, głóg oraz czarny bez i miłorząb japoński. Obfitym źródłem kwercetyny jest też zielona herbata i czerwone wino.

Kwercetyna - jak działa na nasz organizm?

Pozytywny wpływ kwercetyny na nasze zdrowie nie ulega wątpliwości. Potwierdzają to liczne badania. Uważa się, że kwercetyna:

  • obniża ryzyko zawału serca, przeciwdziała miażdżycy, chroni przed żylakami dzięki usprawnianiu przepływu krwi, wzmacnianiu naczyń krwionośnych, stąd spożywanie owoców i warzyw ma zbawienny wpływ na serce
  • obniża ciśnienie krwi. Jedząc codziennie owoce i warzywa w naturalny sposób obniżamy ciśnienie krwi. Najwięcej kwercetyny znajdziemy w cebuli, dlatego jedzenie tego warzywa pomaga w nadciśnieniu.
  • poprawia pamięć. Może to oznaczać, że spożywanie owoców i warzyw pomaga zapobiegać chorobom neurodegeracyjnym, w tym demencji czy chorobie Parkinsona.
  • działa przeciwzapalnie. Zapobiega zarówno ostremu, jak i przewlekłemu zapaleniu, w tym zapaleniu stawów.
  • ma właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze chronią nas przed wolnymi rodnikami, zwiększającymi ryzyko pojawienia się chorób oraz przyspieszające starzenie się. Jest silniejszym antyutleniaczem niż witamina C, witamina E oraz beta karoten.
  • działa hamująco na namnażanie się niektórych wirusów
  • ma właściwości antybakteryjne
  • łagodzi objawy alergii, ponieważ zmniejsza wydzielanie histaminy
  • może mieć właściwości przeciwnowotworowe ponieważ blokuje namnażanie się komórek i sprzyja apoptozie, czyli zaprogramowanej śmierci komórki. Spożywanie dużej ilości owoców i warzyw pomaga zatem w zapobieganiu chorobom nowotworowym.

Źródło: NCEŻ IZZ, MedicalNewsToday

Więcej o: