Głóg jest dobry na serce i zwalcza stres. Jakie są właściwości lecznicze głogu?

Głóg to roślina nieco zapomniana - niesłusznie! Na głóg powinny zwrócić uwagę między innymi osoby, które mają problemy z sercem. Jednak to nie wszystko, jeśli chodzi o właściwości lecznicze głogu.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Głóg to krzew ciernisty - pewnie dlatego jedna z jego zwyczajowych nazw to kolidupa. Czasem osiąga rozmiary małego drzewa. W Polsce można natknąć się przede wszystkim na dwa gatunki głogu, jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Jednoszyjkowy wydaje kwiaty kremowe, a dwuszyjkowy - ciemnoróżowe. Owoce głogu to małe czerwone kulki. Kwiaty zbiera się na przełomie maja i czerwca, a owoce we wrześniu, gdy są już całkowicie dojrzałe. Kwiaty i owoce głogu wykorzystuje się w celach leczniczych; z głogu można robić również przetwory.

Głóg: bogactwo wartości

Głóg pięknie wygląda i dlatego powszechnie uprawiany jest jako roślina ozdobna. Co ważniejsze wykazuje też dużo właściwości zdrowotnych i kulinarnych. Można z niego robić herbatki, nalewki, wina czy dżemy. Głóg nie jest rośliną szczególnie wymagającą, dlatego często spotyka się go w lasach czy przy drogach.

Głóg to źródło witaminy C, PP i witamin z grupy B, zawiera także nieco witaminy A. Ma dużo flawonoidów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, zawiera wiele olejków eterycznych i błonnika, a także soli mineralnych. Zawiera aminy, fitosterole, fenolokwasy i garbniki.

> Przeczytaj: Antyoksydanty - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się

Głóg: właściwości lecznicze

Głóg, przetwory z głogu oraz głogowe preparaty są łagodne i nie wywołują efektów ubocznych. Są dobre jako profilaktyka lub uzupełnienie profesjonalnego leczenia - nigdy jako samodzielna terapia. Z głogiem nie powinny przesadzać osoby z niedociśnieniem.

Flawonoidy zawarte w głogu mają działanie przeciwrakowe. Świetnie wpływają na układ krążenia. Sprawiają, że serce pracuje lepiej. Ich rozkurczająca moc wpływa łagodząco także na bóle menstruacyjne oraz schorzenia dróg moczowych. Błonnik pomaga w walce z zaparciami i poprawia trawienie.

W polepszeniu trawienia bierze udział również witamina PP, dzięki której lepiej trawimy białka, tłuszcze i węglowodany. Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Warto wspierać się przetworami z głogu szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowując - głóg pomaga w następujących dolegliwościach:

  • nerwobóle,
  • choroby serca (choroba wieńcowa, zaburzenia rytmu serca),
  • nerwica,
  • nadciśnienie,
  • zaparcia,
  • obniżona odporność,
  • bolesne miesiączki,
  • infekcje dróg moczowych,
  • choroby wieku starczego,
  • stres (głóg ma delikatne działanie uspokajające),
  • bezsenność.

Głóg można spożywać w postaci przetworów, win, nalewek i herbatek, a także zwykłych wywarów, czyli owoców i kwiatów głogu zalanych wrzątkiem. Głóg, jak każde zioło, nie działa natychmiastowo - trzeba dać mu czas i przyjmować go regularnie.

Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?

Więcej o: