Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Głóg to krzew ciernisty - pewnie dlatego jedna z jego zwyczajowych nazw to kolidupa. Czasem osiąga rozmiary małego drzewa. W Polsce można natknąć się przede wszystkim na dwa gatunki głogu, jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Jednoszyjkowy wydaje kwiaty kremowe, a dwuszyjkowy - ciemnoróżowe. Owoce głogu to małe czerwone kulki. Kwiaty zbiera się na przełomie maja i czerwca, a owoce we wrześniu, gdy są już całkowicie dojrzałe. Kwiaty i owoce głogu wykorzystuje się w celach leczniczych; z głogu można robić również przetwory.
Głóg pięknie wygląda i dlatego powszechnie uprawiany jest jako roślina ozdobna. Co ważniejsze wykazuje też dużo właściwości zdrowotnych i kulinarnych. Można z niego robić herbatki, nalewki, wina czy dżemy. Głóg nie jest rośliną szczególnie wymagającą, dlatego często spotyka się go w lasach czy przy drogach.
Głóg to źródło witaminy C, PP i witamin z grupy B, zawiera także nieco witaminy A. Ma dużo flawonoidów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, zawiera wiele olejków eterycznych i błonnika, a także soli mineralnych. Zawiera aminy, fitosterole, fenolokwasy i garbniki.
> Przeczytaj: Antyoksydanty - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się
Głóg, przetwory z głogu oraz głogowe preparaty są łagodne i nie wywołują efektów ubocznych. Są dobre jako profilaktyka lub uzupełnienie profesjonalnego leczenia - nigdy jako samodzielna terapia. Z głogiem nie powinny przesadzać osoby z niedociśnieniem.
Flawonoidy zawarte w głogu mają działanie przeciwrakowe. Świetnie wpływają na układ krążenia. Sprawiają, że serce pracuje lepiej. Ich rozkurczająca moc wpływa łagodząco także na bóle menstruacyjne oraz schorzenia dróg moczowych. Błonnik pomaga w walce z zaparciami i poprawia trawienie.
W polepszeniu trawienia bierze udział również witamina PP, dzięki której lepiej trawimy białka, tłuszcze i węglowodany. Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Warto wspierać się przetworami z głogu szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Podsumowując - głóg pomaga w następujących dolegliwościach:
Głóg można spożywać w postaci przetworów, win, nalewek i herbatek, a także zwykłych wywarów, czyli owoców i kwiatów głogu zalanych wrzątkiem. Głóg, jak każde zioło, nie działa natychmiastowo - trzeba dać mu czas i przyjmować go regularnie.