Pierwsze udokumentowane spożywanie zielonej herbaty przypada na około 200 rok n.e, kiedy to w na terenach dzisiejszych Chin panowała dynastia Han. W okresie tym liście zielonej herbaty oraz napar stosowane były w celach leczniczych - głównie do wspomagania pracy żołądka i jelit, tamowania krwawienia lub obniżania temperatury ciała. Zielona herbata oraz jej cenne właściwości zdrowotne w późniejszych latach docenione zostały również przez mieszkańców dzisiejszej Japonii, Indii oraz Tajlandii.
Znany dziś napar z liści herbaty chińskiej ma wiele odmian, które różnią się między sobą przede wszystkim miejscem pochodzenia herbaty, porą roku zbiorów, a także zawartością kofeiny. Poszczególne odmiany cechują się także swoim własnym zapachem i smakiem. Warto także wspomnieć, że popularna dziś na całym świecie herbata czarna powstaje na bazie liści herbaty zielonej, które poddaje się procesom fermentacji. Skutkiem tego jest utrata znacznej części prozdrowotnych właściwości.
Skład chemiczny zielonej herbaty jest bardzo urozmaicony, gdyż zawiera ona zarówno garbniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne, jak i wiele witamin. Jest to między innymi witamina B1, B2, K oraz PP. Do pozostałych związków występujących w liściach tej rośliny zaliczyć można:
Zielona herbata to również cenne źródło wielu minerałów takich jak:
Szerokie właściwości lecznicze i prozdrowotne zielonej herbaty biorą się z jej bogatego składu chemicznego. Badania prowadzone przez wiele niezależnych zespołów badawczych na całym świecie wykazały, że regularnie picie zielonej herbaty pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, układ trawienny, a także na zmniejszanie ryzyka wystąpienia niektórych chorób nowotworowych.
Antynowotworowe właściwości zielonej herbaty znane są stosunkowo od niedawna. Najważniejszym związkiem antyrakowym i antymutagennym jest tutaj epigalokatechina, która chroni komórki przed niekontrolowanymi mutacjami wynikającymi ze skażenia żywności różnymi substancjami chemicznymi. Liście herbaty chińskiej to także cenne źródło polifenoli zaliczanych do bardzo silnych antyoksydantów neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników.
Zielona herbata już od tysięcy lat stosowana jest w zwalczaniu schorzeń dotykających układu trawiennego. Dzięki zawartej w liściach tiaminie napar z liści herbaty chińskiej może złagodzić biegunki, a także wspomóc wydzielane żółci. Tiamina wspomaga także pracę wątroby oraz osłania ją przed działaniem szkodliwych substancji.
Liczne badania, których celem była analiza wpływu zielonej herbaty na organizm ludzki potwierdziły, że ma ona także zbawienny wpływ cały układ sercowo-naczyniowy. Substancje aktywne występujące w dużym stężeniu w liściach zielonej herbaty skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu dobrego. Regularne picie zielonej herbaty chroni więc przed zawałem serca oraz udarem mózgu.
Zielona herbata wykazuje działanie termogenne. Wszystko to za sprawą teofiliny i kofeiny, które zwiększają szybkość metabolizmu tłuszczów, co przekłada się m.in. na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Szybszy metabolizm tłuszczów oznacza większą ilość wolnych rodników, ale za sprawą antyoksydacyjnych właściwości zielonej herbaty ich szkodliwe działanie jest szybko neutralizowane.
Pomimo wielu pozytywnych właściwości zielonej herbaty posiada ona także pewne przeciwwskazania. Przede wszystkim powinni jej unikać anemicy, gdyż katechiny zawarte w liściach tej rośliny zmniejszają wchłanialność żelaza. Zielona herbata nie jest także zalecana w wypadku kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, a także osób stosujących leki na nadciśnienie.
Najważniejszą kwestią w wypadku parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody. Nie powinna ona przekraczać 80ºC. Najlepsze walory smakowe zagwarantuje woda miękka, niechlorowana i o niskiej zawartości wapnia.