Czy warto codziennie pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonej kapusty ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zawiera witaminy, w tym mnóstwo witaminy C, a także probiotyki działające korzystnie na florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Wspiera procesy przemiany materii, a jest przy tym mało kaloryczny, więc można go śmiało włączyć do diety odchudzającej.

Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl

Sok z kiszonej kapusty - bogactwo składników odżywczych

Kapusta kiszona to świetnie znana potrawa w naszej kuchni. Kiszenie jest jedną z najstarszych form konserwowania żywności. W trakcie procesu kiszenia cukry proste, znajdujące się w warzywach czy owocach, przechodzą transformację w kwas mlekowy, który z kolei ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze i hamuje procesy gnilne. W dodatku ukiszone warzywa czy owoce zachowują wiele ze swoich cennych składników, są niskokaloryczne i często są lepiej przyswajane przez organizm, niż surowe warzywa. No i mają, o czym nie zapominajmy, oryginalny smak oraz nadają potrawom dodatkowych walorów.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w kiszonej kapuście? To przede wszystkim obfitość witaminy C. W dodatku kwaśne środowisko przedłuża jej trwałość, ponieważ zwykle ta witamina ulega szybkiemu utlenieniu. Witamina C to ważny element walki organizmu z procesami starzenia się, zwalcza wolne rodniki, jest potrzebna w procesie przyswajania żelaza w przewodzie pokarmowym, a także zapobiega chorobom niedokrwiennym serca, chorobom nowotworowym. W kiszonej kapuście znajduje się od 25 do 45 mg/100 g witaminy C. Dzięki zawartości witamy C sok z kiszonej kapusty wspiera odporność. Dlatego w okresie jesienno-zimowym kiedy codziennie jesteśmy narażenie na infekcje warto po niego sięgać. Co prawda mała szklanka soku ma tyle samo witaminy C co grejpfrut lub pomarańcza, to płynna forma sprzyja spożyciu w większych ilościach, nie obciąża żołądka. 

Ponadto w kiszonej kapuście znajdziemy witaminy A, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Mają uznane działanie prozdrowotne, w tym są niezbędne w opóźnianiu procesów starzenia się organizmu oraz w profilaktyce takich chorób, jak miażdżyca czy nowotwory. Kiszona kapusta dostarcza ponadto wielu niezbędnych do funkcjonowania organizmu składników mineralnych, przede wszystkim wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor.

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Sok z kiszonej kapusty - skąd go wziąć?

Sok z kiszonej kapusty można po prostu kupić w sklepie z ekologiczną żywnością, a także zrobić samemu z dobrej jakości kiszonej kapusty. Najlepiej, jeśli jest to kapusta kwaszona w sposób naturalny, a nie przemysłowy. Powinna być jasna i krucha, mieć dobry zapach i być lekko kwaśna. Najlepsza jest ta z beczki. Przemysłowe sposoby produkowania kiszonej kapusty pozbawiają ją, niestety wielu walorów odżywczych. Taka kapusta jest zakwaszana sztucznie przez dodanie kwasu askorbinowego. Kapustę kiszoną rozdrabniamy, zalewamy wodą i dodajemy nieco soli. Odstawiamy na dwa-trzy dni i trzymamy w temperaturze pokojowej. Po tym czasie sok trzeba odcedzić i mamy napój. Przechowuje się go najlepiej w szczelnie zakorkowanym pojemniku oraz ciemnym i chłodnym miejscu.

Sok z kiszonej kapusty - niczym naturalny antybiotyk

Sok z kiszonej kapusty dobrze wpływa na pracę żołądka i jelit, a to dzięki zawartości błonnika i kwasu mlekowego. Błonnik daje nam uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, korzystnie wpływa na proces usuwania cholesterolu z organizmu. Zapobiega zaparciom. A to oznacza, że sok z kiszonej kapusty będzie pomocny przy kłopotach z układem pokarmowym. W żołądku sok z kiszonej kapusty działa osłaniająco i neutralizująco na kwasy żołądkowe, co doraźnie pomaga, na przykład, przy nadkwaśności żołądka.

Jako produkt fermentacji sok z kiszonej kapusty jest bogaty w probiotyki - bakterie wspierające pracę układu pokarmowego. Proces fermentacji, przebiegający z udziałem bakterii, nadaje kiszonkom właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Działają niczym naturalny antybiotyk. Sok z kiszonej kapusty pomaga zatem pozbyć się pasożytów z organizmu.

Sok z kiszonej kapusty zawiera niewiele kalorii i pobudza przemianę materii w organizmie. Przykładowo w 100 g kiszonej kapusty jest tylko 15 kcal. Jest więc świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej.

Sok z kapusty można stosować:

  • przy zatruciu alkoholowym, ponieważ zawiera witaminę C, której organizm wtedy bardzo potrzebuje oraz wspomaga usuwanie toksyn z wątroby
  • do regeneracji wątroby
  • do odbudowy naturalnej flory bakteryjnej jelit
  • do poprawy trawienia
  • jako wsparcie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka
  • do zapobiegania nowotworom żołądka i dwunastnicy
  • jako wsparcie przy zwalczaniu chorób pasożytniczych

Sok z kiszonej kapusty - jak pić

Na początek zaleca się picie 100 ml napoju rano, na czczo, i drugą taką samą porcję wieczorem. Sok z kiszonej kapusty może mieć działanie przeczyszczające, dlatego nie zaleca się spożywania więcej niż 200 ml dziennie. Z czasem, gdy organizm przywyknie do działania soku i nie zauważymy nieprzyjemnych efektów, można zwiększyć częstotliwość picia soku do trzech lub czterech razy na dobę, lub spożywać jednorazowo nieco większe ilości.

Sok z kiszonej kapusty - kto powinien uważać

Pamiętajmy, sok z kapusty zawiera dużo soli, więc jeśli mamy nadciśnienie, ograniczmy się do sporadycznej konsumpcji soku z kiszonej kapusty. Poza tym niektóre choroby układu pokarmowego, wymagające łagodnej diety, są przeciwwskazaniem do picia tego soku. W przypadku chorób jelit, żołądka, wątroby, picie soku z kapusty kiszonej należy skonsultować z lekarzem.

Więcej o: