Sok z buraków: pomaga obniżyć ciśnienie, ma sporo błonnika. A to nie wszystkie zalety buraka

Sok z buraków to zdrowy, pełen witamin i soli mineralnych napój, świetnie uzupełniający codzienną dietę. Ma korzystne działanie na organizm, pomaga obniżyć ciśnienie i zadbać o zdrowie naczyń krwionośnych. Jest pełen przeciwutleniaczy, zatem pijąc sok z buraka zachowamy zdrowie na dłużej.

Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl 

Sok z buraków - co w nim takiego znajdziemy?

Sok z buraków uważany jest za napój wyjątkowo korzystny dla naszego zdrowia. Robi się go ze świeżego buraka, rośliny doskonale znanej w polskiej kuchni. Samo warzywo pochodzi jednak ze Wschodu. O dzikim buraku wspominali starożytni Grecy i Rzymianie, a po rozpadzie Imperium Rzymskiego burakiem zajadała się już niemal cała Europa. W naszym kraju ma obecnie miano pospolitej rośliny uprawnej. Jest doceniany jako smaczny składnik potraw oraz źródło wielu ważnych składników odżywczych.

W burakach znajdziemy białko, tłuszcze i węglowodany, w tym cukry proste i całkiem sporo błonnika (ok. 2,8 g na 100 g). Buraki są bogate w składniki mineralne. Zawierają dużo potasu, a także wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód oraz cynk. Czerwony kolor jest zasługą związków o nazwie antocyjany, które nadają warzywu czerwono-fioletowe zabarwienie. Buraki są ponadto silnymi przeciwutleniaczami, szczególnie betaina, wykazująca także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Azotany znajdujące się w buraku pomagają obniżać ciśnienie, a ponadto silne działanie zasadotwórcze buraka powoduje, że jedząc go łatwiej zwalczyć uciążliwą zgagę.

Witaminy obecne w buraku to przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6), witamina A oraz kwas askorbinowy, czyli witamina C. Ponadto buraki zawierają fitosterole, związki roślinne wykorzystywane przez organizm jak cholesterol.

Buraki uważane są za korzystne dla układu krwiotwórczego ze względu na zawartość kwasu foliowego, czyli witaminy B9, a także kwasu szczawiowego, nikotynowego, cytrynowego oraz winnego. Zatem jedząc buraki wspieramy organizm przy anemii albo łagodzimy zapalenia.

Zobacz wideo

Sok z buraków - właściwości

Najwięcej cennych składników zawiera sok ze świeżych buraków (gotowanie to zawsze pewne strata składników odżywczych). Burak dostarcza organizmowi wiele związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, w tym witamin i fitosteroli oraz soli mineralnych. Sok z buraków obniża ciśnienie, a to za sprawą sporej dawki potasu. Jak już wspomnieliśmy, gra także pozytywną rolę w procesie krwiotwórczym, ponieważ ma sporo kwasu foliowego. To ponadto składnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Zatem kobiety w ciąży mogą i powinny uwzględniać buraka czerwonego w swojej diecie.

Podkreśla się także antyoksydacyjne działanie soku z buraków. Betanina (barwnik), obficie występująca w warzywie, zwalcza wolne rodniki i zapobiega procesom zapalnym w komórkach. To oznacza, że spożywanie buraka będzie nas w pewnym stopniu chroniło przed rozwojem chorób serca czy niektórych nowotworów. Bioaktywne składniki, takie jak fitosterole pomagają utrzymać zrównoważony poziom cholesterolu i homocysteiny we krwi. Wysoki poziom homocysteiny może być, podobnie jak cholesterol, przyczyną rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. Ponadto picie soku z buraka wspiera układ odpornościowy.

Sok z buraków - kiedy może zaszkodzić?

Nie poleca się jednak picia zbyt dużej ilości soku z buraka osobom cierpiącym z powodu cukrzycy. Burak zawiera sporo cukrów prostych, na surowo ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (IG=30), ale po ugotowaniu ta wartość wzrasta (IG=65), dlatego pijąc sok z buraków należy zachować umiar, mając na uwadze pilnowanie poziomu glukozy we krwi. Buraki zawierają także sporo szczawianów, zatem nadmiar soku z buraka nie będzie służył osobom z dną moczanową, reumatyzmem i kamicą nerkową.

Należy ponadto strzec się wszelkich nadmiernie entuzjastycznych doniesień, które przekonują, że sok z buraka jest lekiem na nowotwory i panaceum na niedokrwistość. Owszem, jest to cenne warzywo, nasz lokalny superfoods, który sprawdzi się przede wszystkim w sałatce lub w formie napoju, gdy jest spożywany jako element zrównoważonej diety. Nie zastąpi jednak leków, jeżeli mamy problem ze zdrowiem.

Sok z buraków - jak go zrobić?

Sok z buraków zrobimy łatwo przy użyciu sokowirówki. Do tego celu bierzemy zdrowe, jędrne warzywa o jednolitym i jak najciemniejszym zabarwieniu. Dla polepszenia smaku takiego soku można dodać do niego jabłko, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód. Sok pijemy na surowo. Alternatywą jest sok buraczany na zakwasie, zwierający dodatkowo bakterie kwasu mlekowego. Przygotowuje się go podobnie jak ogórki kiszone, a więc do wody i pokrojonych buraków dodajemy czosnek i zioła (kminek) i odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce.

Więcej o: