Sok z pokrzywy jest ceniony ze względu na wysoką zawartość wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pokrzywa jest bogatym źródłem takich substancji jak:
Pokrzywa i przygotowywane z niej wyciągi wykazują pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Sok ma działanie przeciwzapalne, ściągające oraz antyseptyczne. Może być stosowany w profilaktyce oraz leczeniu wielu problemów zdrowotnych, takich jak:
Pokrzywa ma również wiele więcej właściwości. Między innymi wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu we krwi. Sok oraz napary z pokrzywy mogą pić osoby cierpiące na alergię, a także kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. Co więcej, pokrzywa wzmaga wydzielanie mleka.
Przygotowanie soku z pokrzywy w domowych warunkach nie jest wcale trudne ani czasochłonne. Do soku potrzebny jest kilogram całych pokrzyw, najlepiej młodych, zrywanych z dala od dróg, obszarów przemysłowych oraz pól, które są opryskiwane substancjami chemicznymi. Pokrzywy należy zrywać w całości, a następnie dokładnie je umyć, osuszyć i dokładnie posiekać. Posiekane pokrzywy należy przepuścić przez maszynkę do mięsa lub sokowirówkę. Następnie całość należy przecedzić, przelać do ciemnego, szklanego pojemnika i dokładnie zakręcić, aby uniemożliwić dostęp powietrza. Sok należy przechowywać w lodówce.
Sok z pokrzywy należy traktować jak lekarstwo i nie można przyjmować go w zbyt dużych ilościach. Przyjmuje się, że dobowa dawka soku nie powinna być wyższa niż 10-20 mililitrów. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy sok pokrzywowy jest stosowany w leczeniu anemii. Wówczas zaleca się przyjmowanie do 30 mililitrów soku na dobę. Kuracja sokiem z pokrzywy powinna trwać dwa tygodnie - przez ten czas należy codziennie, najlepiej na czczo wypijać łyżeczkę soku. Po dwóch tygodniach należy zrobić tydzień przerwy, po czym kurację można powtórzyć.
Niestety soku z pokrzywy nie mogą stosować wszyscy. Przeciwwskazania do spożywania soku pokrzywowego to: