Zbadano, ile witaminy C potrzebujemy, aby wzmocnić układ odpornościowy

Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta wraz z każdym kilogramem nadwagi. Osoby borykające się z otyłością powinny zwrócić szczególną uwagę na tę witaminę i zwiększyć jej spożycie. Już jedno-dwa dodatkowe jabłka dziennie robią różnicę.

Więcej na temat odporności i zapobiegania chorobom przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Dla ekspertów nie jest niespodzianką, że osoby z nadmierną masą ciała cierpią na niedobory witaminy C, ale dopiero teraz dokładnie przyjrzeli się temu zagadnieniu. Naukowcy z New University Otago w Christchurch (Nowa Zelandia), przy współpracy z amerykańskimi i duńskimi badaczami przeanalizowali wyniki dwóch międzynarodowych badań, aby ostatecznie ustalić, ile witaminy C potrzebujemy, aby rzeczywiście wesprzeć naszą odporność. To pierwsze tego typu badanie, w którym potrzebne dawki witaminy C zostały powiązane z masą ciała.

Na każde 10 kilogramów nadwagi organizm potrzebuje dodatkowych 10 miligramów witaminy C dziennie, aby zoptymalizować pracę układu immunologicznego

- do takiej konkluzji doszli badacze, zwracając uwagę na problem otyłości i mniejszej odporności u osób z wysokim BMI (wskaźnik masy ciała).

Bazą do porównań były osoby o wadze ciała wynoszącej około 60 kilogramów i spożywające średnio 110 miligramów witaminy C dziennie. Takie ilości witaminy dostarczamy organizmowi jeżeli stosujemy się do zasad zbilansowanej diety, w której znajdują się m.in. warzywa i owoce, takie jak choćby jabłka. Zatem, jak sugerują badacze, ktoś kto waży dla przykładu 90 kilogramów, powinien codziennie dostarczać organizmowi dodatkowe 30 miligramów witaminy C (co daje w sumie 140 mg witaminy C na dzień).

- Stare powiedzenie: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" - jest tutaj użyteczną radą. Średniej wielkości jabłko zawiera bowiem 10 miligramów witaminy C, więc jeśli ważysz od 70 do 80 kilogramów, dostarczenie organizmowi optymalnej dla niego ilości witaminy C może być tak proste, jak zjedzenie dodatkowego jabłka lub dwóch. Jeśli ważysz więcej, może to być pomarańcza, która zawiera 70 miligramów witaminy C lub kiwi ze 100 miligramami - mówi profesor Anitra Carr, współautorka badania.

Alternatywą jest przyjmowanie suplementu diety, przy czym należy przedtem sprawdzić, jakiej jakości jest preparat i ile witaminy C rzeczywiście zawiera (na przykład multiwitamina może mieć zbyt mało witaminy C w swoim składzie).

Wyniki tych badań opublikowało czasopismo "Nutrients". Autorzy mają nadzieję, że ich odkrycie pomoże nam w lepszym dbaniu o zdrowie, szczególnie gdy borykamy się z nadprogramowymi kilogramami. 

Zobacz wideo Czy cytrusy to najlepsze źródło witaminy C? [NaZdrowie]

Jak witamina C chroni nasze zdrowie

Witamina C ma kluczowe znaczenie dla ochrony organizmu przed ciężkimi chorobami wirusowymi. Wiadomo też, że otyłość zwiększa ryzyko ciężkiego zachorowania na COVID-19. Zapaleniu płuc (jedno z głównych powikłań COVID-19) towarzyszy niski poziom tej witaminy w organizmie. Witamina C jest mocno powiązana z pracą układu odpornościowego i pomaga w zwalczaniu infekcji.

- Międzynarodowe badania pokazują, że witamina C zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na zapalenie płuc i zmniejsza jego nasilenie, więc przyjmowanie tej witaminy, jeśli masz nadwagę, może być wsparciem dla układu odpornościowego - stwierdza prof. Carr.

Źródła: MedicalXPress.com, Nutriens

Więcej o: