Ananas - egzotyczny sprzymierzeniec odchudzania?

Czasem jeden kęs tego widowiskowego owocu wystarczy, aby przenieść się myślami z szarej rzeczywistości do najbardziej egzotycznych zakątków świata. Ananas słynie nie tylko z walorów smakowych, ale też z mocy wyciągania z nas nadprogramowych kilogramów i dodawania witalności. Jakie zalety rzeczywiście skrywa? Jak kupować, by wybrać odpowiednią, dojrzałą sztukę?
ananas ananas Shutterstock

Ananas - miks jabłka i sosny?

Pineapple, czyli jabłko o wyglądzie sosny (pine - sosna, apple - jabłko) - tak ochrzcili ananasa kupcy po odkryciu go przez Krzysztofa Kolumba w XV wieku na Karaibach. Tubylcy zza oceanu uprawiali go długo zanim poznały się na nim europejskie podniebienia. Do dziś zresztą takie kraje jak Brazylia czy Meksyk należą do największych producentów tego owocu. Na polskim gruncie modę na ananasa zaszczepił podkomorzy Stanisław Poniatowski, brat króla Stanisława Augusta, który w szklarniach warszawskich ogrodów Frascati uzyskiwał nawet 5 tys. sztuk w roku. Nazwę "ananas" zawdzięczamy indyjskiemu słowu "nana", które oznacza "zapach".

Owoc ananasa zazwyczaj osiąga wagę 1-2 kg, choć zdarzają się i 5-kilogramowe owoce olbrzymy. Jednak znaczna część jego masy, niezależnie od wielkości egzemplarza, stanowi jego korona i pancerz. W rzeczywistości po obraniu sztuki o wadze 1,5 kg zostaje około 800 g owocu, a po wykrojeniu twardego środka - jeszcze mniej.

Wgryźmy się jednak w soczysty, aromatyczny miąższ. Co w ananasie siedzi, czy ma właściwości odchudzające i zdrowotne oraz jaka jest jego kaloryczność?

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

 

ananas, ananasagazeta.pl

 

ananas ananas Shutterstock

Bromelina - ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie, odtruwa

Obiło ci się o uszy, że ananas odchudza? Taką renomę owoc zawdzięcza obecności bromeliny, enzymu, który wspomaga trawienie poprzez rozkładanie białek do aminokwasów (pomaga jej biotyna rozprawiająca się z kolei z węglowodanami). Bromelina, nawet ze wsparciem oczywiście nic nie wskóra, jeśli twoja dieta jest zbyt obfita, a aktywność fizyczna znikoma. Jednak osobom próbującym zrzucić trochę tu i ówdzie plasterek ananasa czy dwa od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzi.

 

Wspomaganie metabolizmu białek to nie wszystko co potrafi ten enzym. Poza powyższym może pomóc złagodzić niektóre dolegliwości trawienne, przywracając spokój w jelitach i żołądku. Wśród zasług, które się jej przypisuje znalazło się także m. in. rozprawianie się ze skrzepami krwi, przeciwdziałanie sklejaniu płytek krwi. Gdy krew płynie swobodnie i nie napotyka na zatory, układ krwionośny pracuje wydajnie, a ryzyko jego schorzeń, takich jak np. choroba wieńcowa serca, zakrzepowe zapalenie żył, oddala się.

Bromelina jest ceniona za właściwości przeciwzapalne, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, bywa wykorzystywana do przyspieszania gojenia się ran, oparzeń, siniaków i obrzęków.

ananas witaminy minerały ananas witaminy minerały Shutterstock

Witaminowo-mineralna bomba

Ananas doładuje twoje zasoby witaminowe. W składzie witamina C - silny przeciwutleniacz i naturalny wróg przeziębienia, witamina A - przyjaciółka dobrego wzroku i urody oraz witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłowy metabolizm i mocne nerwy.

Minerały także meldują swoją obecność. Mangan, który po pierwsze pomaga w przyswojeniu innych dóbr, które w ananasie siedzą. Po drugie, dba o mocne, zdrowe kości, jest ceniony w profilaktyce osteoporozy, wspomaga procesy krwiotwórczości. Owoc dostarcza też wapnia, miedzi, potasu, żelaza i cynku.

Owoc zawiera także błonnik, który nie dość, że działa niczym naturalna szczotka wymiatająca szkodliwe złogi produktów przemiany materii, to jeszcze syci. W przypadku ananasa syci zaś stosunkowo niskim kosztem energetycznym. Jakim dokładnie?

 

ananas kalorie ananas kalorie Shutterstock

Ile kalorii, ile cukru, ile tłuszczu?

W 100 g owocu znajduje się około 55 kcal. Jeden plaster świeżego owocu o wadze 80g dostarczy ci więc tylko około 40 kcal i śladowych ilości tłuszczu (maksymalnie 0,2 g na 100g owocu). Cały ananas o wadze 700g ma 350 - 400 kcal.

Ananas w zasadniczej mierze składa się z wody. Jest jej aż 85 g w 100 g. Warto jednak pamiętać, że dostarcza stosunkowo dużo cukrów. W 100 g znajduje się 15 - 20 g węglowodanów, w tym znaczna część to szybko podnoszące poziom glukozy we krwi - węglowodany proste. Osobom, które ze względu na stan zdrowia czy dietę powinny ograniczać cukry proste, zalecamy zachowanie ananasowego umiaru.

Jeśli decydujesz się na ananasa z puszki, zwróć uwagę na rodzaj zalewy. Pół biedy, jeśli producent hojnie jej nie osłodził. Gorzej, jeśli ananas został zanurzony w gęstym cukrowym syropie. Wartość kaloryczna puszkowanego owocu waha się od 50 do 90 kcal w 100g w zależności od zawartości cukru w zalewie.

Zobacz także:

ABC nadwagi i otyłości

To nie moja wina, że nie mogę schudnąć

Sekrety szczupłych kobiet

 

jak kupić ananasa jak kupić ananasa Shutterstock

Jak kupować?

Ananas jest nieźle opancerzony - między innymi dlatego ciężko ocenić przy zakupie, na ile jest dojrzały. Oczywiście, jeśli masz wgląd w miąższ - kolor zazwyczaj zdradzi prawdę o jego smaku. Przy większości odmian dostępnych w sklepach zazwyczaj sprawdza się zasada, że najsmaczniejszy będzie złocistożółty, a nawet lekko pomarańczowy. Zasadniczo jednak musimy zdiagnozować stan zawartości przez jego zdrewniałą obudowę. Czym się kierować wtedy?

Wiele można powiedzieć po prezencji tego, co na zewnątrz. Skórka może przybierać barwę od żółtej po brązową. Domieszka zielonego świadczy o niedojrzałości danego okazu. Przyjrzyj się również liściom. Powinny one być zielone i dosyć mocno trzymać się owocu. Jeśli odpadają niemal samoistnie lub po delikatnym pociągnięciu, może to oznaczać, że owoc jest przejrzały. To samo wróży suchy, zbrązowiały pióropusz.

Przy ocenie dojrzałości ananasa z pomocą przyjdą ci również inne zmysły niż wzrok. Podotykaj trochę wypatrzony egzemplarz. Jeśli masz do czynienia z dojrzałą sztuką, poza twardością warstwy wierzchniej, wyczujesz, że owoc nieco ugina się pod twoimi palcami. Uwaga, zbyt miękki ananas, często z zauważalnie pomarszczoną skórką, to ananas, który prawdopodobnie dojrzały owszem był, ale jakiś czas temu. Owocowy emeryt nie powinien trafić do twojego koszyka.

Obejrzałeś, obmacałeś, teraz najwyższy moment, aby zwrócić się do zmysłu węchu. Powąchaj owoc. Jeśli czujesz subtelny słodki smak, to dobry znak. Intensywna ananasowa woń może wskazywać na to, że owoc jest przejrzały. Winny, octowy aromat typowy dla sfermentowanych owoców to informacja, że ananas czasy świetności ma już za sobą.

Najmniejsze ślady pleśni na oglądanym ananasie, tak jak na jego sklepowych współtowarzyszach, to stanowcze ostrzeżenie - "tego nie kupuj!"

Sposobem, który stosują niektórzy, jest kupowanie jeszcze niedojrzałego ananasa i czekanie aż dojdzie do formy. Ponoć cała słodycz znajduje się u jego podstawy, a odwrócenie owocu do góry nogami może pomóc przyspieszyć proces dojrzewania i rozprzestrzeniania się cukru po reszcie ananasa.

THK Plastikowa wydrążarka do ananasa
w okazje.info
ananas ananas Shutterstock

Ananas jako kosmetyk - efekt wzmacniający i złuszczający

Walory owocu są cenione nie tylko przez smakoszy, ale także przez osoby dbające o urodę. Ananas to złoża kwasów owocowych, nazywanych też kwasami AHA. Mają one delikatne właściwości złuszczające, spłycają drobne zmarszczki, poprawiają elastyczność skóry poprzez wzmocnienie warstwy kolagenowej. Kwasy owocowe rozjaśnią naskórek i wyrównają koloryt skóry. Dodatkowo wspomniana już bromelina złagodzi obrzęki.

Ananas jest wykorzystywany przez producentów kosmetyków, ale równie dobrze nadaje się do kosmetyków własnego wyrobu.

Amatorzy produkcji "hand made" sporządzają z owocu maseczki na twarz i dekolt (np. z dodatkiem jogurtu naturalnego), toniki z soku ananasowego czy peelingów o delikatniejszym działaniu niż te z mechanicznie ścierającymi obumarłe komórki naskórka opiłkami.

 

Więcej o: