chlorek sodu
-
Czarna sól: właściwości, zastosowanie
Czarna sól, której nazwa w języku hindi brzmi kala namak, jest popularnym dodatkiem do potraw indyjskich. Charakteryzuje ją specyficzny smak i zapach, przypominający gotowane jajka, co zawdzięcza zawartości związków siarki. Jest ceniona także prze...
-
Rodzaje soli - które i kiedy służą zdrowiu?
Sól, której zwykle używamy w kuchni, poprawia smak potraw i wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z niej. Jest przy tym jednak owiana złą dietetyczną sławą - lekarze ostrzegają przed wpływem jej nadmiaru na organizm i apelują o kontrolowanie...
-
Smak słony - skarbnica soli mineralnych
Słony, mimo swojej nie najlepszej renomy, sam w sobie wcale nie jest niezdrowy. Bez niego życie nie mogłoby istnieć. Smak ten to informacja, że w danym produkcie skrywają się sole mineralne: sód i potas. Ma wpływ na regulację gospodarki wodnej,...