Lebioda (komosa biała) to popularna roślina zielona. Jest gatunkiem rozpowszechnionym na całym świecie. Ciekawostką jest, że rośnie nawet na zimnej Grenlandii i Spitsbergenie. Jedyne miejsce, gdzie nie występuje to Antarktyda, gdyż temperatury otoczenia są nawet dla tej rośliny zdecydowanie za niskie.
Jak wygląda lebioda? Ziele ma wysokość zależną od warunków, w których rośnie. Może osiągnąć nawet 3 metry. Łodyga lebiody jest wzniesiona, bruzdowana, dość gruba, pojedyncza, a czasem rozgałęzia się. Tuż przy nasadzie ogonka liściowego występuje purpurowa plama. Liście komosy białej są mięsiste i owalne, mają długi ogonek, a ich dolna strona jest czerwono-fioletowa. Wierzch liścia jest srebrzysty z delikatnym nalotem. Kształt liści jest bardzo zróżnicowany – najwyższe i najmłodsze są lancetowate i gładkie na brzegach, starsze są bardziej owalne, z nierównymi ząbkowanymi brzegami. Kwiaty lebiody spiętrzają się w wiechę lub kłos. Owocami tej rośliny są drobne orzechy, skrywające we wnętrzu spłaszczone maleńkie nasiona. Nasiona są lśniące i gładkie, mają barwę czarną. Lebioda jest rośliną jednoroczną, kwitnie od lata do późnej jesieni.
W minionych wiekach lebioda była jednym ze składników pożywienia ludzi, kojarzącym się z biedą i głodem. Obecnie bywa stosowana jako składnik mikstur leczniczych. Roślina ma jeszcze jedną właściwość, a mianowicie jest trująca. Z tego powodu nie wolno spożywać jej bez konsultacji z osobą posiadającą wiedzę na temat botaniki.
Komosa biała we współczesnej medycynie nie jest popularna, a o jej właściwościach medycznych wiedzą tylko nieliczni. Jest to ziele traktowane jako chwast i usuwane z przydomowych ogrodów. Lebioda właściwości lecznicze zawdzięcza młodym liściom oraz nasionom, które stosowane są w kuchni i medycynie niekonwencjonalnej.
Komoda biała jest źródłem wielu składników odżywczych:
Lebioda może być dobrą alternatywą jako składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ zawiera duże ilości błonnika oraz białek roślinnych. Nie ma w niej glutenu, co jest ważną informacją dla osób cierpiących na celiakię. Osoby z nietolerancją laktozy z pewnością ucieszy podwójna niż w przypadku innych roślin ilość wapnia.
Komosa biała zawiera także przeciwutleniacze, które zwalniają naturalny proces starzenia się skóry. Działa wzmacniająco na paznokcie i włosy oraz wpływa na pracę hormonu wzrostu, co jest nieocenione w przypadku dzieci. Pamiętajmy jednak, aby zachować dalece idącą ostrożność w stosowaniu komosy. Niekontrolowane przyjmowanie ziół może być przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem.
Dzięki bogatemu zestawowi wartości odżywczych lebioda znalazła liczne zastosowania. W medycynie ludowej lebioda ma sprawdzone działanie antybiotyczne, zwalcza mikroby chorobotwórcze – pałeczki okrężnicy, salmonellę, gronkowca złocistego i pałeczki ropy błękitnej.
Komosę białą wykorzystuje się:
Lebiodę stosuje się również w kuchni. Do celów kulinarnych zbiera się młode liście ziela i jego nasiona. Aby zjedzenie komosy białej nie skończyło się w szpitalu, trzeba odpowiednio ja przygotować:
Liście dodaje się do sałatki, potraw z makaronu, zup, naleśników oraz wytrawnych ciast. Natomiast nasiona można zmielić na kaszę albo mąkę.
Zobacz też: Wspiera trawienie, łagodzi ból, uspokaja. Sprawdź co jeszcze cennego kryje mięta