Pasta tahini (pasta sezamowa): właściwości. Jak przygotować pastę tahini?

Pasta tahini, inaczej masło sezamowe, to pasta powstająca z nasion sezamu, popularna w wielu rejonach świata. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu, w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej oraz indyjskiej.

Pasta tahini (pasta sezamowa) - co to takiego? Skąd pochodzi ta potrawa?

Historia pasty tahini liczy sobie co najmniej 4 tysiące lat. Nie wiadomo tak naprawdę, skąd dokładnie pochodzi. Jest jednak popularna w większości krajów azjatyckich oraz Morza Śródziemnego. Pasta tahini powstaje z nasion sezamu. W krajach Bliskiego Wschodu podstawą tahini są lekko prażone nasiona sezamu, dzięki czemu zyskują wspaniały aromat, natomiast w innych krajach azjatyckich wytwarza się ją z niełuskanych nasion, więc ma nieco gorzkawy smak. Pastę tahini dodaje się, między innymi, do takich potraw jak hummus oraz baba ganoush. Są to potrawy z kuchni arabskiej, pełniące rolę dipu, podawane z pitą, grilowanymi warzywami, czy też z mięsem.

Ma spore właściwości odżywcze, a uważana jest także za potrawę dobroczynną dla zdrowia. Wpływa na właściwe funkcjonowanie układu krążenia. Uważa się, że zmniejsza stężenie cholesterolu LDL we krwi, a także obniża ciśnienie. A to jeszcze nie wszystkie zalety sezamu.

Pasta tahini (pasta sezamowa) - jak powstaje? Jaki ma skład?

Najlepsza jest taka bez dodatków. Powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, które nadają jej złocisty kolor i nieco orzechowy posmak. Ma gładką i gęstą konsystencję, dzięki czemu łatwo się ją rozsmarowuje. I jeszcze słowo, skąd mamy sezam. Otóż, jest to jednoroczna lub krótko żyjąca roślina z rodziny połapkowatych, występująca w kilkunastu gatunkach. Najwięcej rośnie jednak sezamu indyjskiego. To jedna z najstarszych roślin oleistych, uprawianych przez człowieka. Rośnie na południe od Sahary i na subkontynencie indyjskim. Uważa się, że pierwotną ojczyzną sezamu była Afryka, skąd roślina wyruszyła na podbój świata. 

Sezam to roślina oleista, zawierająca około 54% tłuszczu, 20% białka, 13% węglowodanów, 6% wody oraz inne dodatki. To bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu oleinowego oraz linolenowego. W nasionach sezamu znajduje się dobrze przyswajalne białko, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne. Zawiera także cukry oraz błonnik, a także witaminy, szczególnie te z grupy B, kwas foliowy, witaminę A oraz witaminę E. Wśród minerałów w sezamie znajdziemy potas, fosfor, sód, magnes oraz wapń. W paście tahini mamy fitoestrogeny, w tym lignany (sezamina i sezamolina) oraz fitosterole – beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol.

Pasta tahini (pasta sezamowa) - właściwości zdrowotne

Pasta tahini jest potrawą zdrową i wpływa korzystnie na organizm człowieka. Fitosterole wpierają walkę z nadmiarem cholesterolu, a więc dbają o nasz układ krążenia i wszystko, co się z tym wiąże. Szczególnie bogate w ten związek są potrawy zrobione z ciemniejszej odmiany ziaren. Ponadto pasta tahini jest korzystna dla ciśnienia krwi, wpływając na jego obniżenie. Działa także przeciwzapalnie, kombinacja kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz sezaminy wpływa regulująco na ciśnienie krwi, w tym na ciśnienie w nerkach, poprawiając ich pracę. Potrawa należy do tych, które są pełne przeciwutleniaczy, dbających o zwalczanie wolnych rodników, a więc o kondycję naszych komórek.

Zobacz wideo

Pasta tahini (pasta sezamowa) - przygotowanie

Pasta tahini może być zrobiona z sezamu łuskanego oraz niełuskanego. Ta z całych ziaren jest nieco ciemniejsza i gorzkawa. Pastę sezamową dodaje się to takich potraw jak hummus oraz baba ghanoush. Sezam jest składnikiem chałwy. Pasta tahini to także doskonały dip do warzyw, pieczywa lub mięsa, a także dodatek do wielu potraw.

Aby samodzielnie przygotować pastę trzeba użyć do tego mocnego blendera. Najpierw nasiona sezamu prażymy na patelni. Miksowanie w blenderze trwa dość długo, bo nawet kilkanaście minut. W trakcie miksowania najpierw wydzieli nam się olej sezamowy. Należy jednak dalej pracować, aż uzyskamy gęstą, lejącą się masę. Taka pastę możemy przechowywać w lodówce.

Przepis na domową pastę tahini, znaleziony w magazynie Kuchnia:

Domowa pasta tahini (dla 6 osób, cza rzygotowania - 15 minut)

Składniki:

200 g sezamu
20-30 ml oleju sezamowego (lub oliwy, oleju z pestek winogron, orzechowego)
szczypta soli

Sposób przygotowania: Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy sezam i prażymy, aż zacznie orzechowo
pachnieć i brązowieć. Nie prażymy długo, ponieważ zgorzknieje. Dokładnie studzimy. Ziarna posypujemy solą i miksujemy największą mocą blendera kilka minut (początkowo sezam zacznie się robić piaskowy, potem zgęstnieje). Powoli wlewamy olej i miksujemy do momentu, aż masa będzie kremowa i gęsta. Tahinę przekładamy do słoika, polewamy warstwą oleju sezamowego, by zabezpieczyć ją przed zepsuciem. Przechowujemy w lodówce do 3 miesięcy. Przed ponownym użyciem pastę zawsze mieszamy. Tahinę możemy przygotować także z nieprażonego sezamu - będzie mieć jasny kolor oraz delikatny smak.

Więcej przepisów na wykorzystanie pasty tahini znajdziecie w serwsie: magazyn-kuchnia.pl

Więcej o: