Dereń jadalny to rosnący na rozłożystych krzewach podłużny, czerwony owoc. Świetnie sprawdza się jako surowiec na nalewki czy przetwory. Jest doskonałym źródłem witamin i ma wiele właściwości zdrowotnych. Na co dobry jest dereń? Sprawdźmy.
Dereń jadalny zawiera żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź, mangan, flawonoidy, antocyjany, beta-karoten, kwas jabłkowy i chinowy, pektyny, garbniki. Dostarcza też witaminy P, A i C. Niewiele osób wie, że ma pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dereń jadalny ma szereg różnych właściwości. Wspomaga leczenie anemii, wzmacnia organizm, osłabia bóle głowy, jest świetny w walce z bezcennością. Jest również doskonały na bladą skórę i łamliwe włosy.
Ma też działanie antyseptyczne - skutecznie pomaga utrzymać higienę jamy ustnej. Zwiększa wydalanie wody i sodu z organizmu, działa też przeciwzapalnie, dzięki czemu jest świetny na dolegliwości związane z drogami moczowymi i nerkami. Działa też ściągająco i przeciwzapalnie, przez co jest stosowany przy dolegliwościach żołądkowych, kolkach i biegunkach. Dereń wspomaga również proces odchudzania.
W medycynie ludowej "dereniówka" uznawana jest za lekarstwo na gorączkę, przeziębienie, a nawet na podagrę. Nalewkę można przygotować zarówno z kwiatów, jak i z owoców tej rośliny. Tylko jak to zrobić? Oto przepis na nalewkę z derenia.
Składniki:
Sposób przygotowania: