"Pański owoc" był tępiony przez komunistów, ale znów jest doceniany. Działa niemal na wszystko

"Pańskim owocem" nazywany jest dereń jadalny. W czasach PRL-u był tępiony przez komunistów, a teraz znów wraca do łask. Nic dziwnego, ponieważ ma szereg wspaniałych właściwości zdrowotnych. Można wykorzystać go na wiele różnych sposobów, jednak warto wiedzieć, że "na surowo" nie smakuje zbyt dobrze.

Dereń jadalny to rosnący na rozłożystych krzewach podłużny, czerwony owoc. Świetnie sprawdza się jako surowiec na nalewki czy przetwory. Jest doskonałym źródłem witamin i ma wiele właściwości zdrowotnych. Na co dobry jest dereń? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

"Pański owoc", czyli dereń jadalny. Ma pięć razy więcej witaminy C niż cytryna 

Dereń jadalny zawiera żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź, mangan, flawonoidy, antocyjany, beta-karoten, kwas jabłkowy i chinowy, pektyny, garbniki. Dostarcza też witaminy P, A i C. Niewiele osób wie, że ma pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dereń jadalny ma szereg różnych właściwości. Wspomaga leczenie anemii, wzmacnia organizm, osłabia bóle głowy, jest świetny w walce z bezcennością. Jest również doskonały na bladą skórę i łamliwe włosy.  

Ma też działanie antyseptyczne - skutecznie pomaga utrzymać higienę jamy ustnej. Zwiększa wydalanie wody i sodu z organizmu, działa też przeciwzapalnie, dzięki czemu jest świetny na dolegliwości związane z drogami moczowymi i nerkami. Działa też ściągająco i przeciwzapalnie, przez co jest stosowany przy dolegliwościach żołądkowych, kolkach i biegunkach. Dereń wspomaga również proces odchudzania.  

Nalewka z derenia - przepis dziadka. "Dereniówka" ma magiczną moc 

W medycynie ludowej "dereniówka" uznawana jest za lekarstwo na gorączkę, przeziębienie, a nawet na podagrę. Nalewkę można przygotować zarówno z kwiatów, jak i z owoców tej rośliny. Tylko jak to zrobić? Oto przepis na nalewkę z derenia. 

Składniki: 

  • 4 kg derenia, 
  • 2 kg cukru, 
  • 2 l wódki bez dodatków, 
  • 2 l spirytusu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce derenia dokładnie myjemy, a następnie tłuczemy tłuczkiem do kotletów. Owoce muszą puścić sok.  
  2. Tak przygotowane owoce przekładamy do dużego słoja i zalewamy je wódką i spirytusem.  
  3. Słoik zamykamy i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. 
  4. Codziennie potrząsamy naczyniem.  
  5. Po miesiącu odcedzamy owoce i zalewamy je cukrem.  
  6. Następnie przykrywamy naturalnymi ścierkami i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.  
  7. Codziennie mieszamy owoce drewnianą łyżką.  
  8. Alkohol zamykamy w szczelnym naczyniu i także odstawiamy na tydzień. 
Więcej o: