Pasta do chleba, która potrafi zdziałać cuda. Zastąp nią masło, a szybko zobaczysz efekty

Jeśli smarujesz chleb masłem lub margaryną, zdecydowanie warto zastąpić je czymś, co będzie korzystne dla zdrowia. Ta pasta wspomoże odchudzanie, ale obniży też poziom cholesterolu. Wystarczy, że będziesz jeść ją codziennie. Przygotowanie nie jest trudne, więc nie ma na co czekać.

Jeśli uważasz, że twoje kanapki są nudne, to samodzielnie przygotowana pasta z dwóch składników, nada im nie tylko charakteru, ale i smaku. Gwarantujemy, że będzie zajadać się nią cała rodzina i wszyscy szybko zauważycie pozytywny wpływ na wasze zdrowie.

Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Pasta do chleba, która potrafi zdziałać cuda. Nie potrzebujesz wielu składników

Pasta do chleba ze słonecznikiem i pomidorami suszonymi to świetny pomysł na urozmaicenie kanapek. Jest bardzo zdrowa - wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, ale też usprawnia pracę mózgu. Dzięki pestkom słonecznika poczucie sytości pozostaje na długo, a co więcej, nie powodują one wahań cukru we krwi. Zawierają też kwas linolowy przydatny przy diecie antynowotworowej.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pasta ze słonecznika i pomidorów suszonych - przepis

Pasta ze słonecznika to świetny zamiennik masła. Doskonale sprawdzi się jako smarowidło na kanapki. Możesz przyprawić ją według swoich upodobań. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, możesz pokusić się o większą ilość pieprzu i papryki ostrej. Jedno jest pewne - w każdej wersji będzie obłędnie pyszna.

Składniki:

  • 100 g słonecznika,
  • 5 suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka oliwy,
  • pieprz, sól, papryka ostra i inne ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. 100 g słonecznika zalej zimną wodą i zostaw na kilka godzin.
  2. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj ziarna słonecznika.
  3. Dodaj pozostałe składniki i również zblenduj.
  4. Dopraw pastę ulubionymi przyprawami i przełóż do zamykanego słoiczka. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Smacznego!
Więcej o: