czarny-bez

Czarny-bez

Czarny bez. W Polsce występuje w wielu regionach. Każdy z nich ma swoją unikalną metodę postępowania z tą wyjątkowo popularną rośliną. Jest ona znana od wielu wieków i na przestrzeni tego czasu przyległa do niej etykieta trucizny, która po odpowiednim przygotowaniu, może z powodzeniem leczyć, a nawet służyć za jedzenie. Roślina zazwyczaj przyjmuje kształt dużego krzewu, nawet do dziesięciu metrów, z bardzo smukłymi liśćmi i białymi kwiatami. Owoce czarnego bzu. Najważniejsze z punktu widzenia ich późniejszej obróbki termicznej lub farmakologicznej są jednak owoce czarnego bzu. Występują w ciemnych odcieniach fioletu. To one mogą być trujące ze względu na znajdującą się w nich sambucynę - przestają być szkodliwe dla człowieka dopiero po całkowitym dojrzeniu lub wcześniejszym ugotowaniu. Niegdyś bardzo trwały sok z bzu służył do farbowania, chociażby rzęs, masowo wykorzystywano go w produkcji soków, konfitur, win i nalewek. Czarny bez powraca. Aktualnie na rynku coraz częściej spotkać można czarny bez wykorzystywany do celów spożywczych, ale szczególnie wysoko cenione są produkty medyczne z jego wykorzystaniem. Czarny bez ma znane i silne właściwości moczopędne, wykrztuśne a nawet napotne i przeciwgorączkowe. Dlatego coraz częściej spotkać można go w składzie naturalnych suplementów i w ziołolecznictwie.

czarny bez

Więcej o:

czarny bez