Syrop z kwiatu czarnego bzu. Pomoże przy przeziębieniu, ale pamiętaj o jednej zasadzie

Zimowa aura sprzyja licznym przeziębieniom, które potrafią uprzykrzyć życie. W tym czasie warto postawić na zdrowe dodatki do herbat, które nie tylko przyczynią się do poprawy naszej odporności, ale też pomogą w domowej kuracji niegroźnych chorób. Doskonale sprawdzi się w tej roli syrop z kwiatu czarnego bzu. Aby nie stracił swoich cennych właściwości, należy szczególną uwagę zwrócić na sposób jego przechowywania.

Więcej domowych sposobów na przeziębienie znajdziesz na Gazeta.pl.

Czarny bez to niezwykła roślina, wokół której przez setki lat nagromadziło się wiele mitów. Niegdyś wierzono, że dodanie jej gałęzi do ogniska spowoduje... pojawienie się diabła. Najprawdopodobniej było to związane z piekącym dymem, który wydziela się podczas palenia czarnego bzu. Z drugiej strony, sadzenie tej rośliny blisko domu, miało chronić domowników przed nieszczęściem i czarną magią. Choć te właściwości bzu można włożyć między bajki - inne okazały się prawdą. Czarny bez wykazuje bowiem działanie prozdrowotne. Wyjaśniamy, kiedy może okazać się pomocny oraz jak go przechowywać.

Czarny bez. Bomba składników odżywczych

Czarny bez posiada wiele wartościowych składników odżywczych, które znajdują się zarówno w owocach, jak i w kwiatach. W tych pierwszych znajdziemy m.in. garbniki, pektyny, kwasy owocowe, prowitaminy A oraz olbrzymie ilości witaminy C. W kwiatach natomiast znajdują się takie składniki jak: flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole i olejki eteryczne.

W tym pomoże czarny bez:

  • wzmocni odporność,
  • zwiększy wydzielanie śluzu, dzięki czemu można go stosować jako naturalny lek wykrztuśny,
  • pomoże przy migrenach i nerwobólach,
  • wspomoże przemianę materii,
  • ma działanie lekko przeczyszczające,
  • opóźni procesy starzenia dzięki wysokiej zawartości flawonoidów,
  • w formie okładów wspomoże leczenie zapaleń skórnych i wyprysków,
  • ukoi przy alergiach dzięki działaniu antyhistaminowym. 

Jak zbierać czarny bez?

Kwiaty czarnego bzu powinno zbierać się w słoneczne, majowe lub czerwcowe dni. To właśnie wtedy osiągają szczyt swojego rozkwitu. Należy suszyć je w naturalnych warunkach, w ciepłym i przewiewnym miejscu. Należy jednak pamiętać, że temperatura suszenia nie może przekraczać 35 st. C., a kwiaty nie powinny leżeć na słońcu. Tracą wtedy swoje właściwości odżywcze. Po wysuszeniu kwiaty przeciera się na sitach lub ręcznie usuwa szypułki.

Nieco inaczej należy postępować z owocami dzikiego bzu. Ich pełna dojrzałość przypada na przełom sierpnia i września. Zebrane owoce powinno suszy c się w ogrzewanych suszarniach, początkowo w 30 st. C., a następnie w podwyższonej temp. 55 st. C. Wysuszone owoce oczyszcza się na sicie.

Syrop z czarnego bzu

  • laska cynamonu,
  • pół litra wody,
  • 200 g suszonych owoców czarnego bzu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • miód do smaku.

Sposób przygotowania

1. W małym garnku wymieszaj wodę z cynamonem, imbirem i czarnym bzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez pół godziny na małym ogniu,

2. Ostudź mieszaninę, rozgnieć owoce i przesącz syrop przez lnianą ściereczkę,

3. Podgrzej syrop do około 30 stopni. Dodaj miód do smaku i rozpuść,

4. Przelej do wyparzonego, dokładnie wysuszonego naczynia,

5. Syrop przechowuj w lodówce szczelnie zamknięty.

Pamiętaj, że nie powinno się stosować syropu z czarnego bzu w nadmiarze. Jeśli zdecydujesz się na napar z kwiatów - nie używaj więcej niż 10-15 g kwiatów czarnego bzu dziennie. W kwestii syropów, specjaliści zalecają nie więcej niż 15 ml płynu zawierającego około 30-40 proc. owoców.

Więcej o: