Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych
Czarny bez (łac. Sambucus nigra) to krzew charakteryzujący się intensywnym zapachem i niewielkimi, kulistymi owocami w kolorze czarnym lub fioletowo-czarnym. Pod żadnym pozorem nie powinno się ich jeść na surowo, gdyż zawierają substancje, które działają szkodliwie na organizm człowieka. Prunazyna i sambunigryna - bo o te związki chodzi - są jednak neutralizowane podczas obróbki cieplnej. Dlatego syropy, soki i nalewki z czarnego bzu można spokojnie spożywać.
Owoce czarnego bzu działają oczyszczająco - pozbywają się toksyn z organizmu, a także wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C i beta-karotenu. Ponadto owoce te przejawiają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i moczopędne. Antyoksydanty w nich zawarte pomagają zwalczać wolne rodniki, przeciwdziałając tym samym wielu chorobom, w tym nowotworom.
Czarny bez wspomaga regulowanie poziomu lipidów we krwi oraz redukuje stany zapalne, dlatego może się okazać pomocny przy infekcjach gardła i krtani. Zauważono również korzystny wpływ przetworów z czarnego bzu na dolegliwości bólowe, zwłaszcza stawów oraz mięśni. Zaleca się spożywanie go w przypadku przeziębienia i grypy.
Nalewka z owoców czarnego bzu jest prosta w wykonaniu. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zanim będziemy mieli możliwość ją skosztować i wypróbować jej lecznicze działanie, czeka nas około półroczne czekanie, aż owoce sfermentują i będą gotowe do wypicia w formie nalewki. Wskazana dzienna dawka spożycia nie powinna przekraczać ok. 40-50 ml. Nalewki nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie, a także kobiety w ciąży oraz alergicy uczuleni na czarny bez.
Składniki:
Sposób wykonania:
Owoce bzu dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie oberwij z nich wszelkie listki i ogonki. Owoce wrzuć do dużego słoja lub kilku mniejszych słoików. Zalej wszystko spirytusem, zakręć i odstaw w chłodne, zacienione miejsce na około miesiąc.
Po tym czasie odcedź owoce i przelej spirytus do osobnego naczynia. W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj do przestygniętego syropu alkohol i zamieszaj. Odstaw na kolejny tydzień, a potem przefiltruj, przelej płyn do szklanych butelek, zakręć i schowaj w chłodnym miejscu np. w piwnicy lub spiżarni. Po około 5-6 miesiącach twoja lecznicza nalewka będzie gotowa. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl