Syrop z kwiatów czarnego bzu pomoże przy przeziębieniu - jak go zrobić

Syrop z kwiatów czarnego bzu wspomoże nas, gdy przeziębimy się lub dopadnie nas grypa. Dzięki takim składnikom jak flawonoidy, a także witaminy z grupy B oraz witamina C, syrop pomoże w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, rozrzedzi wydzielinę i pomoże przetrwać chorobę.

Więcej tekstów na temat zdrowia znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Kwiaty czarnego bzu zbieramy w słoneczne, majowe lub czerwcowe dni. Powinny być świeżo rozkwitnięte i suche, a więc nie wybieramy się na zbiór, jeśli właśnie padał deszcz. Trzeba też znaleźć miejsce oddalone od uczęszczanej drogi, gdzie powietrze jest czystsze, ponieważ kwiatów bzu nie myje się przed użyciem.

Czarny bez ma kremowobiałe drobne kwiatki, ujęte w baldachimy, które wydzielają mocny zapach. Zawierają wiele różnorodnych składników czynnych, takich jak flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole i olejki eteryczne. Ponadto ma masę witamin (A, B1, B2, B3, B6 oraz C), beta-karoten, składniki mineralne, w tym potas, cynk, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód.

Syrop z kwiatów czarnego bzu wykazuje działanie wykrztuśne, ochrania błony śluzowe górnych dróg oddechowych i łagodzi ich stan zapalny, wspiera układ odpornościowy w walce z przeziębieniem i może pomóc w stanach podgorączkowych. Działa napotnie oraz moczopędnie.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Potrzebujemy około 30-40 dużych kwiatów, czyli całych baldachimów oraz 1 kg cukru i trzech cytryn (lub alternatywnie 4 dkg kwasku cytrynowego). Najpierw z kwiatów odcinamy łodygi (bo są gorzkie) i zalewamy je litrem gorącej wody. Do tego dodajemy albo pokrojone na części i sparzone wcześniej wrzątkiem cytryny, albo kwasek cytrynowy. Całość przyciskamy i odstawiamy na 48 godzin.

Gdy miną dwa dni, sok odcedzamy (najlepiej przez gazę) i dodajemy cukier. Teraz  pozostaje nam zagotować syrop, a następnie przelać do czystych słoików i dokładnie zakręcić. Aby szczelnie się zamknęły, postawny je na kilka godzin do góry dnem. Można je też zapasteryzować. Syrop z kwiatów czarnego bzu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Nieco inny smak i zapach oraz właściwości syropu z czarnego bzu uzyskamy, gdy zrobimy go z suszonych owoców (te pojawią się na krzewach pod koniec lata). Składniki to: 200 g suszonych owoców czarnego bzu, laska cynamonu, 1 łyżeczka startego imbiru, pół litra wody, miód. Najpierw doprowadzamy do wrzenia wodę z cynamonem, imbirem i czarnym bzem, a potem gotujemy wszystko przez pół godziny na małym ogniu. Po ostudzeniu rozgniatamy owoce i przecedzamy wszystko przez gazę lub ściereczkę.  Znowu stawiamy na kuchence, podgrzewamy do około 30 stopni C i dodajemy miód. Gdy się rozpuści, przelewamy wszystko do czystych, wyparzonych butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zażywać

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma działanie wykrztuśne, zatem w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomoże nam pozbyć się zalegającej w gardle wydzieliny. Syrop pijemy 3-4 razy dziennie po łyżeczce, ale nie bezpośrednio przed snem. Może się bowiem okazać, że konieczność odkrztuszania utrudni nam sen. Jeśli chcemy pić syrop tylko profilaktycznie, wystarczy brać jedną łyżeczkę dziennie.

Co do małych dzieci, to musimy być ostrożniejsi. Nie przekraczamy 1-2 łyżeczek na dzień, najlepiej zaś syrop rozcieńczyć wodą. Jeśli chodzi o przeciwwskazania to ostrożność powinny zachować cukrzycy (zawiera sporo cukru), a także osoby odwodnione, aby nie pogarszać swojego stanu, gdyż czarny bez zwiększa wydalanie moczu.

Więcej o: