Guacamole: wartości odżywcze. Jak zrobić idealne guacamole?

Guacamole przygotowujemy na bazie awokado i soku z limonki oraz odrobiny soli. Do tego dodajemy - w zależności od naszego gustu - czosnek, cebulę, pomidory, ostre papryczki oraz zioła. Awokado, główny składnik guacamole, to "witaminowa bomba", bogactwo dobroczynnych jednonasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli mineralnych. Awokado uznawane jest za jeden z najzdrowszych produktów świata.

Guacamole - meksykańska salsa

Guacamole to sos przyrządzany z awokado, w wersji klasycznej z dodatkiem limonki i soli, który jest jedną ze sztandarowych meksykańskich potraw, popularnych w wielu krajach świata. Podobno guacamole przyrządzali już Aztekowie. Nazwa wywodzi się z języka nahuatl i oznacza po prostu sos z awokado. Istnieje wiele sposobów przyrządzania guacamole, zależnie od regionu, osobistych preferencji smakowych, a także od zwyczajów kulinarnych kraju, do którego trafiła moda na spożywanie tej potrawy.

Meksykanie przyrządzają guacamole w specjalnych naczyniach, zwanych molcajete. Jest to rodzaj moździerza, w którym rozciera się pozbawione pestki i skórki awokado. Do tak roztartego owocu dodają nieco soli oraz sok z limonki. Guacamole serwuje się z plackami tortilla. Istnieje cała gama innych dodatków do guacamole, a wśród nich najczęściej spotykamy czosnek, papryczki chili, cebulę, kolendrę oraz pomidory. Podobno Amerykanie dodają nawet majonez lub śmietanę, ale nie budzi to entuzjazmu zwolenników tradycyjnej salsy z awokado.

Guacamole - wartości odżywcze

Przyjrzyjmy się teraz głównemu składnikowi guacamole, czyli awokado. Smaczliwka, bo tak  zwie się awokado po polsku, rośnie w Ameryce Północnej, Południowej oraz w niektórych rejonach Azji. Zimozielony krzew należy do rodziny wawrzynowatych. Na terenach dzisiejszego Meksyku podobno uprawia się go od 7 tysięcy lat.

Awokado do owoc mający całe mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim awokado zawiera mnóstwo tłuszczów nienasyconych, a dokładnie kwasów tłuszczonych nienasyconych. To ten rodzaj tłuszczu, którego nasz organizm potrzebuje nie tylko jako źródła energii, ale także jako regulatora poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki owych tłuszczom awokado jest kaloryczne i 100 g owocu dostarcza około 160 kcal. A ponadto w 100 gramach awokado znajdziemy: 2 g białka, 9 g węglowodanów, 15 g tłuszczu (w tym najwięcej kwasów tłuszczowych jednonasyconych omega-9, około 10 g) i 7 g błonnika. Inne aktywne składniki awokado to: witaminy A, C, E, K, H (czyli biotyna), a także z grupy B (głównie B1, B2 oraz B3), kwas foliowy (witamina B9), kwas pantotenowy. Składniki mineralne, zawarte w awokado to: sód, potas, wapń, żelazo, magnez. Awokado zawiera, dla przykładu, dwa razy więcej potasu, niż banany.

Zobacz wideo

Guacamole - jak zrobić najlepszą salsę z awokado?

Do przygotowania guacamole potrzebujemy dojrzałego awokado, to znaczy takiego, które ma miękką konsystencję, trochę jak masło. Takie awokado należy przekroić, najlepiej wzdłuż i usunąć pestkę ze środka. Następnie wydobywamy miąższ ze skórki, do czego najlepiej służy zwykła łyżka. Teraz trzeba rozdrobnić awokado, dokładnie rozetrzeć na jednolitą papkę. Można to zrobić choćby widelcem. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku, sok z połówki limonki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte naczynie z guacamole do lodówki.

Inne wersje salsy to guacamole z dodatkiem drobno posiekanej cebuli (lub startej albo przepuszczonej przez praskę). Do guacamole w wersji bardziej pikantnej dodajemy nieco ostrej papryczki (jalapeno). Dodatkowo do salsy można dodać pokrojone w kostkę pomidory. Świetnie smakuje guacamole doprawione ziołami, na przykład kolendrą.

Pamiętajmy o szybkim dodawaniu do awokado soku z limonki (lub cytryny), bo zapobiega to ciemnieniu miąższu.

Jeszcze słowo o tym, jak poznać, czy awokado jest już dojrzałe. Naciśnijmy skórkę owocu. Powinniśmy poczuć, że jest lekko miękkie, sprężyste. Nie powinno jednak być zbyt miękkie, bo to oznacza, że jest przejrzałe i nie bardzo nadaje się do jedzenia.

Więcej o: