Miód gryczany - właściwości, zastosowanie

Miód gryczany to jeden z miodów, które mają najbardziej pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jest on rozpoznawalny dzięki ciemnej barwie oraz charakterystycznemu, ostremu smakowi. Ma on w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, a poza tym działa bakteriobójczo i przyspiesza gojenie ran. Na jakie dolegliwości dobry jest miód gryczany? Jak go stosować, żeby czerpać z tego jak najwięcej korzyści?

Miód gryczany jest zaliczany do grupy miodów kwiatowych (nektarowych) i jest produkowany przez pszczoły z nektaru gryki zwyczajnej, w związku z czym ma silny, bardzo charakterystyczny zapach i smak. Jego aromat jest określany jako słodki, ostry, a nawet delikatnie piekący. Z uli zbiera się go zazwyczaj pod koniec lipca.

Zobacz wideo

Miód gryczany - właściwości lecznicze

Miód gryczany zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin, które wpływają korzystnie na kondycję całego organizmu. W miodzie gryczanym zawarte są duże ilości takich składników jak:

Dobroczynne substancje zawarte w miodzie są łatwo przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Zawiera on również cukry proste.

Miód gryczany - na co pomaga?

Ten rodzaj miodu jest polecany w przypadku wielu dolegliwości i schorzeń. Miód warto stosować w przebiegu:

Regularnie spożywany miód poprawia samopoczucie, wpływa korzystnie na odporność organizmu, poprawia koncentrację, pomaga w stanach napięcia nerwowego, poprawia wygląd skóry, wspomaga trawienie oraz ma pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych. Co więcej, miód gryczany może być stosowany w leczeniu anemii, zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Powinny go spożywać przede wszystkim osoby zagrożone zawałem serca oraz udarem mózgu. Miód wykazuje również działanie antyoksydacyjne, chroni naczynia krwionośne, a nawet wpływa na poprawę elastyczności ich ścian, dzięki czemu zapobiega powstawaniu opuchnięć oraz obrzęków.

Specyficzny rodzaj miodu, jakim jest miód gryczany ma także działanie oczyszczające, przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn, ołowiu i promieniotwórczych pierwiastków oraz redukuje szkodliwość takich używek jak alkohol, herbata czy kawa. Spożywanie miodu gryczanego jest zalecane po różnego rodzaju zabiegach oraz urazach, ponieważ wpływa on na przyspieszenie regeneracji organizmu oraz ułatwia gojenie się ran.

Miód gryczany - jak stosować?

Tak jak każdego innego miodu, tak również miodu gryczanego, nie należy podgrzewać ani zalewać bardzo gorącą wodą, ponieważ pod wpływem temperatury wyższej niż 40°C traci on swoje zdrowotne właściwości. Łyżkę miodu warto dodawać do letniej wody, odstawiać napój na całą noc i pić rano, najlepiej na czczo, około pół godziny przed zjedzeniem pierwszego posiłku. Taki napój pity z rana pomoże w przypadku kłopotów trawiennych, wzdęć, bólu brzucha, a także biegunki. W przebiegu przeziębienia można zjadać 1 do 2 łyżek miodu trzy razy w ciągu dnia. W celu zapobiegania chorobom warto codziennie spożywać około 1-2 łyżek miodu.

Miód można również stosować jako maseczkę albo składnik maseczek odżywiających oraz nawilżających skórę i włosy. Można nakładać go bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu, a także na włosy albo dodawać do maseczek (gotowych lub przygotowywanych samodzielnie). Miodowe maseczki sprawdzą się szczególnie dobrze w przypadku problemów z łupieżem. Wszystko to ze względu na to, że miód działa bakteriobójczo i oczyszcza skórę głowy z martwego naskórka. Aby wzmocnić złuszczające działanie, miód można zmieszać z cukrem, aby uzyskać naturalny i odżywczy peeling, który nadaje się do stosowania zarówno na skórę głowy, jak i całego ciała.

Miód gryczany - krystalizacja

Krystalizacja jest naturalnym procesem, który występuje w przypadku każdego rodzaju miodu. Na skutek krystalizacji miód zmniejsza swoją objętość i zwiększa gęstość, co nie oznacza, że traci swoje cenne wartości. Miód należy przechowywać w niskich temperaturach, najlepiej około 5-10°C. W wyższych temperaturach krystalizacja jest nierównomierna, a na powierzchni miodu pozostaje płynna, nieskrystalizowana warstwa. Miód gryczany, oprócz tego, że po pewnym czasie ulega krystalizacji, gdy jest przechowywany w niezaciemnionym miejscu, zmienia swoją barwę. Świeży miód ma kolor mocnej, czarnej herbaty, natomiast pod wpływem światła staje się prawie czarny.

Więcej o zdrowej diecie

Więcej o: