Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Amylaza to jeden z najważniejszych enzymów trzustkowych. Wytwarza go przede wszystkim trzustka, jednak produkują go także ślinianki, błona śluzowa jelita, jajniki i jądra. Amylaza trzustkowa trafia do soku trzustkowego, skąd wędruje do przewodu pokarmowego. Tam bierze udział w trawieniu polisacharydów (wielocukrów, przede wszystkim skrobi) do cukrów prostych.
> Przeczytaj: Trzustka - to warto o niej wiedzieć
Badanie stężenia amylazy wykonuje się zwykle wtedy, gdy zachodzi podejrzenie chorób trzustki, szczególnie ostrego zapalenia trzustki. Wskazaniem do zbadania stężenia amylazy są bóle nadbrzusza, gorączka, nudności i wymioty. W celu analizy pobiera się krew lub próbkę moczu. Jak się przygotować do badania? Na pobranie krwi należy stawić się na czczo, czyli nie jeść i nie pić przez co najmniej 8 godzin.
Amylaza oznaczana jest znacznikiem AMY. Norma stężenia amylazy we krwi mieści się w przedziale 25-125 U/L. U osób starszych (po 70. roku życia) te wartości wynoszą 20-160 U/L. Odpowiednie stężenie amylazy w moczu to 10-490 U/L.
Zbyt wysokie stężenie amylazy może towarzyszyć następującym dolegliwościom:
Podwyższony poziom amylazy może być skutkiem uzależnienia od alkoholu lub narkotyków. Niekiedy występuje u osób, które poddawane są chemioterapii lub radioterapii. Uwaga! Czasem zbyt duże stężenie amylazy nie oznacza choroby, lecz jest naturalną cechą organizmu. To tzw. makroamylazemia, w wyniku której amylazy jest zbyt dużo we krwi, lecz w moczu występuje jej prawidłowa ilość.
Zbyt niski poziom amylazy mogą spowodować: