Zioła poprawiające koncentrację
Zaburzona koncentracja bardzo utrudnia i spowalnia naukę oraz pracę. Problemy ze skupieniem mogą wynikać z różnorodnych przyczyn - często spowodowane są niedoborem snu, stresem lub nieprawidłową dietą. Aby poprawić koncentrację należy w pierwszej kolejności wyeliminować szkodliwy czynnik. Jednakże, oprócz własnych działań, można stosować różnorodne preparaty, które wpływają na poprawę koncentracji.
Istnieje wiele naturalnych preparatów, które poprawiają koncentrację. Jednymi z podstawowych środków na usprawnienie pracy mózgu są zioła. Zioła można spożywać w tabletkach oraz w formie naparów i herbat - w tej drugiej grupie stężenie ekstraktu z danej rośliny jest mniejsze, ale mamy pewność, że spożywamy wyłącznie naturalne produkty. Na poprawę koncentracji najlepsze są następujące zioła:
- Żeń-szeń - najbardziej wartościowe napary z tej rośliny sporządzone są z jej korzenia. Korzenie żeń-szenia są bogate ginsenozydy, które pozytywnie wpływają na sprawność intelektualną oraz fizyczną organizmu. Dzieje się tak dlatego, że obecność w organizmie tych związków chemicznych umożliwia hemoglobinie przyłączenie dużej ilości cząstek tlenowych, które wpływają na dotlenienie organizmu. Oprócz tego, ginsenozydy mają właściwości łagodzące stres, który stanowi czynnik sprzyjający zaburzeniom koncentracji.
- Melisa - jest to roślina cechująca się wieloma dobroczynnymi właściwościami. Jedną z nich jest uspokajające oddziaływanie na ośrodkowy układ nerwowy, a także niwelowanie bezsenności i lęku. Badania przeprowadzone na grupie uczniów w Wielkiej Brytanii dowiodły, że melisa to również bardzo dobry środek na poprawę koncentracji - uczniowie po zażyciu naparu z melisy odczuwali dużo mniejszy stres na egzaminie, a także osiągali lepsze wyniki.
- Miłorząb japoński - według naukowców, napary z miłorzębu japońskiego wpływają pozytywnie na pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dzieje się tak dlatego, że roślina ta uwalnia substancje powodujące poprawę krążenia krwi w mózgu, dzięki czemu, neurony są lepiej dotlenione i skuteczniej oraz szybciej przekazują impulsy.
- Bazylia - ta popularna przyprawa, oprócz walorów smakowych, cechuje się również właściwościami, pozytywnie wpływającymi na pracę mózgu oraz zaburzenia koncentracji. Napary z bazylii, cechują się bardzo aromatycznym, odświeżającym zapachem i stosowane w formie inhalacji, pobudzają do pracy mózg oraz wyostrzają skupienie.
Produkty spożywcze poprawiające koncentrację
Problemy z koncentracją wynikają z zaburzonej pracy neuronów, które w mózgu znacznie wolniej przekazują sobie impulsy, informacje. Aby mogły one pracować poprawnie, organizm wymaga stałej energii, której źródłem są dobrej jakości węglowodany, czyli węglowodany złożone. Węglowodany złożone są to związki chemiczne, które w odróżnieniu od cukrów prostych, nie powodują nagłego wzrostu energii w organizmie, ponieważ znacznie wolniej ulegają trawieniu. Spożywanie produktów, bogatych w węglowodany złożone, powoduje poprawę koncentracji. Do takich produktów zalicza się produkty zbożowe, warzywa, nasiona i rośliny strączkowe oraz różnorodne kasze.
Naturalne preparaty poprawiające koncentrację - kwasy tłuszczowe, witaminy
Najbardziej naturalnymi preparatami poprawiającymi koncentrację są produkty spożywcze. Zdrowa, zbilansowana dieta, pełna produktów bogatych w wartości odżywcze, może również wspomóc pracę mózgu oraz działać pozytywnie na koncentrację.
Osoby, które mają problem ze skupieniem się podczas pracy czy nauki powinny wybierać produkty, zawierające kwasy tłuszczowe. Zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6 sprzyjają poprawie koncentracji. Aby uzupełnić ich zawartość w organizmie, należy spożywać ryby (makrela, dorsz, łosoś czy sardynki), orzechy włoskie lub laskowe, ale też zdrowe oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Inną grupą produktów, poprawiających koncentracje są produkty, zawierające następujące witaminy:
- witaminę A, występującą w wątróbce, marchwi, brokułach czy morelach,
- witaminy z grupy B (głównie B12), zawarte w mleku, drożdżach, ziemniakach, orzechach, mięsie,
- witaminę C, występującą w dużych ilościach w porzeczce czarnej oraz czerwonej, kiwi, papryce czerwonej lub natce pietruszki,
- witaminę D, której źródłem są ryby, jaja,
- witaminę E, której bogactwo znajduje się w orzechach, olejach roślinnych, nasionach słonecznika oraz migdałach.