Otręby to produkt uboczny powstały podczas produkcji kaszy i mąki. Ziarna zbóż składają się z kilku warstw, z których ta zewnętrzna to twarda okrywa owocowo-nasienna, chroniąca tzw. bielmo i zarodek zboża. Gdy ziarna są mielone, owa warstwa zewnętrzna zostaje oddzielona i odsiana od mąki lub kaszy. I tak powstają nasze otręby.
Otręby zawierają przede wszystkim duże ilości błonnika, który dzięki swoim właściwościom poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Błonnik bowiem nie jest trawiony przez enzymy i jako substancja zbędna, zaraz wydalany. Opuszcza organizm zabierając ze sobą, niejako przy okazji, różne niestrawione i zalegające w jelitach pozostałości. Działa prawie jak miotła oczyszczająca organizm. Zabiera ze sobą cholesterol, triglicerydy oraz inne substancje toksyczne.
Jego drugą zaletą jest to, że w kontakcie z płynami w żołądku pęcznieje i zwiększa swoją objętość, wzmagając uczucie sytości, co jest istotne w diecie odchudzającej.
Poza tym otręby mają sporo witamin (witaminy z grupy B, witaminę E) oraz składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, sód, potas, żelazo i fosfor.
Istnieje kilka powodów, dla których włączenie otrąb do codziennej diety jest korzystne dla zdrowia.
Otręby pomagają nam, gdy:
W zależności od tego, z jakiego ziarna powstały, mamy kilka rodzajów otrąb, które różnią się nieco składnikami oraz działaniem na organizm.
Mają najwięcej błonnika, bo około 43 g w 100 g otrąb. Ponadto zawierają białko, węglowodany i nieco tłuszczu. Wysoka zawartość błonnika powoduje, że ten rodzaj otrąb działa na pracę jelit wyjątkowo skutecznie.
Zawierają średnią ilość błonnika. Odznaczają się za to wysoką zawartością potasu i magnezu.
Mają mniej błonnika niż pozostałe otręby, ale cenione są za wartości odżywcze. Zawierają białka, nieco węglowodanów i tłuszcze.
Zawierają więcej składników odżywczych niż otręby z pszenicy, w tym żelazo i wapń oraz sporo błonnika.
Mimo, że mają mniej błonnika, niż pozostałe rodzaje otrąb, to są wyjątkowe ze względu na sporą zawartość białka.
Mimo, iż najcenniejszy składnik otrąb, czyli błonnik jest tak ważny dla organizmu, to jednak jego nadmiar może być szkodliwy. Dlatego dawka zjadanych otrąb nie powinna być większa niż 2-3 łyżki stołowe na dobę. Rozkładamy je na kilka posiłków, dodając po łyżce do różnych dań.
Otręby dobrze jest dodawać do produktów mlecznych, np. jogurtu, można je także wsypać do zupy lub sosu. Jednym z pomysłów na spożycie otrąb jest wykorzystanie ich jako panierki przy przyrządzaniu mięsa.
Jedząc otręby pamiętajmy o tym, aby przy tym pić więcej płynów (1,5-2 l dziennie).