Siarka jest czwartym z kolei składnikiem mineralnym z grupy niezbędnych człowiekowi do życia i prawidłowego funkcjonowania. Pierwiastek ten jest potrzebny w wielu istotnych procesach zachodzących w naszym ciele. Stanowi składnik kreatyny, czyli białka skóry, włosów oraz paznokci, a także kolagenu, decydującego o młodym wyglądzie skóry. Wchodzi też w skład kwasu glutaminowego, niezbędnego w prawidłowym działaniu układu nerwowego i mózgu. Znajdziemy ją także w heparynie, czyli związku, który odpowiada za obniżanie poziomu ciśnienia krwi. Jest również obecna w insulinie, a więc hormonie regulującym poziom cukru we krwi.
Siarka to pierwiastek, który znajdziemy w wielu kosmetykach. To dlatego, że jest potrzebna w procesie regeneracji naskórka oraz chroni skórę przed starzeniem. Siarkę stosuje się w walce z różnego typu chorobami skóry, np. łuszczycą, trądzikiem czy egzemą. Dzięki jej obecności paznokcie są mocne, włosy lśnią, a skóra jest w dobrej kondycji.
Obecność siarki w organizmie ma również ogromne znaczenie dla naszej wątroby. Pierwiastek poprawia wydzielanie kwasu żółciowego oraz pomaga organowi w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Siarka jest też istotna w walce z reumatyzmem i zwyrodnieniami stawów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, pomaga w regeneracji chrząstki stawowej i przywraca stawom sprawność. Kąpiele siarczkowe stosuje się m.in. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Kiedy w naszym organizmie jest zbyt mało siarki, obniża się kondycja naszej skóry, włosów oraz paznokci. Włosy mogą wypadać, tracą blask i stają się twarde, paznokcie są osłabione i łamią się, a skóra staje się szara, matowa oraz wygląda starzej.
Niedobór siarki może też powodować zmęczenie i osłabienie. Na brzegu tęczówki oka można zauważyć ciemny "pierścień", co stanowi najbardziej charakterystyczny objaw zbyt małej ilości pierwiastka. Warto wiedzieć, że niedobór siarki powoduje też słabsze przyswajanie innych istotnych minerałów, m.in. magnezu czy sodu.
Siarkę możemy znaleźć w produktach spożywczych, m.in. w białku pochodzenia zwierzęcego, jajach oraz mleku. Niedobory siarki wynikają jednak nie tylko ze złego odżywiania się, lecz także mogą wiązać się z m.in. uszkodzeniami wątroby, reumatoidalnym zapaleniem stawów, nowotworami czy choroba wieńcową.