Rokitnik, rosyjski ananas. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne rokitnika zwyczajnego

Czy wiesz, jak wygląda rokitnik? Jeśli nie, to znak, że powinieneś się nim zainteresować. Rokitnik to niesamowicie zdrowa roślina, która w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Jakie właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ma rokitnik?

Rokitnik: co to jest?

Rokitnik zwyczajny (pospolity) to bujny, rozgałęziony krzew. Mimo że rośnie w Polsce, jest u nas stosunkowo mało znany - a szkoda, bo nie brakuje mu zdrowotnych właściwości! Można się na niego natknąć przede wszystkim na klifach i wydmach wzdłuż Bałtyku. Jest u nas objęty częściową ochroną, czyli taką, która pozwala na zbieranie roślin jedynie we wskazanych miejscach i z odpowiednim pozwoleniem. Rokitnik występuje zarówno w Europie, jak i niemalże całej Azji; pewnie dlatego zyskał przydomek "rosyjski ananas", wszak Rosja zajmuje dość sporą część tego kontynentu. Najwięcej rokitnika eksportuje dziś Rosja, Chiny, Mongolia i Niemcy.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Rokitnik nie ma zbyt wysokich wymagań, niestraszne mu zanieczyszczone powietrze i mróz. Pewnie dlatego przez długi czas służył przede wszystkim jako krzew ozdobny. Owoce utrzymują się na nim przez całą zimę aż do wiosny - dopiero po przemarznięciu są słodkawo-cierpkie i soczyste, wcześniej smakują nieprzyjemnie i, no cóż, śmierdzą. Owoce są małe, lecz pękate, mają owalny kształt i pomarańczowy kolor.

Zobacz wideo

Rokitnik: wartości odżywcze

Co ma w sobie rokitnik? Przede wszystkim mnóstwo witaminy C. Oprócz tego zawiera witaminę A, D, E, F, K i P, a także witaminy z grupy B (na przykład kwas foliowy). Ma flawonoidy, fitosterole, karotenoidy, garbniki oraz mangan, bor i żelazo. Znajdziemy w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle ważne dla prawidłowej przemiany materii. Są to cenne kwasy omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9.

> Zobacz: Natka pietruszki - królowa witaminy C

Rokitnik: właściwości zdrowotne

Rokitnik to bogactwo wartości odżywczych, dlatego wpływa zbawiennie na różne dolegliwości. Właściwości zdrowotne rokitnika to:

  • wzmacnianie odporności,
  • działanie przeciwbólowe,
  • zwalczanie chorób skóry,
  • regeneracja naskórka,
  • niwelowanie infekcji i szkodliwych drobnoustrojów,
  • usprawnianie pracy mózgu i układu nerwowego,
  • wspomaganie funkcjonowania układu pokarmowego,
  • leczenie trudno gojących się ran.

Rokitnik: zastosowanie

Rokitnik ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można z niego robic dżemy, konfitury, soki, konfitury, wina czy nalewki. Nadaje się także do ciast. Suszone liście rokitnika mogą służyć do sporządzania naparów. Co ważne - podczas obróbki traci niewiele cennej witaminy C! Rokitnik używany jest także w przemyśle kosmetycznym. Wyciągi z rokietnika stosowane są przy produkcji środków nawilżających, przeciw łupieżowi i łuszczycy. Rokitnikowe preparaty pomagają zregenerować przesuszoną i zniszczoną skórę. Działają łagodząco na stany zapalne, zwalczają przebarwienia. Rokitnik spowalnia starzenie się skóry, działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo. Kremy z rokitnika są zalecane przy skórze suchej i trądzikowej.

> Sprawdź: Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

Dla rokitnika znalazło się miejsce również w medycynie. Roślina pomaga w zbijaniu gorączki, walce ze stanami zapalnymi układu pokarmowego i narządów wewnętrznych, biegunce czy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Rokitnik obniża stężenie "złego" cholesterolu we krwi. Poprawia samopoczucie i ogólną kondycję organizmu.

Rokitnik: przeciwwskazania

Niestety, niektórzy muszą uważać na ten drogocenny krzew. Kto nie powinien jeść rokitnika? Przeciwwskazania do spożywania rokitnika to:

To także może cię zainteresować:

Rokitnik: coraz modniejszy owoc. Zasługuje na to zamieszanie?

Więcej o: