Dołącz do Zdrowia na Facebooku
Natka pietruszki to dla ciebie tylko dodatek do zupy? Najwyższy czas na zmianę myślenia. Jest tak zdrowa, że warto używać jej w kuchni regularnie. Sprawdzi się jako składnik sałatek, koktajli i sosów. Idealnie współgra z ryżem, kaszą, twarożkiem, daniami mięsnymi, potrawami z grilla, kanapkami, omletami, plackami... Niektórzy nawet robią z niej pesto. Nadaje się także do sporządzania naparów.
Nać pietruszki wygrywa z cytryną w zawodach witaminy C . Cytryna ma jej niewiele ponad 50 miligramów na 100 gramów; natka zawiera prawie 180 miligramów! Oprócz tego obfituje w witaminę A, K i E, witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), błonnik, beta-karoten, żelazo, potas, wapń, fosfor, sód i magnez.
Wartości odżywcze natki pietruszki są odporne na zamrażanie i suszenie. Do ciepłych dań dodawaj ją na końcu – wtedy naci niestraszna będzie wysoka temperatura.
O zaletach i wadach mrożonek przeczytasz tutaj .
Nać usprawnia pracę układu odpornościowego, a więc chroni przed przeziębieniami i innymi infekcjami. Jej moczopędne działanie pomaga w pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu. Moczopędna moc pomaga nie tylko w likwidowaniu obrzęków, lecz także w zwalczaniu chorób nerek.
Natka ma około 40 kcal/100 g. Żeby jednak te 100 gramów zjeść, trzeba się mocno nagimnastykować - łyżka pietruszki to bomba witaminowa, a ma zaledwie 6 gramów. Już taka mała ilość usprawnia metabolizm.
Natka niweluje nieprzyjemny zapach z ust (więcej o sposobach na nieświeży oddech przeczytasz tutaj ). Dodana do dań czosnkowych nieco łagodzi ich charakterystyczny aromat. Ponadto zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Ma dużo żelaza i kwasu foliowego, zalecana jest więc osobom z anemią . Chlorofil zawarty w naci działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie. Witamina B12 pozytywnie wpływa na pracę naszego układu nerwowego.
Natka pietruszki ma świetny wpływ na wzrok. Poprawia kondycję włosów, cery oraz paznokci. Dobra wiadomość dla palaczy - podobno pietruszka neutralizuje substancje rakotwórcze dymu papierosowego (choć zdecydowanie efektywniejsze byłoby po prostu rzucenie palenia).
Pietruszka pomaga w wywołaniu spóźnionej miesiączki i uregulowaniu cyklu. Ponadto uśmierza bóle menstruacyjne i rozkurcza mięśnie (ten artykuł także może cię zainteresować: "Domowe sposoby na miesiączkowe dolegliwości" ).
Poza lodówką nie wytrzyma długo, maksymalnie 3 dni. Wsadź ją do zimnej wody. Jeśli chcesz przechować natkę nieco dłużej, opłucz ją, wysusz, zawiń w ręcznik papierowy lub włóż do plastikowego pudełka i połóż w tym miejscu lodówki, w którym jest najcieplej.
Zamrożenie to dobry sposób na przechowywanie pietruszki. Przed dodaniem do ciepłego dania nie musisz jej rozmrażać. Możesz ją także ususzyć.
Najbardziej wartościowa i najsmaczniejsza jest, rzecz jasna, ta świeża, własnoręcznie zerwana z przydomowego ogródka. Da się ją uprawiać też na parapecie. Natkę najkorzystniej zbierać z samego rana, żeby palące słońce nie zdążyło wpłynąć na jej jędrność i aromat.
Podczas kupowania natki pietruszki wybieraj te pęczki, które mają twarde łodygi i świeże, niezwiędnięte listki.
Z natką pietruszki nie powinny przesadzać kobiety w ciąży, ponieważ może ona spowodować skurcze mięśni macicy. Nie dotyczy to jednak okresu karmienia - natka wpływa korzystnie na laktację.
Bądź na bieżąco ze Zdrowiem. Dodaj wtyczkę Gazeta.pl do Chrome