Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, najczęściej przypominamy sobie o niej w okresie infekcji, a szkoda. Jej możliwości znacznie wykraczają poza wsparcie układu immunologicznego. To także jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy czyli, substancji, które wstrzymują procesy starzenia się.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Zapotrzebowanie na witaminę C zmienia się wraz z wiekiem i im starsi jesteśmy tym więcej jej potrzebujemy. Szacuje się, że dorosła osoba powinna dostarczyć organizmowi nawet 200 mg kwasu askorbinowego, dzieci potrzebują jej zaledwie 40 mg. Dodatkowej porcji witaminy potrzebują jednak palacze. Co takiego potrafi i dlaczego nie może jej zabraknąć w codziennej diecie?

Witamina C - wielka moc

Obok wsparcia odporności kwas askorbinowy bierze udział w produkcji kolagenu, białka tkanki łącznej, które budują m. in. ścięgna, chrząstki i kości, a także odpowiada za elastyczność skóry, przeciwdziałając jej starzeniu. Jako przeciwutleniacz wspomaga odtruwanie i oczyszczanie organizmu, zapobiega niszczeniu komórek. Chroni przed wolnymi rodnikami, które stoją za niektórymi chorobami nowotworowymi. Oddziałuje na pracę oraz przepływ bodźców między komórkami nerwowymi.

Witamina C - gdzie jej szukać?

Cytrusy i inne kwaśne pokarmy (np. kapusta kiszona ) to nie jedyne źródła tej cennej witaminy. Najwięcej kwasu askorbinowego dostarczymy sobie sięgając po czarne, czerwone porzeczki, cytryny, pomarańcze i truskawki. Mimo że kojarzenie jej ze smakiem kwaśnym to dobry trop, to jednak nie jedyny. Znaczne ilości witaminy C zawiera także kalafior, papryka, kapusta czerwona i biała oraz ziemniaki. Niestety przyrządzając, któreś z warzyw na ciepło tracimy blisko 75 proc. kwasu askorbinowego, nie służy jej również światło i tlen (dlatego świeże warzywa nie powinny leżeć zbyt długo). Chcąc mieć pewność, że "nie wyparowała" najlepiej wybierać te produkty, które można zjeść "na surowo". Jest jednak jeszcze jeden haczyk. Aby organizm mógł "wyciągnąć" z pożywienia witaminę C potrzebuje żelaza dlatego, najlepiej połączyć ją z czymś, co dostarczy żelaza, np. krwistym befsztykiem czy kilkoma orzechami .

Groźne braki

Nawracające infekcje czy częste przeziębienia to nie jedyne konsekwencje niedoboru witaminy C. Jej brak sprawia, że jesteśmy zmęczeni czy apatyczni. Niewystarczające stężenie kwasu askorbinowego wpływa na krzepliwość krwi, rany goja znacznie dłużej, bolą stawy a dziąsła zaczynają krwawić. Niedobory te bardzo często współistnieją z anemią , zwłaszcza jeśli pojawia brak apetytu, bóle głowy, jesteśmy bladzi warto zastanowić się czy oby nie brakuje nam witaminy C. Znaczne niedobory mogą doprowadzić do szkorbutu.

Więcej o chorobie przeczytasz tutaj .

Co za dużo, to ...

Zdecydowanie niezdrowo. Przekonanie, że możemy bezkarnie dostarczyć dowolną ilość witamin mocno mija się z prawdą. 1 gram kwasu askorbinowego i więcej to już nie witamina, a toksyna. U dzieci przedawkowanie "witaminki" może doprowadzić do tworzenia się w nerkach złogów, a w najgorszym wypadku do ich uszkodzenia. Witamina C może wpływać na działanie niektórych leków czy terapii. Dzieje się tak w przypadku radio - i chemioterapii oraz leków przeciwzakrzepowych, pod jej wypływem znacznie podnosi się ich toksyczność. Dużą ostrożność należy zachować przy łączeniu jej z aspiryną, hormonami czy antydepresantami, ponieważ traci ona swoje właściwości.

Zobacz wideo

Czytaj także:

Lecz się dietą. Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Awitaminoza, czyli brak witamin (Hipowitaminoza)

Wzmacniaj odporność z przyjemnością

Kiszona kapusta - przepis na młodość, odporność i szczupłą sylwetkę?

Hiperwitaminoza

Więcej o: