Więcej podobnych tematów an stronie głównej Gazeta.pl
Najważniejsze zasady diety lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna to najczęściej stosowana dieta lecznicza. Jest dosyć łatwa - nietrudno jej zalecenia dopasować do codziennego menu. Dieta lekkostrawna stanowi delikatną modyfikację piramidy żywienia. Jej celem jest pokrycie zapotrzebowania energetycznego oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze przy jednoczesnym ograniczeniu obciążania układu pokarmowego.
Do podstawowych zasad diety lekkostrawnej należy zaliczyć:
- regularnie spożywaj posiłki. Zaleca się, żeby dziennie jeść 4-5 razy (nie mniej ani nie więcej). Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż na 2 godziny przed snem;
- przygotowuj posiłki na parze lub gotowane. Należy unikać smażenia (szczególnie na głębokim tłuszczu);
- stosuj mikser lub blender. Posiłki zmiksowane o wiele łatwiej się trawi;
- ogranicz spożywanie posiłków tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych;
- jedz błonnik, ale nie przesadzaj z jego ilością. Zbyt dużo błonnika, zamiast przyspieszyć trawienie, spowalnia je;
- nie przyprawiaj zbyt mocno potraw.
Pamiętaj, że dieta lekkostrawna może się różnić w zależności od pacjenta. Duże znaczenie ma rodzaj choroby, wiek chorego oraz jego nałogi i przyzwyczajenia. Dieta lekkostrawna może też ulegać modyfikacjom - po pewnym czasie pacjent może wprowadzać pewne produkty itd. Poza tym wyróżnia się kilka rodzajów diety lekkostrawnej, w tym np. dietę lekkostrawną ograniczającą spożywanie tłuszczy oraz dietę lekkostrawną ograniczającą wydzielanie soków żołądkowych. Ten ostatni rodzaj diety jest odpowiedni dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-jelitowy.
Dietę lekkostrawną zaleca się osobom starszym. Przewód pokarmowy osób w podeszłym wieku może gorzej tolerować produkty surowe, smażone, pieczone lub o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Niektóre elementy diety lekkostrawnej mogą okazać się przydatne także w żywieniu pacjentów onkologicznych.
Zobacz wideo
Popularny w dietach odchudzających seler ma też działanie... odmładzające!
Co mogę jeść na diecie lekkostrawnej?
Dieta lekkostrawna pozwala na spożywanie różnych posiłków. Zaleca się przede wszystkim jedzenie potraw:
- pieczonych w folii;
- gotowanych na parze lub w wodzie;
- duszonych;
- z dodatkiem oliwy z oliwek, masła, olejów: słonecznikowego, sojowego, rzepakowego;
- warzywnych – najlepiej gotowanych, przetartych lub rozdrabnianych. W menu powinny znaleźć się: marchewki, buraki, dynia, pietruszka, pomidory bez skórki. Złym wyborem są warzywa wzdymające (cebula, kapusta, por, kalafior, ogórki) i rośliny strączkowe (groch, fasola, soja);
- owocowych – warto do jadłospisu włączyć m.in. morele, owoce jagodowe, jabłka pieczone, banany. Nie sięgaj po gruszki, śliwki, daktyle i czereśnie.;
- z mięsa – przy czym można używać mięsa chudego (drób, ryby), gotowanego lub w postaci potrawki (ewentualnie pulpetów). Zakazane są mięsa tłuste i smażone.
- z kaszy manny, kuskus lub z drobnej kaszy jęczmiennej, kasza gryczana może być przyczyną wystąpienia pewnych dolegliwości;
- zupy – wykonane z dozwolonych produktów;
- pieczywo – postaw na czerstwe jasne pieczywo lub pieczywo chrupkie;
- dodatki – możesz sięgać po chude wędliny; chudy twaróg itp. Nie należy spożywać serów żółtych, pasztetów, smalcu i tłustych wędlin.
Nie można zapominać o tym, że nawet bardzo zdrowe potrawy popijane piwem lub innym alkoholem mogą okazać się ciężkostrawne. Podobnie jest z rozmaitymi sosami i zasmażkami. Do zagęszczania potraw należy stosować zawiesinę z mąki i wody lub jogurtu naturalnego.
W diecie lekkostrawnej nie ma miejsca na różnego rodzaju fastfoody lub słodycze. Konieczne jest zrezygnowanie ze słodkich, gazowanych napojów.
Przykładowe menu na tydzień
Przepisy do diety lekkostrawnej nie są trudne do wykonania. Dieta tego rodzaju może łatwo zastąpić codzienną. Oto przykładowy jadłospis na tydzień.
Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 1:
- Śniadanie – płatki jaglane z bananami, malinami lub borówką amerykańską; sok z pomarańczy lub zielona herbata
- II śniadanie – pieczywo chrupkie posmarowane białym serkiem z chudą wędliną i pomidorem bez skórki
- Obiad – zupa krem z dyni + pulpeciki
- Deser – sałatka owocowa z nektarynek, mandarynek i suszonych śliwek polana jogurtem naturalnym;
- Kolacja – gotowane na parze piersi z kurczaka ze szpinakiem i kaszą kuskus
Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 2:
- Śniadanie – jajecznica na parze z trzech jajek + dwie kromki pieczywa chrupkiego z masłem i chudą wędliną
- II śniadanie – szklanka maślanki z kilkoma rodzynkami lub suszoną żurawiną
- Obiad – pstrąg gotowany na parze polany sosem koperkowo-czosnkowym z jogurtu naturalnego + gotowane na parze warzywa (ewentualnie surówka)
- Deser – kisiel owocowy
- Kolacja – zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 3:
- Śniadanie – płatki ryżowe gotowane na mleku z bananami
- II śniadanie – kilka ciasteczek owsianych z suszoną żurawiną
- Obiad – kotleciki z grzybów z kaszą kuskus i ogórkami kiszonymi (ewentualnie gotowaną marchewką z groszkiem)
- Deser – świeżo wyciśnięty sok z cytrusów (można pomieszać ze sobą pomarańcze, grapefruity, mandarynki i cytryny)
- Kolacja – bułka pszenna posmarowana masłem z wędliną, pomidorem bez skórki, sałatą i pokrojonym w plastry jajkiem na twardo
Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 4:
- Śniadanie – wafle ryżowe posmarowane białym serem i dżemem + garść malin
- II śniadanie – omlet z dobrą jakościowo wędliną i szpinakiem
- Obiad – pierś z kurczaka ugotowana na parze podana z gotowanym ziemniakiem i surówką z marchewki (ewentualnie z puree z brokułów)
- Deser – 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- Kolacja – zupa-krem z czerwonej soczewicy
Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 5:
- Śniadanie – 2-3 jajka na miękko podane z 2 kromkami pieczywa chrupkiego z masłem lub białym serem i pomidorem bez skórki
- II śniadanie – bułka pszenna z dżemem
- Obiad – gulasz wołowy z papryką, cebulą, koncentratem pomidorowym podany na kaszy jaglanej, doprawiony mielonym kminkiem, solą, bazylią i ostrą papryką
- Deser – 2 mandarynki + 1 kiwi
- Kolacja – krupnik
Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 6:
- Śniadanie – płatki jaglane z 3 śliwkami suszonymi, borówkami i malinami polane jogurtem naturalnym
- II śniadanie – 3 kromki pieczywa chrupkiego z białym serem, sałatą, odrobiną szczypiorku, pomidorem i chudą wędliną
- Obiad – żurek z jajkiem
- Deser – kilka biszkoptów
- Kolacja – pierś z kurczaka gotowana na parze podawana z kaszą jaglaną i brokułem
Dieta lekkostrawna – jadłospis na dzień 7:
- Śniadanie – pieczywo chrupkie z masłem, wędzoną makrelą i ogórkiem kiszonym
- II śniadanie – zupa krem z selera
- Obiad – dorsz pieczony z plastrem masła, cytryną i pieprzem, ugotowany ziemniak i fasola szparagowa
- Deser – sałatka owocowa z winogron, wiśni, kiwi i truskawek
- Kolacja – zupa jarzynowa
Dieta lekkostrawna – kiedy warto ją stosować?
Stosowanie diety lekkostrawnej jest zalecane w różnych przypadkach. Do najważniejszych trzeba jednak zaliczyć: stany zapalne błony śluzowej żołądka (lub jelit), nowotwory jelita, zakażenia rotawirusami, zatrucia pokarmowe, choroby infekcyjne przebiegające z wysoką gorączką, okres rekonwalescencji po operacjach. Dieta lekkostrawna powinna być podstawą żywienia osób leżących w łóżku oraz osób w podeszłym wieku.
Warto dodać, że dieta lekkostrawna sprawdza się świetnie przy odchudzaniu. Jeżeli będzie odpowiednio zbilansowana, wówczas pozwoli dojść do wymarzonej wagi przy jednoczesnym uniknięciu efektu jojo. Dieta lekkostrawna przydaje się także do ogólnego oczyszczania organizmu (detoks). Raz na jakiś czas powinna być stosowana przez wszystkich. Dzięki niej organizm będzie mógł się „zresetować" i wyciszyć. Dieta lekkostrawna to doskonały pomysł na wszelkiego rodzaju posty po świętach lub karnawale.