Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Ogórek należy do grona najpopularniejszych polskich warzyw. Pochodzi z Indii, ale nie do końca wiadomo, w jaki sposób przywędrował do naszego kraju. Uważa się, że na początku był warzywem ubogich - chłopi na potęgę jedli mizerię. Od tego czasu zrobił niesamowitą karierę i uplasował się w kulinarnym kanonie. Oprócz tego, że dobrze smakuje, ma także wiele cennych właściwości.
Ogórki składają się w 97 procentach z wody, dlatego nie zawierają zbyt wiele substancji odżywczych. Miąższ ma nieco witaminy A, B (B1, B3, B6) i C. Znajduje się w nim również trochę kwasu foliowego , żelaza, potasu, cynku, fosforu, wapnia, sodu i magnezu.
Dzięki dużej zawartości wody ogórek jest idealny na upały. Nie zastąpi wody, ale świetnie sprawdzi się jako zamiennik dla słodkich soków.
100 gramów ogórków to tylko 12 kalorii. Są idealne zarówno do obiadu, jak i w ramach przekąski. Ponadto zawierają błonnik , który pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów - nawilży jelito grube i złagodzi zaparcia.
Jeśli masz problemy z opuchlizną, obrzękami i uczuciem ciężkości, sięgnij po ogórki. Dzięki temu, że mają w sobie mnóstwo wody, to - paradoksalnie - pomagają w uwolnieniu się od jej nadmiaru. W dodatku usprawnią twój metabolizm i wyrzucą toksyny. Przeciwdziałają również zgadze, ponieważ wpływają ujemnie na wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Oprócz tego przyspieszają pracę nerek i przynoszą ulgę w infekcjach układu moczowego.
Wiadomo, że ogórek i pomidor to kiepski duet. Dlaczego? Ogórek ma sporo askorbinazy, czyli enzymu, który rozkłada witaminę C. Jeśli zjemy naraz ogórki i pomidory, jedne zabiorą całą witaminę drugim. To samo dotyczy innych bogatych w witaminę C warzyw (na przykład kapusty, ziemniaków i papryki). Jest jednak z tej sytuacji wyjście - witaminy nie kradną ogórki konserwowe i kiszone! A jeśli naprawdę masz ochotę na mieszankę świeżych ogórków i pomidorów, dodaj do nich octu winnego - w ten sposób zahamujesz utlenianie witaminy C. Tutaj przeczytasz więcej o niezdrowych połączeniach produktów.
Kukurbitacyny zawarte w ogórkach działają przeciwrakowo. W 2014 roku naukowcy ogłosili, że jeden ze związków kukurbitacynowych hamuje rozwój raka prostaty. Podobno oddziałuje pozytywnie także na raka trzustki. Antyrakowe właściwości mają też zawarte w ogórku luteina , flawonoidy i kwas kawowy.
Skórka ogórka jest bogata w chlorofil i lignany. Te substancje zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów na tle estrogenowym, czyli raka jajników, piersi, macicy i prostaty.
Dzięki odkwaszającemu charakterowi ogórka ograniczysz częstotliwość infekcji. Im lepsza równowaga kwasowo-zasadowa, tym sprawniejsza pamięć i więcej energii.
Maseczki z ogórka znają już wszyscy - apteki i drogerie pełne są ogórkowych preparatów. Zarówno ogórkowy miąższ, jak i sok odkaża, nawilża oraz ściąga. Masz gorszy dzień, opuchnięte powieki i cienie pod oczami? Połóż na nie plasterki ogórka. Po chwili twoja twarz powinna wyglądać o niebo lepiej. Ogórek świetnie wpływa na cerę problemową, pomaga w walce z trądzikiem .
Skórka też się przyda. Wysmaruj nią twarz i dekolt, a potem zaczekaj 10 minut. Cera powinna być świeża i oczyszczona; sok ze skórki działa wybielająco i antyseptycznie.
Ogórek niweluje także nieświeży oddech i niemiły zapach potu. Te dolegliwości są skutkiem zbyt wielkiej ilości toksyn, a ogórki dzięki chlorofilowi ograniczają ich liczbę w organizmie. Sok z ogórka jest pomocny przy leczeniu dziąseł. O naturalnych sposobach na nieświeży oddech przeczytasz również tutaj .