Dieta płynna: co można jeść, kiedy stosuje się dietę płynną

Dieta płynna polecana jest chorym, którzy nie mogą przyjmować pokarmów w stałej postaci. Taka dieta jest konieczna w przypadku niektórych operacji, szczególnie tych, które związane są z przewodem pokarmowym. Ponadto zaleca się ją przed niektórymi badaniami diagnostycznymi, takimi jak kolonoskopia i rektoskopia.

Dieta płynna - kiedy stosuje się dietę płynną?

Dietę w postaci płynnej stosuje się w konkretnych przypadkach chorobowych. I tak: jest konieczna po operacjach jelit i żołądka, a także gdy mamy za sobą operacje górnego odcinka przewodu pokarmowego, które utrudniają przełykanie czy też gryzienie pokarmów. Ponadto, dietę płynną zaleca się przed kolonoskopię i rektoskopią w celu oczyszczenia jelit. Po operacjach jelit dieta płynna pozwala na uniknięcie podrażniania jelita. Natomiast osoby nieprzytomne, którym podaje się pożywienie płynne, dostają tzw. wzmocnioną dietę płynną.

Ponadto dietę płynną zaleca się stosować przez kilka dni po zabiegach w jamie ustnej, na przykład po wyrwaniu zęba, a także przed niektórymi operacjami. I na koniec - dieta płynna, w formie witaminizowanych koktajli, może być czasem stosowana przy odchudzaniu się, ale powinny to być specjalnie skomponowane posiłki.

Dieta płynna - jakie przynosi efekty?

Celem terapeutycznym diety płynnej jest usunięcie z układu pokarmowego, a szczególnie z jelit resztek pokarmowych, czyli oczyszczenie przed operacją lub badaniem. To także sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych płynów oraz składników odżywczych, gdy normalne odżywianie jest niemożliwe.

Po operacjach jelita zaleca się najpierw dietę płynną bezresztkową, a w następnej kolejności ubogoresztkową. Chodzi o to, aby nie podrażniać jelita grubego. W przypadku operacji w jamie ustnej i przełyku dieta płynna chroni przed podrażnieniami błonę śluzową i operowane okolice.

Korzeń selera należy do najmniej kaloryczny warzyw. Przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Ale to nie jedyne jego zalety. Korzeń dodany do zupy nadaje jej wyjątkowy smak i może nawet zastąpić sól.

Zobacz wideo

Dieta płynna - podstawowe zasady

Przy operacjach układu pokarmowego czy też przy zabiegach w jamie ustnej, skład diety płynnej proponuje lekarz. Jest to szczególnie ważne w przypadku schorzeń i operacji jelit, ponieważ zła dieta może podrażnić chore okolice. Ponadto, pacjent powinien otrzymać odpowiednią porcję składników odżywczych i witamin.

Pierwszą zasadą jest, że muszą to być posiłki lekkostrawne i bez błonnika, a także bez produktów które mogą spowodować wzdęcia i biegunki. Lekarz, ustalając skład diety płynnej, bierze pod uwagę stan i wiek osoby chorej oraz masę ciała, rodzaj schorzenia i wymagane minimum kaloryczne.

Podstawą diety płynnej są: woda, napary ziołowe, herbaty ziołowe, rosoły i kleiki. Takiej diety płynnej nie można stosować dłużej niż dwa-trzy dni. Objętość jednego posiłku wynosi około 60 ml, nie więcej, a częstotliwość posiłków wynosi 3-4 razy na dzień. Po dwóch-trzech dniach trzeba przejść na dietę płynną wzmocnioną, inaczej grozi nam niedożywienie.

Przed kolonoskopią zaleca się trzydniowy post z dietą płynną. Nie wolno w tym czasie jeść pokarmów stałych, natomiast zaleca się zmiksowane zupy, napoje ziołowe i owocowe oraz buliony, budynie, kisiele, galaretki. Podobnie postępujemy przed badaniem rektoskopowym.

Płynne dania podaje się choremu doustnie albo - przy konieczności żywienia dojelitowego - przez odpowiednie urządzenie: zgłębnik lub przetokę.

Co to jest dieta płynna wzmocniona

Celem takiej diety jest dostarczenie choremu odpowiedniej ilości składników odżywczych w sytuacji, gdy nie może on samodzielnie jeść stałych pokarmów. Ma specjalny skład, ze zbilansowaną zawartością składników odżywczych witamin i minerałów. Jeden posiłek powinien mieć objętość około 500 ml. Czasem łączy się go z dietą płynno-papkową.

Dieta płynna - przygotowywanie posiłków

Najpierw danie gotujemy, następnie studzimy do temperatury pokojowej i miksujemy. Najlepiej jest posiłek gotować lub dusić, albo upiec bez dodatku tłuszczu. W żadnym wypadku nie stosujemy dań smażonych, a także nie robimy posiłków ze składników mrożonych. Podstawą są świeże produkty spożywcze. Trzeba także zadbać o to, aby jedzenie było dobrze ugotowane, miękkie. Do miksowania używamy blendera, można też przecierać pokarm przez sito. Pieczywo przed zmiksowaniem moczymy w wodzie lub w zupie. Do zbyt gęstych posiłków dodaje się ponadto przegotowaną wodę. Potrawy dobrze jest spulchniać przy pomocy piany ubitej z białka jajek, a do zagęszczania można użyć zawiesiny z mąki i mleka lub mąki i wody.

Dieta płynna - produkty zalecane

Do przygotowania posiłku można używać świeżych delikatnych warzyw, dojrzałych owoców, które pozbawiamy skórki oraz pestek i gotujemy. Dobre jest jeść chude mięso, chude ryby, pszenne pieczywo, masło, oliwę, drobne kasze i makarony.

Do picia podajemy: przegotowaną wodę, niegazowaną wodę mineralną, napary z rumianku i innych łagodnych ziół, rozcieńczone kleiki i soki owocowe oraz odtłuszczony i rozcieńczony rosół.

W diecie płynnej wzmocnionej podaje się kasze, sery twarogowe i homogenizowane, jajko gotowane na miękko i zmiksowane, warzywa, w tym ziemniaki, surowe warzywa i owoce w formie soków.

Dieta płynna - czego nie wolno jeść

Przy diecie płynnej nie wolno stosować poniższych produktów:

  • razowe i żytnie pieczywo
  • grube makarony i grube kasze
  • ostre przyprawy, w tym pieprz
  • tłuste mięso
  • margaryna, smalec
  • tłuste i wędzone ryby
  • wędliny
  • konserwy
  • czarna kawa
  • sery żółte, pleśniowe, topione
  • warzywa o ostrym smaku, w tym cebula, czosnek, szczypior, rzodkiew
  • kiszonki
  • ocet, musztarda
  • surowe owoce
  • słodycze
  • zbyt dużo soli i cukru
  • używki

Dieta płynna a odchudzanie

Taka dieta, stosowana krótko, powinna być oparta o składniki owocowo-warzywne, buliony, kefir lub maślankę, zawierać odpowiednią ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Nie może jednak być stosowana stale, w zasadzie nie dłużej niż 2-3 dni. Świetnie sprawdzają się wtedy smoothie, świeżo wyciśnięte soki i koktajle, buliony mięsno-warzywne, napary ziołowe.

Więcej o: