Głównym celem diety owsiankowej jest oczyszczenie organizmu z zalegających w nim zanieczyszczeń i złogów cholesterolowych. Z tego powodu może być ona traktowana jako dieta postna, pozwalająca wrócić do formy na przykład po świątecznej wyżerce. Dieta owsiankowa jednodniowa jest całkowicie bezpieczna, bez względu na wiek czy stan zdrowia. Wprawdzie efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów nie będą w tak krótkim czasie widoczne, niemniej poczujemy się lekko i zyskamy na zdrowiu. Zwłaszcza jeżeli będziemy taką kurację przeprowadzać regularnie każdego miesiąca.
Długoterminowa dieta owsiankowa efekty odchudzające przynosi natomiast wyraźne (możemy schudnąć nawet 2 kilogramy w ciągu tygodnia), lecz nie jest dla każdego. Z uwagi na spore ograniczenia kaloryczne oraz ryzyko niedoboru witamin i minerałów, nie jest ona wskazana dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży oraz osób wstanie wyczerpania spowodowanego chorobą.
Opiera się na zasadzie, że w ciągu dnia możemy spożywać jedynie płatki owsiane na mleku. Nie mogą być to jednak płatki błyskawiczne ani sztucznie dosładzane musli. Możemy wybrać jedynie naturalne (niedosładzane) płatki z pełnego ziarna – tradycyjne lub górskie. Na pojedynczy posiłek składa się około 7 łyżek takich płatków. Zalewamy je dwoma litrami mleka – roślinnego (najlepiej sojowego, kokosowego lub migdałowego) albo niskotłuszczowego mleka krowiego lub koziego. W ciągu dnia spożywamy 5 takich posiłków – co 2-3 godziny. Aby jednodniowa dieta owsiankowa przyniosła efekty, powinna być powtarzana wielokrotnie w ciągu roku.
Dieta owsiankowa długoterminowa składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich jest analogiczny do opisanej w powyższym akapicie diety jednodniowej i trwa przez 7 dni. Po tym czasie przechodzimy do kolejnej części, trwającej pełny miesiąc. Ostatnie dwa tygodnie to już czas przeznaczony na wychodzenie z diety. Nie możemy go pominąć, gdyż szybki powrót do wcześniejszego żywienia mógłby skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi.
Po zakończeniu pierwszego tygodnia diety owsiankowej jadłospis może zostać rozszerzony o spożywanie warzyw oraz owoców. Bez obaw do owsianki możemy więc dołączyć suszone czy świeże owoce. Dozwolone jest także spożywanie na obiad ryby oraz chudej, grillowanej piersi z kurczaka. Przykład jadłospisu na cały tydzień może być następujący:
W trakcie diety owsiankowej należy przestrzegać nie tylko zasad odnośnie rodzajów spożywanych posiłków, lecz także zawartości kalorii. W pierwszym tygodniu nie powinniśmy przekraczać 900 kalorii na dobę, a na kolejnym etapie 1200 kalorii. Jest to warunek niezbędny ku temu, aby możliwa była szybka utrata wagi – nawet do 2 kilogramów w ciągu tygodnia. Ograniczenie kaloryczne spowoduje, że pozbędziemy się wody podskórnej oraz nieco tkanki tłuszczowej.
Warto pamiętać, aby w trakcie diety pić co najmniej 2-3 litry wody. W przeciwnym razie możemy narazić się na problemy trawienne – wzdęcia, niestrawność czy uporczywe gazy. Jest to związane z tym, że dieta owsiankowa obfituje w spore ilości błonnika pokarmowego. Kiedy jednak nie zapomnimy o wodzie, nie musimy się niczego obawiać. Zyskamy natomiast wiele korzyści. Przede wszystkim błonnik nie ulega szybkiemu trawieniu w organizmie. Po spożyciu pęcznieje w żołądku, zapewniając na długi czas uczucie sytości. W konsekwencji przestajemy mieć ochotę na ciągłe podjadanie pomiędzy głównymi posiłkami. Większość osób z nadwagą nie potrafi sobie przecież poradzić ze swoim problemem właśnie ze względu na napady tak zwanego „wilczego głodu".
Możemy zjadać każdego dnia ogromnie ilości płatków owsianych, lecz nie uzyskamy pożądanych rezultatów, jeżeli nie wykluczymy z diety szkodliwych produktów, do których zaliczają się:
Ze względu m.in. na zawartość błonnika, magnezu, witamin z grupy B oraz potasu, dieta owsiankowa wywiera pozytywny wpływ na działanie organizmu. Pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Oczyszcza z nagromadzonych zanieczyszczeń i szkodliwych produktów przemiany materii. Przyśpiesza metabolizm, zwiększa odporność oraz wpływa korzystnie na pracę jelit, oraz całego układu trawiennego. Poza tym płatki owsiane zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy egzogenne.
Długotrwałe stosowanie diety może również narazić na potencjalne niebezpieczeństwo. Przede wszystkim wynika to z jej niewielkiej kaloryczności. Z uwagi na niewystarczającą podaż energetyczną, dieta ta nie jest polecana osobom ciężko pracującym czy osłabionym. Jak w przypadku każdej monodiety, narażamy się w tym przypadku również na niedobory witamin i minerałów – zwłaszcza jeżeli restrykcyjnie stosujemy się do jej zasad i tylko sporadycznie spożywamy takie produkty jak warzywa i owoce.
Problem wiąże się poza tym z antyodżywczymi właściwościami płatków owsianych, a ściślej mówiąc kwasem fitynowym w nich zawartych. Wiąże on niektóre spośród minerałów (np. wapń, cynk i żelazo), w związku z czym organizm nie jest w stanie właściwie przyswoić ich z pożywienia. Dlatego warto rozważyć stosowanie suplementacji, jeżeli zamierzamy stosować restrykcyjną dietę owsiankową przez długi czas.
Dieta owsiankowa niesie zatem ze sobą wiele niezaprzeczalnych korzyści, jednak powinna być stosowana z rozwagą, jeżeli nie chcemy narazić się na problemy zdrowotne. Jednodniowa dieta owsiankowa to najbezpieczniejsze rozwiązanie, pozwalające skutecznie oczyścić organizm z zanieczyszczeń. Przed stosowaniem długoterminowej diety owsiankowej, podobnie jak przed każdą długoterminową dietą, należy się skonsultować z lekarzem.