Podwyższony cholesterol to sygnał, że jak najszybciej należy przedsięwziąć odpowiednie działania mające na celu jego obniżenie. Najpierw jednak należy uświadomić sobie, czym tak naprawdę jest cholesterol i dlaczego jest tak ważny, a zarazem niebezpieczny dla ludzkiego organizmu.
Cholesterol jest to związek organiczny, który częściowo produkowany jest przez organizm (a konkretnie wątrobę), natomiast częściowo jest przyjmowany wraz z pożywieniem. Jest on niezbędny do funkcjonowania organizmu, jednak zbyt wysoki poziom substancji może powodować kłopoty zdrowotne. Dzieje się tak dlatego, że na cholesterol całkowity składają się dwie frakcje:
Cholesterol jest niezbędny organizmowi, gdyż odpowiada m.in. za produkcję hormonów, przyswajanie witaminy D, jest składnikiem żółci ważnej w procesie trawienia, ale przede wszystkim jest budulcem osłonek mielinowych chroniących włókna nerwowe.
Niemniej jednak jeśli cholesterol całkowity jest podwyższony w wynikach badań, wówczas konieczne jest jego ograniczenie, gdyż może przyczynić się chociażby do rozwoju miażdżycy.
Wysoki cholesterol nazywany także hipercholesterolemią i może mieć kilka przyczyn. Część z nich jest od nas niezależna. Do tych zaliczamy uwarunkowania genetyczne oraz wiek. Natomiast część z czynników wpływających na podwyższenie cholesterolu jest w pełni zależna od prowadzonego przez nas trybu życia. Gromadzeniu się "złego cholesterolu" sprzyja bowiem:
Te czynniki łatwo jest wyeliminować i tym samym wpłynąć na poprawę stanu naszego organizmu. Wystarczą dobre chęci i duża motywacja. W zmianie diety może okazać się konieczna także konsultacja z dietetykiem.
Prawidłowy cholesterol to jedna z najważniejszych kwestii, jeśli chodzi o zachowanie dobrostanu naszego organizmu. Warto go regularnie kontrolować, a może to pomóc uniknąć w przyszłości m.in. chorób układu krążenia. Prawidłowy cholesterol powinien mieścić się w następujących normach:
Pierwszym krokiem w tym jak zmniejszyć cholesterol powinna być zmiana nawyków żywieniowych. Prawidłowo skomponowana dieta, uboga w tłuszcze nasycone, pozbawiona tłuszczy trans oraz wysokoprzetworzonych węglowodanów powinna sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu.
W przypadku hipercholesterolemii dieta powinna być przede wszystkim naturalna, pozbawiona produktów przetworzonych, bogata w błonnik. Podstawę w niej stanowić powinny warzywa, ale też owoce, pełnoziarniste pieczywo, makarony itp.
Wszystko to jednak będzie bezcelowe jeśli w dalszym ciągu pacjent będzie palił tytoń czy żył w ciągłym stresie. Wskazuje się bowiem coraz częściej, że dieta jest tylko jedną z wielu ważnych składowych w procesie zmniejszania cholesterolu.
Wiele osób dostając wyniki badań mówiące o podwyższonym cholesterolu, zastanawia się jak szybko go obniżyć. Nie ma lepszej drogi niż dieta i ćwiczenia fizyczne. Nie oznacza to, że od razu musimy trenować do upadłego siedem dni w tygodniu. Wystarczy w zupełności umiarkowana aktywność fizyczna, która stopniowo w miarę poprawy kondycji może być intensyfikowana.
Według statystyk już 30 minut ćwiczeń może wyraźnie wpłynąć na kondycję organizmu, w tym na obniżenie złego cholesterolu. Oprócz tego poprawia się też wydolność serca i płuc, a obniżeniu ulega ciśnienie u osób cierpiących z powodu nadciśnienia tętniczego. Ruch dobrze wpływa także na osoby obciążone cukrzycą - aktywność pozwala regulować i obniżać poziom glikemii.
Jak już wyżej wspomniano w obniżeniu cholesterolu ważną rolę pełni pozbycie się nałogu nikotynowego. Zazwyczaj zwraca się uwagę, że palenie szkodzi ukazując choroby układu oddechowego, z nowotworem płuc na czele. I owszem tak jest. Niemniej jednak nikotyna ma znacznie szersze, negatywne działanie na ludzki organizm, w tym także to przyczyniające się do utrzymywania się wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Natychmiastowa rezygnacja z niej może być trudna, jednak jest niezbędna, jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie.
Zobacz też: Czarna porzeczka - leczy i świetnie smakuje