Aby utrzymać wagę, zjedz śniadanie i przestań z późnym podjadaniem

Nie ma wątpliwości, pora jedzenie posiłków jest bardzo ważna w regulowaniu wagi ciała. Naukowcy potwierdzili, że ze względu na dobowe rytmy regulujące metabolizm, kiedy jesz jest tak samo ważne jak to, ile i co jesz, gdy próbujesz przytyć, schudnąć lub utrzymać wagę.

Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazet.pl

Osoby jedzące największy posiłek w ciągu dnia rano przybierali na wadze mniej niż ci, którzy jedli swój największy posiłek pod koniec dnia i przed snem. - Różnice te wynikają głównie z naturalnych różnic w dobowej regulacji metabolizmu w ciągu dnia - powiedział Carl Johnson, profesor nauk biologicznych na Vanderbilt University (USA). Johnson wraz z Kevinem P. Kelly, sprawadzali w jaki sposób czas codziennych posiłków i przekąsek w ciągu dnia wpływa na utrzymanie wagi.

Jak spalać tłuszcz podczas snu 

 Odkryliśmy, że czas posiłków zmienia proporcję tłuszczu, który organizm spala podczas snu, niezależnie od postu - powiedział  Jonhson.
Zobacz wideo Brokuły najzdrowsze są na surowo!

Podczas gdy poprzednie badania potwierdzały znaczenie przyjmowania posiłków w zależności od pór jedzenia i okresów postu, Johnson i Kelly odkryli, że nawet bez postu, czas spożywania dużych, wysokotłuszczowych posiłków nadal ma znaczący wpływ na przyrost masy ciała.

Te wyniki, wraz z wynikami poprzedniego badania przeprowadzonego przez Johnsona, sugerują, że spożywanie większego, wysokobiałkowego śniadania jest jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie zdrowej wagi. - Mniejszą, ale wciąż znaczącą zmianą byłoby unikanie późnego podjadania. Optymalnie jest unikać podjadania między kolacją a snem, aby po zaśnięciu żołądek był pusty - powiedział Johnson.

Wymuszone posty wpływają na utratę wagi, ale - jak podkreśla Jonhson - około 80 procent korzyści płynących ze spożywania większych posiłków na początku dnia jest obecne, nawet jeśli nie stosuje się  postu.

Johnson planuje nadal koncentrować się na okołodobowym metabolizmie, sprawdzając, jak może on wpływać na osoby z zespołem Angelmana. 

Artykuł "Żywienie zoptymalizowane pod względem czasu jest korzystne bez wymuszonego postu". został opublikowany w czasopiśmie  "Open Biology"  6 października br. Johnson przeprowadził w ostatnich latach dodatkowe badania na ten temat. Artykuł zatytułowany "Jedzenie śniadania i unikanie późnych przekąsek podtrzymuje utlenianie lipidów" został opublikowany w czasopiśmie  "PLoS Biology"  w lutym 2020 roku.  

W tym badaniu Johnson opisał efekty metaboliczne spożywania największego posiłku dnia rano w porównaniu z podjadaniem przed snem. - Jeśli pod koniec dnia jemy obfity posiłek, nasz organizm trawi węglowodany zamiast rezerw tłuszczu, co może prowadzić do przyrostu masy ciała. Nasz rytm dobowy chce spalać tłuszcz w nocy, kiedy śpimy, ale jeśli dajemy układowi trawiennemu węglowodany podjadając między kolacją a snem, zamiast tłuszczu spalamy łatwo przyswajalne węglowodany - powiedział Johnson. 

Ważne co jemy i jak jemy 

Aby dieta zapewniała dobrą kondycję zdrowotną powinna być przede wszystkim wyważona. Co to oznacza? W codziennym żywieniu powinno znaleźć się kilkaset różnych substancji, niezbędnych do życia, ale w śladowych ilościach - np. 60 miligramów witaminy C, czy 5 gramów soli. 

Ważne jest też tez sposób jedzenia. Należy jeść wolno i dokładnie. Prawidłowość procesu trawienia zależy w znacznym stopniu od tempa, w jakim spożywamy pokarmy. Optymalne dla zdrowia jest przeżuwanie jednego kęsa 50 razy! Oczywiście, zjadanie kanapki przez ok. półtorej godziny to komfort, na który mogą sobie pozwolić naprawdę nieliczni. Pamiętając jednak o tych wytycznych, łatwiej przekonać się do starannego rozdrobnienia pokarmu. Jedzenie odpowiednio przygotowane do strawienia (z pomocą zębów i enzymów trawiennych, zwartych w ślinie), prawidłowo się przekształca i wchłania.

Nie należy jeść przed snem. Jedzenie przed snem to nie tylko ryzyko przybierania na wadze, ale również ryzyko zachorowania m.in. na cukrzycę, kamienie nerkowe, kamienie żółciowe.

Owoce i warzyw kilka razy dziennie. Generalnie zdrowe są wszystkie warzywa, jednak część z nich, oprócz witamin i minerałów, zawiera też inne, cenne związki, bądź ma szczególnie korzystne dla zdrowia właściwości. Wybraliśmy dziesięć warzyw, które - naszym zdaniem -  warto włączyć do menu. Są to:

W zdrowej diecie nie może zabraknąć również błonnika. Produkty ubogie w błonnik są zazwyczaj również pozbawione witamin i minerałów. Wzmagają pragnienie, nie zapewniają uczucia sytości, a zarazem dostarczają puste kalorie. Skutki? Nawet po obfitym posiłku, w krótkim czasie, znowu odczuwasz głód. Bywa, że organizm pochłania porcje 5-10 razy większe, niż w rzeczywistości potrzebuje. Uwaga! Zalecenie nie dotyczy osób z dolegliwościami ze strony pęcherzyka żółciowego (zwanego woreczkiem). Dlaczego błonnik jest ważny i gdzie go znaleźć, przeczytasz w naszym artykule: Błonnik - jego rola w organizmie, najlepsze źródła i skutki niedoboru.

Rozmiar ma znaczenie, ale zbyt duża dynia wcale nie jest najlepszaDynia na fali. Wykorzystaj sezon, ciesz się smakiem

Żródło: MedicalEpress.com

Więcej o: