Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Najcenniejsze w cykorii są minerały i witaminy. Zawiera znaczne ilości magnezu, żelaza - niezbędnego by procesy krwiotwórcze przebiegały bez zarzutów. Dostarcza także sodu, kwasu foliowego (niezwykle cenny dla kobiet w ciąży). Obecność witamin z grupy B (przede wszystkim B1 i B2), miedzi oraz witaminy A służy skórze, znacznie poprawiając jej wygląd. Skóra staje się gładsza, jędrniejsza, szybciej pozbywa się niedoskonałości. Cykoria zawiera także witaminę C, jeden z silniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Dzięki niej wzmacnia się odporność, skóra wolniej się starzeje a organizm skuteczniej walczy z wolno rodnikami, które niejednokrotnie mają swój udział w rozwoju niektórych chorób nowotworowych.
Cykoria poza tym, że jest mało kaloryczna - jedna główka to ok. 30 kcal - pomaga walczyć z nadmiarem kilogramów. Spożywana regularnie nie tylko usprawnia metabolizm i procesy trawienne, ale znacznie ogranicza ilość tłuszczów wchłanianych przez organizm. Wprowadzenie jej na stale do codziennej diety przyspieszy i ułatwi organizmowi pozbycie się toksyn i szkodliwych związków.
Cykoria charakteryzuje się gorzkim smakiem, za który odpowiadają laktucynie i laktukopikrynie, jednak decydują one nie tylko o specyficznym smaku warzywa. Ich obecność sprawia, że mamy lepszy apetyt, a wątroba wydziela więcej żółci. Im jej więcej, tym lepiej pracuje układ pokarmowy, likwidując przy okazji kłopotliwe wzdęcia.
Cykoria pojawia się na straganach od listopada do kwietnia. Skąd wiadomo, że wybraliśmy dobry towar? Najlepsze są te cykorie, których liście są jeszcze bardzo jasne, wręcz białe (warto pamiętać, że uprawia się ją bez dostępu do słońca, jeśli zbyt długo leży na słońcu liście robią się zielono-brązowe). Kolor liści przekłada się także na smak. Młode warzywo jest zazwyczaj delikatniejsze i nie razi goryczą. Młoda cykoria jest twarda, zaś jej listki mocno ze sobą zbite.
Niestety, cykoria w Polsce jest mało popularna. Jeśli już trafi do kuchni to zazwyczaj jako zastępnik sałaty w kanapce. A szkoda. Warzywo to można podawać na wiele sposób.
Pomimo wielu zalet, zawartości cennych witamin i minerałów, cykoria nie jest wskazana dla każdego. Nie zaleca się ją przede wszystkim osobom cierpiącym na wrzody żołądka oraz na zapalenie żołądka. Cykoria może wywołać zgagę, ból brzucha lub nudności, jest to spowodowane dużą zawartością witaminy C. Rzadko, ale jednak się zdarza, że u niektórych osób spożycie cykorii może wywołać reakcję alergiczną. W takiej sytuacji konieczna jest szybka wizyta u lekarza.
Szczególną ostrożność w spożywaniu cykorii należy zachować w przypadkach:
Doskonale nadaje się do sałatek, przystawek, dań na ciepło, także z mięsem. Generalnie, cykoria bardzo dobrze pasuje do orzechów, sera. Dobrze komponuje się z innymi warzywa np. ogórkami, pomidorami. Jedną z najbardziej popularnych sałatek jest sałata z cykorii, sera pleśniowego z orzechami włoskimi i sosem winegret. Tego typu sałatkę można urozmaicić np. truskawkami. We Francji bardzo popularna jest sałatka z cykorii, buraka, orzechów podawana z sosem winegret na bazie oliwy.
Z cykorii można przygotowywać zupy kremy Przykładowy przepis na zupę krem: posiekaną cebulkę dymkę należy zeszklić na niewielkiej ilości oliwy w garnku z grubym dnem. Następnie trzeba dodać pokrojonego pora, ziemniaki oraz cykorię. Po chwili duszenia warzyw należy je zalać wodą, doprawić i gotować do miękkości. Całość należy zmiksować na gładką masę. Można podawać z naturalnym jogurtem i przyprażonymi nasionami słonecznika.
Ostatnio popularność zdobywa kawa z cykorii. Kawa z cykorii to napój z prażonego mielonego korzenia cykorii, ma lekki orzechowy smak. Kawie z cykorii przypisuje się wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zawiera mangan i witaminę B6. Ponieważ jest również źródłem błonnika pokarmowego wspiera pracę jelit, zapobiega zaparciom. W sklepach można kupić kawę z cykorii, albo kawę zbożową z dodatkiem cykorii.
Artykuł został zaktualizowany 28 lutego 2022.