Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Gluten to mieszanka białek roślinnych. Najwięcej jest go w pszenicy i jęczmieniu. To dzięki niemu wyrabiając ciasto wszystkie składniki doskonale łączą się ze sobą. Ale nie tylko produkty zbożowe zawierają to cenne białko. Można je znaleźć w składzie wielu produktów przetworzonych, jak niektóre napoje, przede wszystkim te dosładzane słodem jęczmiennym, kawie zbożowej, paluszkach i herbatnikach. Gluten czasem (ale nie zawsze tak jest) pojawia się w czekoladzie, konserwach, parówkach, piwie.
Organizm osoby nietolerującej glutenu wytwarza przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe. Taki kontakt kończy się silnymi bólami brzucha , wzdęciami, ostrymi biegunkami, czasem u chorych obserwuje się niedokrwistość oraz nietolerancję laktozy. Pacjenci szybko tracą na wadze, a dzieci rosną zbyt wolno i nieadekwatnie do wieku.
Chorym na celiakię oraz osobom na diecie bezglutenowej nie wolno jeść przede wszystkim:
- produktów zawierających lub wytworzonych z mąki pszennej oraz żytniej, czyli np. makaronów, pieczywa, ciastek, ciasta, kawy zbożowej
- kasz tj. manny, pęczaku, perłowej, jęczmiennej
- wyrobów takich, jak kaszanka, pasztetowa, salceson
Dopuszczalne i zupełnie bezpieczne są produkty powstałe z mąki ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej (robi się z nich m.in. płatki śniadaniowe, makarony). Dopuszczalne są soja, sorgo, kasza jaglana oraz gryczana, nieprzetworzone mięso, wędliny , jajka , warzywa, owoce, miód, kakao naturalne.
Wszystkie produkty bezpieczne dla osób nie mogących jeść glutenu oznaczone są przekreślonym kłosem.
Od pewnego czasu dieta bezglutenowa cieszy się dużą popularnością. Nie ma to jednak związku z "plagą" zachorowań np. na celiakię (nazywana też chorobą trzewną, więcej o schorzeniu przeczytasz tutaj ). Z tego rodzaju schorzeniem zmaga się zaledwie 1 proc. populacji.
Popularność rezygnacji z glutenu bierze się z fałszywego przekonania, że to właśnie gluten odpowiada za nadwagę czy dodatkowe kilogramy. Jak zgodnie podkreślają specjaliści to szczególne białko nie ma tu nic do rzeczy. Zbędne kilogramy biorą się z diety obfitującej w cukry i tłuszcze.
Całkowite wyeliminowanie glutenu z menu wiąże się także z wysokimi kosztami. Pozbawione glutenu produkty są dużo droższe od tych normalnych i nie zawsze można je dostać w zwykłych sklepach. Ponadto produkty te są ubogie w witaminy i sole mineralne, dlatego ogromna część osób na takiej diecie ma poważne niedobory cennych dla organizmu substancji.
Dla nietolerujacych glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?
Zboża i produkty zbożowe z glutenem, które są najzdrowsze?
Choroba Duhringa (Choroba Duhringa)