Pszenica twarda (durum) uprawiana była już kilka tysięcy lat temu i dla wielu ludzi stanowiła jedyne źródło codziennego pokarmu. Obecnie rośnie na terenach Afryki Północnej, Europy południowej, a także Stanów Zjednoczonych. W porównaniu z pszenicą zwyczajną, ziarniaki pszenicy durum zawierają o wiele więcej glutenu, przez co mąka na ich bazie lepiej nadaje się do produkcji makaronu. Dzięki tym właściwościom makaron z pszenicy durum chłonie znacznie mniej wody, jest twardszy i zdrowszy. Dietetycy na całym świecie przekonują, że wprowadzenie do codziennego menu kuskusu lub makaronu z tego rodzaju pszenicy może przyczynić się do zwalczenia różnych dolegliwości.
W składzie semoliny znajduje się sporo cennych składników, których niedobór w codziennej diecie może być powodem wielu dolegliwości. 100 gramów produktu to wartość energetyczna wynosząca 360 kcal. W tej samej ilości znaleźć można również 12,7 gramów białka, około 1 gram tłuszczu (z czego większość to tłuszcze nienasycone), blisko 73 gramy węglowodanów i 3,9 grama błonnika.
Semolina to również znakomite źródło wielu cennych pierwiastków. W 100 gramach tego produktu znajduje się m. in. 186 mg potasu, 136 mg fosforu, 47 mg magnezu, 17 mg wapnia, 1 mg sodu, około 1 mg cynku oraz 1,23 mg żelaza. Jeżeli chodzi o witaminy, to w tej samej ilości semoliny znaleźć można 3,31 mg niacyny, blisko 0,6 mg kwasu pantotenowego, 0,28 mg witaminy B1, około 0,1 mg witaminy B2 i 0,103 mg witaminy B6.
Spoglądając w skład semoliny warto zwrócić uwagę na stosunkowo wysoką zawartość potasu. Minerał ten przyczynia się do prawidłowej pracy serca, odpowiada zarówno za gospodarkę kwasowo-zasadową, jak i wodno-elektrolitową organizmu, a także reguluje ciśnienie krwi. Pszenica durum zaliczana jest również do wartościowego źródła luteiny, która stanowi naturalną barierę ochronną dla oczu i skóry. Luteina wspomaga narząd wzroku oraz skutecznie powstrzymuje negatywny wpływ wolnych rodników na zwyrodnienie plamki żółtej. Regularne spożywanie produktów na bazie pszenicy durum może także przyczynić się do leczenia niedokrwistości, gdyż w swoim składzie zawiera żelazo oraz kwas foliowy.
Oprócz tego semolina może przyczynić się do:
Warto również wspomnieć, że niski indeks glikemiczny makaronu na bazie semoliny notowany jest jedynie wtedy, gdy gotuje się go od 10 do 12 minut. Po wydłużeniu procesu gotowania IG wynosić może nawet ponad 55.
Jednym z często powielanych mitów dotyczących pszenicy durum oraz produktów na jej bazie jest ten mówiący o tym, że semolina zawiera bardzo mało glutenu i może być spożywana przez osoby uczulone na ten składnik. Prawda jest jednak taka, że posiada go tak samo dużo, jak inne rodzaje pszenicy. Warto jednak w tym miejscu wspomnieć o tym, że istnieje pewna grupa osób uczulonych na gluten, u których po spożyciu produktów na bazie pszenicy durum nie notuje się niekorzystnych skutków ubocznych. Jest to efektem różnej zawartości protein w poszczególnych rodzajach pszenicy.
Bardzo częstym problemem dotyczącym samej semoliny jest jej zakup. Okazuje się, że w wielu sklepach nie można dostać jej od ręki. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zapoznanie się z ofertą sklepów internetowych oferujących produkty BIO. Zaletą tego rozwiązania jest często znacznie niższa cena niż w przypadku stacjonarnych punktów sprzedaży. Semolinę zakupić można także w każdym większym centrum handlowym na stoiskach z produktami BIO.
Semolina znajduje wiele zastosowań w kuchni. Wykorzystać ją można między innymi jako dodatek do zwykłej mąki, przez co wypiek chleba stanie się łatwiejszy i bardziej efektywny (to dzięki jej dodatkowi można uzyskać chrupiącą skórkę). Semolinę można również wykorzystać jako dodatek do ciast, naleśników, sosów czy owsianek.
To również może cię zainteresować: