makaron

Więcej o:

makaron

  • Makaron sojowy - wartości odżywcze, sposoby przyrządzania

    Makaron, który nazywany jest w Polsce sojowym, tak naprawdę nie ma w swoim składzie soi. Ten rodzaj makaronu wytwarza się głównie ze skrobi pozyskanej z fasoli, skrobi ziemniaczanej oraz batatów. Makaron ten występuje w formie cienkich, długich nitek. Przed ugotowaniem są one sztywne

  • Makaron wcale nie musi być tuczący. Jak go jeść, aby nie przytyć?

    Makaron - włoski przysmak narodowy Makaron cieszy się ogromną popularnością w różnych kuchniach świata. Ma on nawet swoje święto. 25 października na całym w wielu krajach na świecie obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day). Obecnie makaron najbardziej jest kojarzony z Włochami

  • Biopaliwa windują ceny włoskiego makaronu

    Jako jedyni na świecie Włosi produkują makaron z twardej pszenicy. Jej cena na rynkach światowych podskoczyła tymczasem ostatnio o 40 procent, ponieważ - jak się okazało - nadaje się ona doskonale również do produkcji biopaliwa. Kanada wstrzymała wysyłkę twardej pszenicy do Włoch do listopada

  • Włochy: Urząd monopolowy walczy z cenami makaronu

    Największe organizacje konsumenckie nie mają wątpliwości, że inicjatywa urzędu antymonopolowego jest konsekwencją bojkotu makaronu. Z ich inicjatywy odbył się on w całym kraju 13-go września tego roku. W ten sposób Włosi zaprotestowali przeciwko nieuzasadnionym podwyżkom cen artykułów spożywczych

  • Omówienie VI copiątkowego quizu wiedzy - kolory i makarony

    lemingiem. Ravioli i trotellini to makaron nadziewany, penne zaś to krótkie rurki makaronu. 10. Akwamaryna przez wiele lat była kolorem, którego nazwę znałem, ale nie wiedziałem, jak wygląda. Wiadomo, mężczyźni znają tylko 3 kolory... Zobacz inne quizy Jeżeli masz jakieś sugestie, chcesz wyrazić opinię lub

  • Giełdy szaleją: Pszenica ważna jak ropa, mąka drożeje

    jak obecnie nie było od lat - wszyscy liczyli na uzupełnienie rezerw z tegorocznych zbiorów. Dziś już wiadomo, że nie tylko nie ma zboża na zapasy, nie wiadomo też, czy wystarczy na bieżący popyt. Dlatego cena pszenicy już nie "idzie" w górę, ale "galopuje". A za pszenicą drożeje mąka, makarony