makaron
-
Makaron sojowy - wartości odżywcze, sposoby przyrządzania
Makaron sojowy, obok makaronu ryżowego, to bardzo popularny składnik kuchni azjatyckiej. Jest on smaczny i łatwy w przygotowaniu, w związku z czym zyskuje coraz więcej miłośników. Z czego powstaje makaron sojowy i jak można go przyrządzić? Jakie...
-
Odgrzewasz makaron lub ryż po kilku dniach? Możesz zakazić się groźną bakterią
Jedzenie kilkudniowego, ugotowanego makaronu lub ryżu może być bardzo niebezpieczne. Przypominają o tym historie zatruć bakterią Bacillus cereus z ostatnich lat.
-
Makaron wcale nie musi być tuczący. Jak go jeść, aby nie przytyć?
Makaron nie jest wcale taki tuczący, jak przez długi czas uważano. Poza tym wbrew powszechnym wyobrażeniom nie wymyślili go wcale Włosi. Co jeszcze warto wiedzieć o tym popularnym daniu? Jak rozpoznać rodzaj makaronu?
-
Pesto - włoska pyszność o prozdrowotnych właściwościach
Pesto szturmem zdobyło nasze kuchnie. Mało kto nie lubi tego (zwykle) bazyliowego przysmaku. Z czego robi się pesto? I czy jest zdrowe?
-
Makarony to zdrowie! Sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Przeciętny Włoch zjada rocznie prawie 30 kg makaronu, Polak tylko 5. Silne jest u nas przekonanie o wysokiej kaloryczności makaronu. Czy słuszne?