pesto

Więcej o:

pesto

  • Pesto - włoska pyszność o prozdrowotnych właściwościach

    Pesto: co to jest? Pesto to zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Badacze sądzą, że jego korzenie sięgają starożytnego Rzymu. Pierwszy przepis na pesto znamy jednak dopiero z ksiąg z XIX wieku. Pełna nazwa pesto to pesto alla genovese

  • Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy

    sklepach dostaniemy orzeszki piniowe już gotowe do spożycia. Zaleca się przechowywanie ich w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej szybko mogą się zepsuć. Orzeszki piniowe w kuchni:  jeden z podstawowych składników włoskiego pesto;  dodatek do ciast;  składnik sałatek;  uzupełnienie

  • Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

    je jako dodatek do sałatek czy makaronów (często wcześniej prażąc), są także składnikiem popularnego włoskiego sosu pesto - wraz z parmezanem, ziołami i oliwą . Orzeszki te w przeważającej mierze to tłuszcz - w 100 g jest go aż 68 g. Nie stanowi to jednak powodu do tego, aby rezygnować z ich

  • Szukasz pomysłu na szybki obiad? Mamy coś dla Ciebie!

    ricottą? Te propozycje wprost rozpływają się w ustach i będą odpowiednie nawet na uroczysty obiad. Do szybkich, bardzo popularnych i uwielbianych przez wszystkich dań makaronowych należy również spaghetti. Z sosem pomidorowym lub pesto będzie gotowe błyskawicznie. Nie zapominaj, że sos, z którym

  • Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie

    do zimnych past, takich jak na przykład hummus czy pesto. Aby olej jak najdłużej zachował swoje właściwości, należy przechowywać go w zaciemnionym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni Celsjusza. Olej konopny ma niską temperaturę dymienia, w związku z czym nie należy poddawać obróbce

  • Czosnek niedźwiedzi - poznaj jego zalety

    roślin. Czosnek niedźwiedzi sprawdza się też jako dodatek do pesto serwowanego z makaronem zwłaszcza, że ułatwia trawienie tej smacznej, ale jednak obciążającej układ pokarmowy potrawy. Można go też używać do potraw z baraniny, ryb, drobiu oraz wieprzowiny, a także do szynek, kiełbas i pasztetów, gdzie

  • Natka pietruszki - królowa witaminy C

    , potrawami z grilla, kanapkami, omletami, plackami... Niektórzy nawet robią z niej pesto. Nadaje się także do sporządzania naparów. Natka pietruszki – wartości odżywcze Nać pietruszki wygrywa z cytryną w zawodach witaminy C . Cytryna ma jej niewiele ponad 50 miligramów na 100 gramów; natka zawiera

  • Orzechy pekan - rarytas z kuchni Indian

    składnik ciast i ciastek; jako dopełnienie deserów; jako baza pod pesto; jako dodatek do pralinek; jako składnik sałatek (np. owocowych); jako składnik masła orzechowego; jako dodatek do owsianek.   Przed spożyciem orzechy należy zamoczyć w wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi nasz organizm wchłonie