pesto

Więcej o:

pesto

  • Pesto - włoska pyszność o prozdrowotnych właściwościach

    Pesto: co to jest? Pesto to zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Badacze sądzą, że jego korzenie sięgają starożytnego Rzymu. Pierwszy przepis na pesto znamy jednak dopiero z ksiąg z XIX wieku. Pełna nazwa pesto to pesto alla genovese

  • Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy

    się przechowywanie ich w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej szybko mogą się zepsuć. Orzeszki piniowe w kuchni: jeden z podstawowych składników włoskiego pesto; dodatek do ciast; składnik sałatek; uzupełnienie różnego rodzaju sosów; dodatek do deserów; element zapiekanek, w szczególności tych mięsnych; wytwarza

  • Rukola: wartości odżywcze. Jak uprawiać rukolę? Przepisy na dania z rukolą

    pinii i olejem składa się na pesto. Można wypróbować na przykład takie oto przepisy na sałatki z rukolą, znalezione w serwisie Ugotuj.to Sałatka z rukolą, granatem i orzechami nerkowca Potrzebujemy: 2 garście rukoli, pierś z kurczaka, owoc granatu, kilka orzechów nerkowca, w także oliwę z oliwek, zioła

  • Natka pietruszki - królowa witaminy C

    , potrawami z grilla, kanapkami, omletami, plackami... Niektórzy nawet robią z niej pesto. Nadaje się także do sporządzania naparów. Natka pietruszki ? wartości odżywcze Nać pietruszki wygrywa z cytryną w zawodach witaminy C. Cytryna ma jej niewiele ponad 50 miligramów na 100 gramów; natka zawiera prawie 180

  • Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie

    wykorzystywany w wielu potrawach. Ma on charakterystyczny orzechowo-korzenny smak oraz intensywnie zieloną barwę. Najlepiej dodawać go do zimnych potraw, takich jak sałatki czy surówki. Olejem można również polewać pieczywo albo dodawać go do zimnych past, takich jak na przykład hummus czy pesto. Aby olej jak

  • Orzechy pekan - rarytas z kuchni Indian

    pekan to przede wszystkim doskonała przekąska jadana solo. Znakomicie smakują w połączeniu z miodem. Jednak składnik ten bywa także dodawany do innych dań. W jaki sposób możemy jeszcze wykorzystać je w kuchni? jako składnik ciast i ciastek; jako dopełnienie deserów; jako baza pod pesto; jako dodatek