Makaron, który nazywany jest w Polsce sojowym, tak naprawdę nie ma w swoim składzie soi. Ten rodzaj makaronu wytwarza się głównie ze skrobi pozyskanej z fasoli, skrobi ziemniaczanej oraz batatów. Makaron ten występuje w formie cienkich, długich nitek. Przed ugotowaniem są one sztywne i przezroczyste, po ugotowaniu stają się elastyczne.
Porcja 100 gramów suchego makaronu sojowego dostarcza około 170 kcal.Makaron sojowy to produkt bogaty w wartości odżywcze. W 100 gramach makaronu znajduje się około 85 gramów węglowodanów. Poza tym, makaron sojowy zawiera sporo białka i bardzo mało tłuszczu. W takim makaronie można znaleźć dodatkowo takie wartościowe składniki jak:
Makaron sojowy jest idealny dla osób będących na diecie bezglutenowej. Poza tym, jest on lekkostrawny i odpowiedni dla większości osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Dodatkowo, w przeciwieństwie do zwykłego pszennego makaronu, makaron sojowy nie wywołuje gwałtownych skoku poziomu cukru we krwi, przez co jest odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę.
Makaron sojowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem, poczekać aż zwiększy objętość i stanie się miękki, a następnie odcedzić. Jeśli mamy zamiar smażyć makaron, należy moczyć go jedynie przez 5 minut, tak aby nie stał się zbyt miękki. Taki makaron nie ma własnego zdecydowanego smaku, za to łatwo przejmuje smaki przypraw oraz innych składników potraw. Proste danie z wykorzystaniem makaronu sojowego to makaron z warzywami i kurczakiem w stylu orientalnym. Do przyrządzenia takiej potrawy potrzebne są następujące składniki:
Na początku należy zalać makaron sojowy wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W międzyczasie należy pokroić pierś z kurczaka oraz warzywa (marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce). Następnie na oleju należy podgrzać czosnek oraz starty imbir. Do przypraw po chwili można dodać kurczaka, a po kilku minutach również warzywa. Najlepiej na początku dodać marchewkę (lub inne twarde warzywa korzeniowe), a następnie warzywa, które nie wymagają długiego gotowania, takie jak pieczarki, papryka czy kukurydza. Gdy wszystkie warzywa zmiękną należy dodać resztę przypraw, a na końcu odcedzony makaron sojowy. Całość warto dokładnie wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Podawać posypane ziarnami sezamu lub szczypiorkiem. Danie to można dowolnie modyfikować, na przykład dodając ulubione warzywa, zmieniając przyprawy lub rezygnując z dodawania mięsa. Zamiast kurczaka można wykorzystać wołowinę, krewetki lub rybę.
Makaron sojowy to również doskonały dodatek do zup, na przykład mięsno-warzywnych bulionów albo pikantnych zup z mleczkiem kokosowym. Taki makaron to również podstawa azjatyckich sajgonek, do których oprócz makaronu dodaje się dowolne warzywa, mięsa czy owoce morza. W kuchni alternatywą dla makaronu sojowego może być makaron ryżowy, który ma podobne właściwości smakowe i przygotowuje się go w podobny sposób. Niestety, makaron ryżowy zawiera mniej cennych składników odżywczych niż makaron sojowy.
Makaron sojowy należy zaliczyć do produktów zdrowych, który ze względu na niski indeks glikemiczny jest polecany szczególnie cukrzykom. Ze względu na niski indeks, a także fakt, że makaron jest sycący i zmniejsza chęć podjadania między posiłkami, ten rodzaj makaronu jest idealny dla osób na diecie odchudzającej. Poza tym, makaron sojowy w porównaniu do innych makaronów zawiera najwięcej potasu. Najlepiej spożywać go po ugotowaniu, unikając smażenia. Smażony makaron będzie miał więcej tłuszczu, a więc więcej kalorii. Najlepiej dodawać do niego duże ilości warzyw.