Nie masz celiakii, dieta bezglutenowa nie daje ci żadnych korzyści zdrowotnych - dowodzą najnowsze badania

Odmawianie sobie żywności z zawartością glutenu, gdy nie chorujesz na celiakię lub nie masz alergii na gluten, nie ma żadnego zdrowotnego sensu - dowodzą naukowcy. Diety bezglutenowe zyskują na popularności, chociaż nie ma dowodów na negatywny wpływ glutenu na zdrowie.

Gluten to białko roślinne, które znajduje się w nasionach pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Może pojawić się również w owsie. Gluten zbudowany jest z dwóch typów białek - gliadyny i gluteniny. W połączeniu z wodą nadaje ciastu elastyczność, wypieki są dzięki niemu pulchne i stosunkowo długo zachowują świeżość.

Od kilku lat modne są produkty bezglutenowe. Twórcy i zwolennicy tej mody utrzymują, że dieta bezglutenowa służy organizmowi i zapobiega różnym chorobom. Jednak, jak dowodzą najnowsze badania, nie ma na to naukowych dowodów. Unikanie glutenu przez osoby, u których nie zdiagnozowano celiakii lub alergii na gluten, nie przynosi organizmowi żadnych korzyści.

To stwierdzenie ma solidne podstawy naukowe. W serwisie Gastroenterology opublikowano właśnie wyniki losowych, kontrolowanych badań z tzw. podwójnie ślepą próbą, a zatem uważane za najbardziej wiarygodne testy, jakimi obecnie posługują się naukowcy. Eksperyment został przeprowadzony w Monash University w USA.

Zdrowe osoby, które poddano testom, jadły przez dwa tygodnie produkty zawierające gluten. Druga, losowo wybrana grupa kontrolna, otrzymywała dania bezglutenowe. Następnie przeanalizowano stan zdrowia badanych, przy czym szukano takich oznak niedyspozycji, jak bóle brzucha, refluks, zaparcia lub biegunki. Ponadto, korzystając ze specjalnej skali, oceniano poziom zmęczenia. 

Analizy nie wykazały istotnych różnic pomiędzy osobami jedzącymi mąkę z glutenem, a tymi, które stosowały dietę bezglutenową. Badacze stwierdzili, że odmawianie sobie żywności z glutenem nie przyniosło żadnych korzyści zdrowym osobom.

Sporo ludzi wciąż wierzy w szkodliwość glutenu. Z tym mitem rozprawia się nasz film.

Zobacz wideo

Autorzy eksperymentu podkreślają, że jest to pierwsze badanie, związane ze spożywaniem glutenu, w którym wzięły udział osoby bez wcześniejszych problemów jelitowych, takich jak na przykład zespół jelita drażliwego. Prowadzone do tej pory badania mogły być niejednoznaczne właśnie z powodu innych, towarzyszących schorzeń u osób, będących przedmiotem obserwacji.

65 procent amerykańskiego społeczeństwa wierzy, że dieta bezglutenowa jest zdrowsza. Produkty bezglutenowe reklamowane są jako pokarmy zapobiegające chorobom, pomagające w utrzymaniu masy ciała, poprawiające funkcje poznawcze itp. Naukowcy podkreślają, że nie ma to żadnych naukowych dowodów.

Natomiast osoby chorujące na celiakię oraz z nadwrażliwością na gluten, muszą go unikać. Może bowiem doprowadzić do zniszczenia błony śluzowej jelita cienkiego, co w efekcie utrudnia wchłanianie składników odżywczych. Poważne uszkodzenia jelit prowadzą do innych kłopotów zdrowotnych, w tym do zaburzeń związanych z nieprawidłowym wchłanianiem wapnia, zaburzeń w układzie krwionośnym, zaburzeń neurologicznych i układu rozrodczego oraz do choroby skórnej (choroba Duhringa). 

Autorzy badań Emma Halmos i Peter Gibson konkludują, że zdrowe osoby nie powinny stosować diety bezglutenowej. Co więcej, taka dieta może nawet wyrządzić szkody, ponieważ prowadzi do niedoborów wapnia, żelaza, błonnika, kwasu foliowego i tiaminy. Istnieją także naukowe dowody, że osoby spożywające zbyt mało glutenu mają podwyższone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Więcej o zdrowych dietach

Źródło: Science alert

Więcej o: