Uwaga na te ciastka. Sanepid wykrył w nich rakotwórcze substancje

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności ze względu na wysoką zawartość genotoksycznych i kancerogennych estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w ciastkach dostępnych w sieci sklepów TEDi.

"Biorąc pod uwagę, że produkt jest przeznaczony dla dzieci i/lub niemowląt, spożycie produktu przez tę grupę konsumentów wiąże się z istotnym ryzykiem dla zdrowia" – alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny.

GIS wycofuje te ciastka. Ich spożycie może szkodzić zdrowiu

Chodzi o słodycze o nazwie Aldiva Unicorn Wheels (220 g) o numerze partii: 42, z datą minimalnej trwałości do 21 kwietnia 2023 roku (nr artykułu: 78719002021000000200).

"Nie należy spożywać produktu określonego w tym komunikacie" – zaznacza GIS. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego. Klienci, którzy zakupili takie ciastka, mogą zwrócić je do miejsca zakupu i zamienić na inny towar.

Nasiona sezamu (zdjęcie ilustracyjne)Salmonella w sezamie łuskanym. GIS wydał ostrzeżenie publiczne

Informujemy, iż produkt Ciastka Unicorn Wheels 220 g został wycofany ze sprzedaży. Testy wykazały podwyższoną zawartość 3-MCPD i glicydolu. Substancje ta mogą zagrażać zdrowiu, dlatego nie zaleca się dalszego użytkowania produktu. Produkt ten był dostępny w sprzedaży od 15.02.2022 do 31.08.2022. Mogą Państwo zwrócić powyższy produkt lub wymienić na inny o tej samej wartości w dowolnym sklepie TEDi'

– napisano w oświadczeniu wydanym przez producenta.

GIS wycofuje z obrotu te ciastka. Wykryto w nich rakotwórcze substancje. Wydano ostrzeżenie publiczne. Wskazane partie produktu mogą być szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci.GIS wycofuje z obrotu te ciastka. Wykryto w nich rakotwórcze substancje. Wydano ostrzeżenie publiczne. Wskazane partie produktu mogą być szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci. Fot. GIS / sieć TEDi

Dlaczego GIS wycofuje ten produkt?

"Wykryte estry kwasów tłuszczowych to substancje genotoksyczne i kancerogenne" – wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny. Sanepid ostrzega, że spożywanie ciastek, w których pojawiły się estry 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estry glicydowych kwasów tłuszczowych może być groźne dla zdrowia. Powyższe substancje mogą mieć działanie kancerogenne oraz genotoksyczne. Ich jedzenie może być szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci.

Wyższy niż dopuszczalny poziom ochratotoksyny A (wytwarzanej przez grzyby rodzaju Aspergillus  i Penicillium) Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła w pełnoziarnistym makaronie żytnim Bartolini Eko. Spożywanie wskazanej w komunikacie partii może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie - alarmuje sanepid.GIS wycofuje ekologiczny makaron. Wykryto w nim groźne dla zdrowia toksyny

Więcej o: