Glicyna: ważna nie tylko dla nerek i wątroby. Właściwości i zastosowanie glicyny

Glicyna to prosty aminokwas, który pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, przede wszystkim bierze udział w przemianach biochemicznych, które zachodzą w nerkach oraz wątrobie. Związek ten występuje w wielu produktach spożywczych, między innymi w mięsie, soczewicy, jogurtach oraz twarogu. Niedobory tej substancji zdarzają się niezwykle rzadko, a jeżeli wystąpią, można stosować odpowiednie suplementy. Jakie działanie ma glicyna i jakie znajduje zastosowanie?

Glicyna - działanie

Glicyna to najprostszy ze znanych aminokwasów endogennych. Posiada ona tylko jeden atom wodoru w łańcuchu bocznym, co sprawia, że jest związkiem z najmniejszą resztą aminokwasową. W organizmie glicyna znajduje się w wysokim stężeniu w tkance mięśniowej, skórze oraz tkance łącznej stawów. Glicyna jest aminokwasem o bardzo szerokim spektrum działania:

  • Wspomaga działanie leków: wchodzi w interakcje z niektórymi lekami i wspomaga ich działanie. Oddziałuje w szczególności z neuroleptykami, gdyż wpływa na silniejsze działanie glutaminianu w mózgu. Dodatkowo, związek chroni układ pokarmowy podczas zażywania silnych leków;
  • Przyspiesza regenerację mięśni: gliceryna wpływa także na zahamowanie rozpadu białek budujących mięśnie i utrzymanie wysokiego poziomu tkanki mięśniowej, co jest ważne szczególnie u sportowców oraz osób starszych, u których dochodzi do osłabienia mięśni;
  • Poprawia kondycję skóry i włosów: działa przeciwzmarszczkowo, wygładza i wzmacnia włosy oraz zapobiega ich elektryzowaniu się;
  • Wspomaga syntezę kolagenu: glicyna jest jednym z głównych składników kolagenu i jest niezbędna do zachodzenia procesów syntezy tego związku, który zapewnia odpowiednią elastyczność i wytrzymałość chrząstek, stawów i więzadeł. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób starszych, u których odporność na wstrząsy, sprężystość i rozciągliwość tkanek stawowych ulega znacznemu osłabieniu;
  • Wspomaga koncentrację i poprawia pamięć: aminokwas wpływa także na poprawę jakości snu, redukuje uczucie lęku i niepokoju, niweluje zmęczenie i ułatwia zapamiętywanie oraz uczenie się, w związku z czym jest polecany osobom, które odczuwają częste zmęczenie i pracują umysłowo;
  • Chroni jelita przed stanem zapalnym: glicyna ma wpływ na śluzówkę wyścielającą jelita, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju stanu zapalnego i ma działanie ochronne;
  • Wpływa na regulację poziomu cukru we krwi: dzięki temu wspomaga walkę z cukrzycą i wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Może być stosowana również przez osoby na diecie odchudzającej, ponieważ zmniejsza uczucie głodu i zapobiega podjadaniu między głównymi posiłkami;

Oprócz tego, glicyna wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa absorpcję wapnia z pożywienia, uczestniczy w procesach syntezy hemoglobiny i erytrocytów, a także redukuje wydzielanie kwasów żołądkowych. Związek ten może nawet zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, ponieważ zmniejsza ryzyko zachodzenia mutacji komórkowych, które prowadzą do rozrostu zmian nowotworowych.

Glicyna – zastosowanie

Glicyna jest substancją, która występuje naturalnie w organizmie i pełni w nim bardzo ważne funkcje. Związek ten warto dostarczać wraz z pożywieniem, a w przypadku niedoborów można zdecydować się na przyjmowanie suplementów diety lub leków zawierających tę substancję. Niedobory glicyny występują niezwykle rzadko, najczęściej u osób, u których toczy się długotrwały proces chorobowy związany z utratą białka albo takich, które stosują dietę ubogą w białko (na przykład nieprawidłowo skomponowaną dietę wegetariańską lub wegańską). Najwięcej tej substancji występuje w nasionach i pestkach, między innymi dyni, słonecznika, lnu oraz sezamu. Duże ilości glicyny zawarte są w orzeszkach arachidowych, orzechach włoskich, żółtkach jaj, ryżu, jogurcie naturalnym, twarogu, żółtym serze, czerwonej soczewicy, kalafiorze oraz zarodkach pszennych. Znajduje się ona również w produktach mięsnych, takich jak kurczak, wołowina czy świeże ryby, w szczególności łosoś, morszczuk oraz halibut.

Glicyna znajduje zastosowanie w leczeniu wielu chorób takich jak:

Oprócz tego, że glicyna występuje w lekach oraz suplementach diety, można ją znaleźć w składach kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy. Takie preparaty działają napinająco, wygładzająco i rozjaśniają skórę. W szamponach i odżywkach do włosów glicyna ma za zadanie wspierać procesy odbudowy keratyny i poprawiać wygląd włosów.

Zobacz wideo
Więcej o: