Nieprawidłowa praca jelit często związana jest z popularnym dziś syndromem dotykającym układu pokarmowego - syndromem leniwego jelita. Występowaniu tej dolegliwości sprzyja cała gama czynników, jak złe odżywanie nie uwzględniające odpowiedniej ilość surowych warzyw oraz produktów pełnoziarnistych, a także m.in. zbyt mało ruchu. Wiele osób za rozwiązanie tego problemu uważa środki przeczyszczające, jednak stosowane w nadmiarze mogą jedynie zaszkodzić, gdyż drażnią błonę śluzową i bardzo często pogłębiają problem leniwego jelita.
Warto również zapamiętać, że jelita są bardzo ważnym organem odpowiedzialnym za prawidłową pracę całego organizmu, a bagatelizowanie problemu zaparć może być groźne dla całego organizmu. Syndromu leniwego jelita można się w szybki sposób pozbyć, a korzyści wynikające ze zmiany nawyków żywieniowych odbiją się także na innych sferach zdrowotnych.
Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?
Jelita - dlaczego tak ważne?
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak dużo ważnych funkcji pełnią jelita. Uszkodzona błona śluzowa, złe pH, bakterie, a także stare złogi pokarmowe bardzo negatywnie wpływają na zdrowie ogólne. Konsekwencją tego jest złe samopoczucie, brak energii, choroby skóry, dolegliwości autoimmunologiczne oraz wiele innych. Warto również pamiętać, że jelita w bardzo dużym stopniu odpowiadają za odporność.
Produkty niszczące jelita
Dietetycy i specjaliści na całym świecie jednogłośnie ostrzegają przed produktami spożywczymi, które w największym stopniu przyczyniają się do pogorszenia kondycji jelit. Zalicza się do nich:
- Alkohol - zbyt duże ilość alkoholu mogą drażnić i niszczyć błonę śluzową układu pokarmowego. Oczywiście wino czy piwo spożywane w rozsądnych ilościach z pewnością nie spowodują negatywnych skutków ubocznych.
- Napoje słodzone - wszystkie napoje kolorowe zawierające w swoim składzie cukier lub słodzik są bardzo szkodliwie dla flory bakteryjnej jelit. Większość z nich zawiera również kwas ortofosforowy, który zakwasza organizm.
- Słodycze - batony, pączki, ciasteczka oraz inne słodkości w swoim składzie zawierają cukier i tzw. tłuszcze trans, które są ogromnym sojusznikiem bakterii i grzybów rozwijających się w jelitach.
- Fast foody - produkty takie nie zawierają praktycznie żadnych wartościowych składników odżywczych. Są ciężkostrawne i zalegają w jelitach przez długi czas.
Produkty wspomagające pracę jelit
Głównym sprzymierzeńcem w walce z rozleniwionymi jelitami jest zmiana diety. Do swojego codziennego jadłospisu warto włączyć takie produkty jak:
- Siemię lniane - zbawienne właściwości siemienia znane są już od tysięcy lat. Produkt ten jest bogaty w substancje śluzowe, które uszczelniają i chronią błonę śluzową żołądka oraz jelit przed działaniem szkodliwych substancji. Wykazuje działanie łagodzące przy nieżytach oraz owrzodzeniach. Siemię lniane dzięki wysokiej zawartości nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego znakomicie poprawia perystaltykę jelit.
- Płatki owsiane/otręby pszenne - produkty te są cennym i bogatym źródłem błonnika pokarmowego, którego pewna określona część nie jest trawiona. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, wiąże masy kałowe i pozwala je efektywniej wydalać z organizmu. Badania naukowe wykazały również, że odpowiednia ilość błonnika w codziennej diecie pozwoli obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
- Jabłka - spożywanie jabłek wraz ze skórką oraz gniazdami nasiennymi zbawiennie wpływa na pracę jelit. Dużą rolę odgrywa tutaj znów błonnik pokarmowy, który wiąże masy kałowe i pozwala wydalać tłuszcz. W celu zwiększenia w swojej diecie ilości błonnika pokarmowego należy wybierać świeże owoce i warzywa. Obróbka termiczna powoduje rozpad włókien pokarmowych.
- Kiszonki - kiszona kapusta, kalafior czy ogórki są źródłem bakterii kwasu mlekowego. Związki te dbają o prawidłowy skład chemiczny jelit, przeciwdziałają stanom zapalnym oraz wspomagają usuwanie toksyn z układu pokarmowego.
- Fermentowane produkty mleczne - kefir, maślanka oraz inne napoje powstałe na bazie fermentacji mlekowej, podobnie jak kiszonki, zapewniają odpowiedni skład chemiczny jelit. Sprzyjają mnożeniu się bakterii probiotycznych, a także redukują zły wpływ bakterii gnilnych.