Co wspomaga pracę jelit? I co to jest syndrom leniwego jelita?

Prawidłową pracę jelit zaburzać mogą stresujący tryb życia i spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Według ekspertów, osób z problemem leniwych jelit będzie niestety przybywało, co również związane jest z siedzącym trybem życia oraz brakiem aktywności fizycznej. Jednak okazuje się, że wspomaganie pracy jelit wcale nie jest takie trudne, gdyż wystarczy przestrzegać jedynie kilku prostych zasad. Jak zatem efektywnie wspomagać swój układ pokarmowy, aby praca jelit była prawidłowa, a problem zaparć nie powtarzał się?

Nieprawidłowa praca jelit często związana jest z popularnym dziś syndromem dotykającym układu pokarmowego - syndromem leniwego jelita. Występowaniu tej dolegliwości sprzyja cała gama czynników, jak złe odżywanie nie uwzględniające odpowiedniej ilość surowych warzyw oraz produktów pełnoziarnistych, a także m.in. zbyt mało ruchu. Wiele osób za rozwiązanie tego problemu uważa środki przeczyszczające, jednak stosowane w nadmiarze mogą jedynie zaszkodzić, gdyż drażnią błonę śluzową i bardzo często pogłębiają problem leniwego jelita.

Warto również zapamiętać, że jelita są bardzo ważnym organem odpowiedzialnym za prawidłową pracę całego organizmu, a bagatelizowanie problemu zaparć może być groźne dla całego organizmu. Syndromu leniwego jelita można się w szybki sposób pozbyć, a korzyści wynikające ze zmiany nawyków żywieniowych odbiją się także na innych sferach zdrowotnych.

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

Jelita - dlaczego tak ważne?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak dużo ważnych funkcji pełnią jelita. Uszkodzona błona śluzowa, złe pH, bakterie, a także stare złogi pokarmowe bardzo negatywnie wpływają na zdrowie ogólne. Konsekwencją tego jest złe samopoczucie, brak energii, choroby skóry, dolegliwości autoimmunologiczne oraz wiele innych. Warto również pamiętać, że jelita w bardzo dużym stopniu odpowiadają za odporność.

Zobacz wideo

Produkty niszczące jelita

Dietetycy i specjaliści na całym świecie jednogłośnie ostrzegają przed produktami spożywczymi, które w największym stopniu przyczyniają się do pogorszenia kondycji jelit. Zalicza się do nich:

  1. Alkohol -  zbyt duże ilość alkoholu mogą drażnić i niszczyć błonę śluzową układu pokarmowego. Oczywiście wino czy piwo spożywane w rozsądnych ilościach z pewnością nie spowodują negatywnych skutków ubocznych.
  2. Napoje słodzone - wszystkie napoje kolorowe zawierające w swoim składzie cukier lub słodzik są bardzo szkodliwie dla flory bakteryjnej jelit. Większość z nich zawiera również kwas ortofosforowy, który zakwasza organizm.
  3. Słodycze - batony, pączki, ciasteczka oraz inne słodkości w swoim składzie zawierają cukier i tzw. tłuszcze trans, które są ogromnym sojusznikiem bakterii i grzybów rozwijających się w jelitach.
  4. Fast foody - produkty takie nie zawierają praktycznie żadnych wartościowych składników odżywczych. Są ciężkostrawne i zalegają w jelitach przez długi czas.

Produkty wspomagające pracę jelit

Głównym sprzymierzeńcem w walce z rozleniwionymi jelitami jest zmiana diety. Do swojego codziennego jadłospisu warto włączyć takie produkty jak:

  • Siemię lniane - zbawienne właściwości siemienia znane są już od tysięcy lat. Produkt ten jest bogaty w substancje śluzowe, które uszczelniają i chronią błonę śluzową żołądka oraz jelit przed działaniem szkodliwych substancji. Wykazuje działanie łagodzące przy nieżytach oraz owrzodzeniach. Siemię lniane dzięki wysokiej zawartości nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego znakomicie poprawia perystaltykę jelit.
  • Płatki owsiane/otręby pszenne - produkty te są cennym i bogatym źródłem błonnika pokarmowego, którego pewna określona część nie jest trawiona. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, wiąże masy kałowe i pozwala je efektywniej wydalać z organizmu. Badania naukowe wykazały również, że odpowiednia ilość błonnika w codziennej diecie pozwoli obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Jabłka - spożywanie jabłek wraz ze skórką oraz gniazdami nasiennymi zbawiennie wpływa na pracę jelit. Dużą rolę odgrywa tutaj znów błonnik pokarmowy, który wiąże masy kałowe i pozwala wydalać tłuszcz. W celu zwiększenia w swojej diecie ilości błonnika pokarmowego należy wybierać świeże owoce i warzywa. Obróbka termiczna powoduje rozpad włókien pokarmowych.
  • Kiszonki - kiszona kapusta, kalafior czy ogórki są źródłem bakterii kwasu mlekowego. Związki te dbają o prawidłowy skład chemiczny jelit, przeciwdziałają stanom zapalnym oraz wspomagają usuwanie toksyn z układu pokarmowego.
  • Fermentowane produkty mleczne - kefir, maślanka oraz inne napoje powstałe na bazie fermentacji mlekowej, podobnie jak kiszonki, zapewniają odpowiedni skład chemiczny jelit. Sprzyjają mnożeniu się bakterii probiotycznych, a także redukują zły wpływ bakterii gnilnych.
Więcej o: