Żurawina jest zaliczana do czołówki roślin o prozdrowotnym działaniu, a ze względu na swój skład ma wiele zastosowań zdrowotnych:
Żurawinę można uprawiać w Polsce, a uprawa nie jest trudna, o ile stworzy się odpowiednie warunki do rozwoju rośliny. Krzew jest odporny na mrozy, a także szkodniki oraz choroby roślin. Żurawina najlepiej rośnie na wilgotnych, bardzo kwaśnych glebach, przez co czuje się doskonale na terenach bagiennych oraz dawnych stawach lub na terenach o wysokim poziomie wód gruntowych. Glebę pod uprawę żurawiny należy odpowiednio przygotować - można posypać ją torfem wysokim, kwaśnym kompostem albo trocinami i korą. Podłoże można zakwaszać również siarką.
Żurawinę najlepiej sadzić w okresie od kwietnia do czerwca, jednak przyjmie się również posadzona w październiku. Sadzonek nie należy sadzić zbyt gęsto, optymalna odległość między krzewami wynosi od 30 do 50 centymetrów. Krzewy osiągają około 10-20 centymetrów wysokości. Owoce, gdy są dojrzałe, przybierają ciemnoczerwony kolor. Okres zbiorów przypada na czas od września do października, jednak, gdy lato jest ciepłe i słoneczne, owoce mogą być dojrzałe już pod koniec sierpnia.
Żurawina jest ceniona ze względu na swój charakterystyczny kwaskowo-cierpki smak. Owoce raczej nie nadają się do jedzenia na surowo, jednak w celach leczniczych można je dodawać do sałatek i jeść nieprzetworzone. Najczęściej spotykaną formą są jej suszone owoce. Poza tym, żurawina doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów, dżemów i konfitur, które sprawdzają się jako dodatek do ciast, deserów, a nawet mięs i serów.
Ze względu na to, że żurawina zawiera spore ilości kwasu benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem, owoce można z powodzeniem przechowywać w lodówce przez okres do sześciu tygodni, a w zamrażarce nawet do roku.
Suszona żurawina to produkt bardzo popularny i powszechnie dostępny. Kupując suszoną żurawinę koniecznie należy zwrócić uwagę na jej skład. Niestety suszone owoce często pokryte są olejem, który zapobiega ich sklejaniu i nasączone syropem cukrowym, który znacząco zwiększa kaloryczność owoców. 100 gramów suszonych owoców żurawiny dostarcza około 320 kcal. Najlepiej wybierać owoce suszone naturalnie, bez dodatku innych składników.
Żurawina to owoc niskokaloryczny - jedna szklanka świeżych owoców dostarcza zaledwie około 40 kcal, a poza tym ma w sobie wiele cennych składników. W 100 gramach żurawiny zawarte jest ponad 3 gramy błonnika i takie składniki jak: